Забавянето на дела е проблем, но не е престъпление

https://www.24chasa.bg/Article/1207699 www.24chasa.bg

С Владимира Янева, председател на Софийския градски съд, разговаря СИЛВИЯ ГУРМЕВА:

- Г-жо Янева, Софийският градски съд (СГС) подкрепи съдия Мирослава Тодорова преди дни по повод обвинението на вицепремиера Цветанов за забавяне с 2,5 г. на мотивите по присъдата на наркобоса Маникатов. Какво е мнението ви за скандала?

- Не приемам подобни квалификации, че съдия е част от Октопода в съдебната система, защото е забавил мотиви към свои актове. Това не означава, че липсва проблем в изпълнението на задълженията на колегата, но не може да се разглежда като престъпно поведение.

- Има и други съдии, бавили мотиви. Какво е по-различно в този случай, че да се стигне до скандал?

- Подсъдим по конкретното дело е един от знаковите наркобосове у нас. Към момента на постановяване на присъдата от СГС той е излежавал ефективно наказание в затвора заради друго престъпление. Наложеното му ново наказание е 8 г. лишаване от свобода.

Ако решението бе минало по реда на инстанционния контрол и бе потвърдено, нямаше да се стигне до прекъсване на престоя на подсъдимия в затвора.

- Като близка на г-н Цветанов допитва ли се той до вас във връзка с работата на съда?

- Не се е случвало да иска моето мнение или съвет по отношение изводите, които прави публично. Не сме коментирали и последното му изказване, запознах се с него от медиите. Знаете, че престрелката между г-н Цветанов и Съюза на съдиите не е отсега. Преди 5-6 месеца имаше такава и по отношение декларацията на Европейския съюз на съдиите, в който членуват и българските. Не бих могла да повлияя на публичните му изяви.

- Вие също сте в списъка на съдиите със забавени актове.

- Инструктивният едномесечен срок за изписването на делата е трудноизпълним за съдиите от СГС. Причината е, че големият брой дела, които идват при нас, стават все по-сложни и тежки. От друга страна, бюджетът ни не позволява увеличаване на щатните бройки. Все пак трябва да се придържаме към разумни срокове от няколко месеца за привършването им. Недопустимо е обаче забавяне с години.

ВСС наложи вече дисциплинарни наказания на трима колеги от списъка на инспектората за най-много забавени актове. Предстои да се произнесе и по дисциплинарното производство срещу мен. Констатираните просрочвания по мои дела са между 2-3 месеца.

- А колко и кои са съдиите с най-много отменени актове, което е определящо за качеството на процеса?

- Над 50% от присъдите на СГС за 2011 г. са били потвърдени от по-горна инстанция. Броят на влезлите в сила присъди е 449. Това означава, че постановените актове са законосъобразни и правилни.

Отменените решения на градския съд са 25. А частично са били изменени 50. Потвърдените от Върховния касационен съда дела също са много над 50%. Третата инстанция е отменила само 11 от нашите присъди за миналата година. Частично отменените са 6. Тази статистика е красноречива, че колегите работят ефективно.

Не мога да дам конкретни примери за състави с най-много отменени актове, тъй като не се наблюдава подобна тенденция при нито един от тях.

- Хората се питат каква е причината съдебен състав да гледа 2 г. като втора инстанция дело срещу Валентин Димитров за валутни престъпления, а на финала да се сети, че има пропуски в обвинителния акт, и да го върне на прокуратурата.

- Запозната съм с крайния акт на колегите. Според мен решението им е законосъобразно. След проведено от тях съдебно следствие са установили не само пороци в обвинителния акт, но и допуснати сериозни нарушения при разглеждане на делото от по-долната инстанция. Причината процесът да продължи 2 г. е била необходимостта от събиране на още доказателства.

Това не се случва често при гледане на въззивни дела. Освен това е известно, че въззивните състави имат възможност да заседават едва веднъж в месеца поради липса на зали.

- Как според вас ще бъде оценена работата на СГС в поредния евродоклад, като се има предвид, че той решава като първа инстанция наказателните дела, наблюдавани и от Брюксел?

- Първо ще кажа, че евродокладите обобщават работата на съда, прокуратурата и МВР.

