Бойко за Алексей: От малкото прасе стана голяма свиня

https://www.24chasa.bg/Article/1205410 www.24chasa.bg
Соченият за лидер на"Октопода Алексей Петров пристига в съдебната зала с един от адвокатите си Васил Василев. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

"Ти си главният виновник това малко прасе да стане голяма свиня".

Репликата е изречена през далечната 2000 г. от тогавашния собственик на охранителна фирма "Ипон", а сега премиер Бойко Борисов, по адрес на подсъдимия по делото "Октопод" Алексей Петров. Упрекът на Борисов е отправен към Валентин Шотев, който преди години е бил бизнес съдружник на сочения за лидер на Октопода, а днес е един от основните свидетели и частен обвинител по делото.

В началото на септември 2000 г. Шотев отишъл при Борисов. Помолил го да осигури охрана на съпругата му, защото цялото му семейство се чувствало застрашено от Алексей Петров, разказа Шотев вчера в съда. Вледеняването на отношенията между Шотев и Петров започнало през август 2000 г. Двамата се познавали още от 1987 г. покрай каратето. В онези години Шотев работел в МВР, бил и комсомолски секретар в структурите на вътрешното министерство, но през 1990 г. напуснал и започнал частен бизнес. Въртял около 20 фирми и даже помагал на Петров с пари през 90-те г.

Прокурорът Светлозар Костов.
Прокурорът Светлозар Костов.

С развитието на бизнеса му обаче Алексей Петров поискал да завземе купените от двамата 28 декара земя на бул. "Черни връх".

РУМЯНА ЧЕНАЛОВА
РУМЯНА ЧЕНАЛОВА

Върху тях се намирало частното училище "Д-р Петър Берон", детска градина, тенис кортове, офис сграда и ресторанта "Златният телец". Школото, което съществува и днес, се посещавало от деца на политици и бизнесмени. Там учело и детето на Младен Михалев-Маджо, стана ясно по време на разпита.

ИНА ЛУЛЧЕВА
ИНА ЛУЛЧЕВА

Шотев и Алексей Петров имали и чейндж бюро на бул. "Джеймс Баучър", но не печелели, а го използвали само, за да обменят валута на по-изгодни курсове, разказа Шотев. В началото на септември Петров заявил на Шотев: "Аз искам да остана сам в имота. В разговор по телефона го предупредил, че ще дойде при него и ще го пребие. После двамата се видели в ресторант "Златният телец". Близо до масата на Алексей седели братът на Шотев и негов служител, които трябвало да внимават Петров да не скочи на съдружника си. По време на разговора със спокоен глас на няколко пъти бившият съветник в ДАНС изричал: "Ти сега какво искаш, да скоча и да ти разбия зъбите ли? Никой не може да те спаси". Той добавил, че с Шотев е свършено. "Щете размажа и ще те изгоря жив", заплашилАлексей. Попитан защо го гони от имота, Петров повторил, че не иска да го дели, защото "така ще му е по- сладко".

В тези дни на септември 2000 г. той отправял заплахи и към жената на Шотев, която държала детската градина. Тогава била потърсена помощта на шефа на "Ипон".

"Бях силно притеснен, знаех, че Алексей е трениран, много здрав физически и съм длъжен да взема мерки за мен и семейството ми", обясни Шотев.

Последвали няколко жалби от него до НСБОП, СДВР и тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Вместо проверка по тях, срещу самия Шотев било образувано дело за небедяване. Според свидетеля в Главната прокуратура се водело и дело за детската градина. Заради разследването на разпит били викани родителите, които трябвало да обясняват откъде имат пари за частна забавачка.

Делото срешу Шотев продължило няколко години, но накрая бил опрадван. След 5-6 години делбата на имота се извършила по съдебен път.

Според защитниците на Петров става дума за неуредени бизнес отношения между двамата.

"Прокуратурата е изяснила отношенията дотолкова, доколкото те засегят изнудването", обясни по-късно прокурорът Светлозар Костов. Той добави, че изнудван може да бъде и длъжник, въпреки че не твърди, че свидетелят е такъв.

"Това, което беше споменато за премиера, е интересно, цветно, но няма връзка с нито едно от обвиненията" - така Костов отговори на въпроса ще бъде ли викан на разпит министър-председателят.

