За месеци от София откраднаха картини за 100 000 лв.

https://www.24chasa.bg/Article/1207751 www.24chasa.bg
"Жената в бяло" на Владимир Рилски е оценена на 12 000 лв.

МВР издирва общо 16 платна на известни български автори, съобщи за "24 часа" началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в Криминална полиция Ангел Папалезов.

Топкартините са на обща стойност приблизително 100 хил. лв. Крадците ударили три адреса в столицата само в последните месеци на миналата година. Сред изключително ценните платна класацията води портрет на жена, рисуван от Златю Бояджиев. Картината е продадена за около 20 000 евро.

Когато е купувана обаче, още не било известно, че тя е крадена. МВР призовава хората, които имат съмнения, че са купили крадени картини, да се обадят спешно в полицията. Така няма да им бъде повдигнато обвинение. Шедьовърът на Бояджиев е бил отмъкнат от дома на негов модел и състудентка.

Платната на Ничето.
Платната на Ничето.

МВР издирва общо 16 платна на известни български автори. Това съобщи началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в Криминална полиция Ангел Папалезов за "24 часа".

Шедьовърът на Ничето
Шедьовърът на Ничето "Кончето".

Топкартините са на обща стойност приблизително 100 000 лв. За едрата печалба крадците ударили три адреса в столицата само в последните месеци на миналата година.

Платната на Ничето.
Платната на Ничето.

Сред изключително ценните платна класацията води портрет на жена, рисуван от Златю Бояджиев.

Картина на Лика Янко
Картина на Лика Янко

Картината е продадена за около 20 000 евро и най-вероятно е стигнала вече в ръцете на краен колекционер, предполагат разследващите.

Една от задигнатите картини е на художника Ганчо Карабаджаков.
Една от задигнатите картини е на художника Ганчо Карабаджаков.

Когато е купувана обаче, още не било известно, че има кражба на картина от Златю Бояджиев. Тази творба е сред неизвестните картини на автора, защото е била подарена лично от художника на негова землячка от Пловдивско. Затова е възможно човекът, който си я е купил, да не е знаел, че тя е обект на престъпление, споделя Папалезов.

Открадната от жилище в Горна баня картина на Васил Стоев, рисувана през 1989 г.
Открадната от жилище в Горна баня картина на Васил Стоев, рисувана през 1989 г.

МВР призовава хората, които имат съмнения, че са купили крадени картини, да се обадят спешно в полицията. Ние сме готови да влезем в диалог. Така няма да им бъде повдигнато обвинение. Ако обаче стигнем до тях по друг път, това ще е неизбежно. Затова нека бъдат така добри и да се обадят, призова още Папалезов.

Откраднатата картина Генко Генков.
Откраднатата картина Генко Генков.

Шедьовърът на Бояджиев е бил отмъкнат от дома на приятелка и състудентка на Златю Бояджиев, Генко Генков и Владимир Рилски. Жената била художничка, но освен това и модел на известните автори. Картините, които са задигнати от жилището й, са основно нейни портрети, подарени й от самите автори.

За месеци от София откраднаха картини за 100 000 лв.

От дома на жената на столичния бул. "Прага" са откраднати през август общо седем изключителни платна. Освен творбата на Златю Бояджиев има и две картини на Владимир Рилски - "Жената в бяло", оценена на 12 000 лева, както и още един портрет на собственичката. "Жената в бяло" е открита по-късно от полицията чрез съдействието на известен столичен галерист.

Сред плячката на крадците са два портрета от известния български художник Генко Генков, както и картина от Константин Трингов, а също и платно на Димитър Вълканов.

"Творбите са много ценни. Всички автори са изключително популярни. Проблемът е, че нямаме снимки на всички откраднати картини. Това е често явление.

За жалост се случва хората да имат ценни платна, но не ги документират, защото притежателите са от по-възрастното поколение. Това е голям проблем за нас, тъй като става по-трудно откриването им.

За да подобрим работата, трябва хората в центъра на столицата, особено наследниците на ценни платна от времето на Първата и Втората световна война, да обърнат голямо внимание на вещите, които съхраняват в домовете си", споделя Папалезов.

Собственичката на седемте картини имала снимка само на една от тях - на Владимир Рилски. Причината е, че я дала да се направи по-пълна изложба на автора в Националната художествена галерия. Другите, които са й подарявани от авторите, нямат снимки, но имат добро описание с размери, правено от самата собственичка.

Крадците атакували дома на жената, след като разбрали, че тя е починала. Проникнали в апартамента и изнесли платната, без никой да ги види.

Почти половината от кражбите на картини са станали на територията на центъра, показва статистиката.