За 2011 г. СГС е произнесъл присъди по 541 дела, което е с 200 повече от предходната година. Решенията по 494 от тях са били осъдителни и споразумения. Това показва, че процентът на оправдателните присъди е едва 9,5 - много по-нисък от този в голяма част от останалите европейски страни.

По част от делата в СГС, които Европейската комисия следи, вече имаме произнесени присъди през последната година - срещу Митхат Табаков (депутат от ДПС, наказан с 5 г. затвор за неизгодни сделки в размер на 11 млн. лв.), Мария Мургина (ексшефка на НАП - 4 г. затвор за оказан натиск върху подчинен и престъпление по служба), Александър Томов (бивш шеф на “Кремиковци” - обжалва 9 г. затвор за присвоени 7 млн. лв.), Тома Томов (ексдепутат - 5 г. затвор за подкуп), по едно от делата срещу изпълнителния директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев (за злоупотреби, довели до щети за 340 000 лв. - 4 г. затвор).

Следващата седмица се чакат пледоарии и присъдите по делата срещу групата на Златомир Иванов и срещу Йосиф Йосифов за катастрофата.

Продължават да се гледат делата срещу Емилия Масларова, Божидар Нанев, Веселин Георгиев, групата за отвличания от полицейската операция "Наглите" и т.н.

- Инспекторатът поиска уволнение за съдия Мария Георгиева заради многобройни тежки нарушения във връзка с фирмени дела. Страсбург осъди България заради грубо нарушение на процедурните правила от съдия Румяна Паликарова, довели до кражба на фирма и разпродажба на имуществото й. Като ръководител имате ли лостове за преустановяване на подобна практика?

-Срещу съдия Мария Георгиева тече дисциплинарно производство. Тя е отстранена от работа за срок от 6 месеца.

В момента не разглежда дела и е лишена от трудово възнаграждение. Това са превантивни мерки срещу евентуално нарушение от съдията до приключване на производството. До произнасяне на компетентния орган, който в случая е ВСС, не мога да коментирам. Казуса със съдия Паликарова - също, тъй като тя излезе в отпуск и после в пенсия, преди да поема председателското място в СГС.

- Знаете ли какво е движението на делото за "Софийски имоти", по което си направихте отвод?

- Даден е ход. Минали са две заседания. Не е било уважено искането на прокуратурата да бъде върнато в досъдебна фаза. Както знаете, аз го бях върнала в досъдебна фаза, а моето разпореждане бе протестирано от прокуратурата и бе отменено от апелативен съд.

- Увеличават ли се исканията за използване на СРС? И какъв процент от тях се отнасят до политици и магистрати?

- През 2010 г. исканията за използване на СРС, разрешени от СГС, са с 200 по-малко от предходната. Те са общо 6008. За януари т.г. са с 20% по-малко спрямо същия период на м.г.

Като председател на съда разглеждам постъпилите искания за използване на СРС от 1 юни 2010 г. Оттогава не са постъпвали такива по отношение на политици. Има 4-5 във връзка с разследвания срещу магистрати от страната.

- А колко са делата, по които като доказателства са приложени СРС?

- От новопостъпилите 694 наказателни дела по 83 има приложени справки от СРС. Съдията докладчик чете материалите по делото и се запознава с информацията, придобита чрез СРС. Възможно е тя да не допринася за установяване на основния предмет на доказване по делото.

За органите по досъдебното производство обаче може да е била от изключително значение за извършване на процесуално-следствени действия. Така могат да се открият свидетели, които да бъдат разпитани, или места, които да бъдат обискирани, което по-късно да послужи като доказателство в процеса.

ВИЗИТКА

Родена през 1974 г. в София.

Завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Работи като експерт в дирекция “Българско гражданство” към Министерството на правосъдието.

12-годишния си стаж като магистрат започва в Софийската градска прокуратура.

От 2001 г. е съдия в районния съд в София.

От 2006 г. правораздава като наказателен съдия в Софийския градски съд.

Избрана за председател на СГС на 1 юни 2011 г.

Омъжена, има две деца.

  • Отличниците на България

    Отчаянието е грях, младите и умните ще ни спасят (Видео)

    Поуката от тазгодишната церемония по отличаване на “Отличниците на България” е, че умните хора са нашата надежда за избавление. “Отличниците на България” е кампания на “24 часа”, която правим за четвърти път и този път бе онлайн, в която награждаваме млади българи с изключителни постижения, не просто деца, които са получили шестици
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди