В понеделник ще се знае градът №1

https://www.24chasa.bg/Article/1206067 www.24chasa.bg
Миналата година за най-добър град за живеене бе обявен Бургас. Кметът Димитър Николов получи табелата от Росен Плевнелиев, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството. В понеделник пак Росен Плевнелиев, но вече като президент, ще връчи наградата на града №1 за 2011 г. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Само още два дни търпение и в понеделник ще научите победителите в проучването "Най-добрият град за живеене в България", което "24 часа" и "Дарик" правят за пета поредна година.

Този път церемонията ше бъде в столичния хотел "Шератон", където президентът Росен Плевнелиев ще връчи голямата награда на кмета на града №1 в състезанието. Г-н Плевнелиев вече има опит в това приятно задължение - като министър на регионалното развитие и благоустройството той даде наградите на София и Бургас като най-добри за живеене градове съответно през 2009 и 2010 г.

На церемонията са поканени много кметове. Лиляна Павлова, наследничката на г-н Плевнелиев на министерския пост, ще говори за възможностите да се кандидатства и спечелят пари по европроекти.

Освен голямата награда ще бъдат връчени и призове за бизнес град, за най-зелен, най-проспериращ и най-културен град. Читателите на "24 часа" и слушателите на “Дарик” ще изберат своя град №1.

Петото издание на класацията "Най-добрият град за живеене в България" стартира в началото на декември. Чрез своите кореспонденти двете медии оценяваха 27 града по 28 критерии. През годините броят на критериите се променяше, но взискателността ни при оценяването - никога.

Освен победители и наградени, досегашните пет проучвания извадиха и доста теми, свързани с териториалното развитие и проблемите на големите градове. Тези теми бяха обстойно дебатирани и за някои от тях бяха намерени добри решения.

През 2007 г. кметовете на градове от класацията се събраха в морската столица и като първи победител кметът Кирил Йорданов обясни варненския модел. Те обсъдиха и как световната криза ще засегне големите и по-малките градове.

Тогава кметът на Кюстендил Петър Паунов даде идея да бъдат събирани профили на безработните, като за целта местни работодатели подадат в общините информация колко и какви служители имат намерение да съкращават. Така местните администрации ще знаят точно на колко хора и с какви специалисти трябва да помогнат.

Друга интересна тема бяха моловете. Ограничителната политика към тях прави Копенхаген най-добрия град за живеене в света през 2007 г. Мотивът на управата на Копенхаген бил, че в моловете се събирали нещастни хора. Тогава моловете в България бяха малко и още новост, но сега някои от тях изживяват сериозни трудности.

През 2008 г. софийският кмет Бойко Борисов и кметът на Варна Кирил Йорданов (победител за втори път) помолиха журналистите да им ходатайстват пред парламента. За да свият сивата икономика и задръстванията, двамата поискаха да се реши законово проблемът с жителството. Не, разбира се, връщане на тоталитарното безумие "временна забрана за местоживеене", а за регистрация на прихождащите в градовете хора, за да си плащат и те данъците.

А ако колите в големите градове продължават да се увеличават със същите темпове, не е далече времото, когато те просто няма да могат да се движат повече.

Още тогава кметът Йорданов прогнозира, че кризата ще удари най-много имотите и туризма. Нещо, на което сме свидетели днес.

През 2009 г. Томислав Дончев, кмет на Габрово, който беше обявен за най-зелен град, каза, че проучването на "24 часа" и "Дарик" кара общините да работят по-добре.

Само след пет месеца - през март 2010 г., Бойко Борисов го назначи за министър без портфейл, отговорен за управлението на субсидиите от Европейския съюз.

През 2010 г. София спечели наградата за най-добър бизнес град. Тогава кметът Йорданка Фандъкова заяви: "София не ревнува Бургас (№1 в класацията - бел. ред.)и другите градове. Важното е да има състезание , защото то кара градовете да се развиват и пречи на кметовете да са самодоволни..."

И добави: "Догодина (през 2011 г. - бел. ред.) ще сме първи!"

Ще разберем кой кой е в понеделник...

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си