"Мисля, че защитата си има тактика и вероятно ще направи искания, каквито очаквате, но прокуратурата ще изчака", добави прокурорът.

"Засега не са мислели дали да искаме Бойко Борисов да се яви като свидетел" каза Васил Василев, адвокат на Алексей Петров.

По повод на твърденията на двама от свидетелите за връзки между Петров и президента Георги Първанов, прокурорът обясни, че нямат пряка връзка с обвиненията.

"Да изчакаме и да минат още разпити, никога не е късно да призовем нови свидетели", заяви Костов.

АНА МИХОВА

Атанас Атанасов: Първанов спасил от уволнение Октопода

Алексей Петров е трябвало да бъде уволнен от секретния щаб на Националната служба за сигурност, но след “намеса и давление” на тогавашния президент Георги Първанов това не се е случило.

Доказателства за това чрез свидетелски показания на свой солиден източник е готов да предостави на съда бившият шеф на службата Атанас Атанасов, обяви самият той вчера.

Атанасов напомни, че през 2003 г. вътрешният министър Георги Петканов е издал заповед за уволнението на Петров, която не е изпълнена по неясни причини. Атанасов попита защо нито тогавашният шеф на НСС Иван Чобанов, нито Петканов е извикан в съда по делото и не се изяснява защо заповедта не е спазена.

Кой и защо прикри ролята на Георги Първанов в прикриването на Октопода”, попита Атанасов и настоя главният прокурор Борис Велчев да изясни това, за да не падат и върху него такива подозрения.

Глобиха 200 лева адвокат

200 лв. беше глобена Ина Лулчева, един от седемте защитници на Алексей Петров по делото "Октопод". Санкцията беше наложена от съдия Румяна Ченалова заради недостойно поведение спрямо съда.

До словесния сблъсък между двете се стигна, след като председателят на съдебния състав не допусна въпрос на защитника на Петров. "Задайте си въпроса, но няма да го допусна, защото вече беше питано същото", обяви Ченалова. "Повторете ми въпроса, след като го знаете? Как може да кажете, че няма да го допуснете, като не сте го чули", отговори Лулчева. "Моля", едва не подскочи съдия Ченалова и светкавично наложи глоба на адвоката.

Лекият конфликт между тях породи и допълнителни въпроси от страна на защитниците, които поискаха да знаят дали се води запис на заседанието. Следващият им въпрос беше дали той се прави по изискванията на процесуалния закон и има ли съдебно определение за това. Наложи се след съвещание съдът да им обясни, че всяко заседание се записва, но това се извършва за облекчение на секретаря. За да се поохлади напрежението, магистратите излязоха в половинчасова почивка. (24часа)

Бивша барета весели съда

Отговорите на бившия шеф на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Филко Славов искрено забавляваха съда и адвокатите по делото "Октопод". Разпитът на бившата барета често беше прекъсван от шумния смях на присъстващите в сряда вечерта.

В началото Славов със съсредоточен вид и в детайли се опитваше да си припомня подробности от кариерата си, което принуди съда да му напомни, че предмет на делото не е неговата биография. След това разказа как се е запознал с Алексей Петров. Това се случило още през 1980 г., когато и двамата тренирали карате и се срещали по шампионати.

После, когато оглавил СОБТ, Славов като "натовски възпитаник" решил да приобщи бившите барети към отряда и така отново се засекли с Петров, който пък бил в съюза на бившите командоси.

Двамата живеели и на една улица "Арарат", и вечер се засичали в близкия ресторант "Златния телец". "Аз ходя там, когато жена ми не ми готви вечеря", подхвърли Славов. На същата улица се намирала и къщата, която е на името на майката на бившия главен прокурор Никола Филчев. Най-голям смях в залата падна на въпроса идвал ли е Филчев неофициално в отряда, например да пие кафе. "Не, не, той не пие кафе", отговори най-сериозно бившият шеф на СОБТ. После подробно изброи всички собственици на жилища на улицата. След това обясни, че не се е срещал в ресторанта с Петров и Филчев специално, а ако ги видел там, сядал на същата маса. Голяма част от разпита на Филко Славов се въртеше около ресторанта. Затова съдия Ченалова го попита само в един ресторант ли ходи."Не, аз не ходя на ресторанти, а от офиса направо вкъщи, но може да отскоча за вечеря" , поправи я свидетелят. (24 часа)