"Старата аристокрация, която живее в центъра на столицата, притежава безспорно много ценни платна, които са скъпи. Проблемът обаче е, че те много слабо ги охраняват. Това се знае от недобронамерените хора и те се възползват. Затова искам да помоля всички: пазете си вещите и помислете за тяхната охрана. Нека, ако е възможно, притежаваните културни ценности да са подсигурени със снимков и по възможност документален архив", апелира Папалезов.

Другата голяма кражба станала в дома на известна българска реставраторка, която живее и работи в момента в Италия. От дома й в кв. Лозенец са задигнати 6 картини. Кражбата лъснала, след като реставраторката се върнала от чужбина. Сред картините, които липсвали, са две платна от стария период на Генко Генков, рисувани през 60-те години на миналия век.

Характерното за автора от този период е, че рядко е ползвал специфичен син цвят. Всяка една от картините се оценява на около 10 000 евро. Освен тях има и две платна на Лика Янко.

Крадците задигнали и 3 картини на художника Николай Ников-Ничето. В дома на реставраторката имало СОТ, който обаче е бил преодолян. Работи се по няколко версии, но няма заподозрян по случая, разказаха от полицията.

Третата крупна кражба е от къща в Горна баня. Там най-ценната творба е на Васил Стоев, рисувана през 1989 г. Нейната стойност е около 5000 евро. От този период на автора е изкупена картина от аукционна къща "Кристис", което е показателно за това, че неговите картини са особено ценени на Запад, смятат експертите. При тази кражба вероятно роми са посегнали на платната, защото са задигнати още много посуда, батерии на мивка и други вещи, предполага Папалезов.

Творба, която струва 5000 евро, продадена за 20 лв. на битака

Картина на известния български художник Петър Дочев, струваща над 5000 евро, е била продадена за 20 лева на битака, разказаха полицаи. Авторът е един от най-ценените художници по времето на социализма.

Куриозният случай станал преди месеци, когато клошар бил заснет от камери, монтирани на входа на блок в кв. Младост 1. На кадрите добре личало лицето на човека, който носел огромното платно на Дочев.

Кражбата станала от склад на междуетажна площадка, където собствениците на картината и наследници на автора държали платното.

Картината била с размери 2 на 2 метра, а с рамката ставала още по-голяма. Така че било много трудно тя да мине през вратата, затова крадецът извадил макетно ножче и я срязал.

Намерихме я след две седмици на битака. Крадецът опитвал да я препродаде на галеристи и антиквари, но не успял. Когато те видели огромната картина, не разбрали какво им се предлага и отказали да я купят. Най-накрая крадецът решил да се отърве от платното срещу 20 лева и я дал на ром, който продава на битака.

Творбите на същия автор, но в по-малки размери са купени от Софийската градска галерия от наследниците за по 10 000 лева. Дочев е художник, препоръчван от Светлин Русев на известен западен колекционер на български картини, разказват специалистите.

Клошарят нямал адрес в столицата и се подвизавал по входовете. Когато бил разпознат от записа на камерата, той си признал всичко пред полицаите.

Скоро обаче картината отново станала обект на кражба, този път в кв. Факултета. Там друг ром я задигнал заедно с още три картини от първия купувач. Когато полицаите попаднали по следите на другата картина, се оказало, че двамата роми стоят на 20 м един от друг на битака и единият обвинявал другия, че му е задигнал негови неща. След разправията още същия ден платното било намерено. (24часа)

26-има обвинени за кражба на платна за година

26-има души са били обвинени от прокуратурата за това, че са откраднали ценни картини, за година, съобщават от полицията. Според данните на МВР кражбите на картини намаляват и това се дължи на добрата превантивна работа, категорични са експертите.

През 2010 г. е имало 70 кражби от частни домове, две от галерии и пет от музеи. За сравнение през 2011-а обирите от апартаменти са спаднали на 48. Общият брой на картините и иконите, задигнати през 2011 г., е 426, докато през 2010 г. те са 671.

Добрите резултати се дължат най-вече на съвместната работа с галеристи, антиквариати и Министерството на културата, смята Ангел Папалезов. Според него вече е доста по-трудно да се краде произведение на изкуството. Сега има доста по-строг контролен режим и това дава ефект. Когато самите търговци приемат по-трудно задигнатите вещи, крадците нямат интерес да правят обири на домове, защото творбите стават по-трудно продаваеми, за по-малко пари и с по-големи опасности от разкриване. Колекционерите също трябва да разберат, че когато картината им е със сигурен произход и съответните документи, имат по-голяма сигурност, апелират от полицията. (24часа).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина