Вместо на стадиона хулиганите в РПУ по време на мач

https://www.24chasa.bg/Article/1207764 www.24chasa.bg
От новия сезон клубовете ще трябва да са ремонтирали базите и да са инсталирали видеонаблюдение. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Хулиганите, които имат забрана да посещават футболни мачове, ще бъдат викани в РПУ-тата по изготвен спрямо програмата на любимия им отбор график и ще стоят там, докато приключи срещата.

Това предвиждат промени в закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия.

Към момента феновете със забрана да ходят на мачове, са 64, съобщи главен инспектор Антон Златанов, началник на група "Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия" в столичната полиция.

Ултрасите на
Ултрасите на "Левски" и ЦСКА са сред най-буйните в страната, но далеч не могат да се мерят с полските и сръбските. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Засега практиката да се викат осъдените в районното по време на мачовете на любимия им отбор се прилага в Англия. Там те гледат мача и ги пускат малко след края му. У нас на този етап не се предвижда гледане на мача в районното.

Полицията има специално обучени хора, които ходят на мачове с единствената задача да следят за хулигани със забрани. Понякога такива ултраси успяват да влязат на стадиона, но тогава ги грози затвор от 1 до 2 г., след като по предложение на полицията нарушението на забраната стана престъпление по Наказателния кодекс. Вече е хванат такъв фен на дербитоЦСКА - "Левски" и срещу него е образувано досъдебно производство.

Работна група с участието на спортното министерство, МВР, БФС и фенклубовете е изготвила промените в закона, които трябва да се гласуват в парламента.

Сега наказанията не са достатъчни, а законът е прекалено либерален, смятат полицаи. Забраната за посещение на спортни събития е за 2 или 3 г., но ще се иска удължаване на срока на 5-6 г. за системни хулигани.

В момента наказанията са още арест до 25 денонощия, глоба и безвъзмезден труд в полза на обществото. Паричната санкция може да достигне до 3000 лв. при повторни нарушения. С промените в закона са предвидени по-сериозни санкции. Например за всяко провинение да се налага задължително забрана за посещение на спортни събития.

Общественополезния труд го има и сега, но не се е прилагал като наказание и няма нито един осъден, тъй като според закона това е санкция само за лица, поставени под запрещение. След приемане на промените в зависимост от деянието ще се налага глоба и забрана или задържане и полагане на обществено полезен труд.

През последната година е намалял броят на задържаните на мачове хулигани. През 2010 г. те са били 180, а през 2011 - 160, от които 91% са били осъдени. Практиката е да се задържат хулигани по видеозаписи и свидетелски показания.

В София се води активно наблюдение на около 4000 хулигани. Сред контингента са хора, които са се проявили в инциденти или са били задържани и съдени по други линии. Близо половината от тях имат регистрация за други прояви. Хулиганите са най-вече във възрастовия диапазон от 14 и 25 г., но се е случвало да се прибират и 10-годишни деца или хора на 40 г.

Безспорен №1 в класацията на хулиганите е 37-годишен мъж, който е задържан 51 пъти.

Сред регистрираните хулигани преобладават феновете на ЦСКА и "Левски". Другите отбори със сериозни фенове в това отношение са "Ботев" и "Локо" от Пловдив, "Берое", "Черно море". "Абсолютен мит е, че футболните хулигани са 50-ина и ако полицията ги арестува, всичко ще се оправи", коментираха от отдела.

Около 5% от публиката по мачове са хулигани. Те не се интересуват от нищо друго, освен при първа възможност да инициират някакъв проблем и да участват в него, обясняват полицаи.

За тях е гордост да са задържани повече пъти в полицията, да са осъждани, да си показват раните. 15% от зрителите са т.нар. ултраси, които рядко предизвикват проблеми, но често участват във вече случващи се. Най-голямата категория - семейният тип публика, вече не ходи по стадионите заради първите две групи, отчитат в полицията.

Въпреки щателния оглед ултрасите успяват да вкарат малки бомбички, които крият дори и в бельото. Залавяни са и цели чували с пиротехнически средства.

АДЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Антон Златанов, началник на група: Хулиганите ни са по-назад от полските и сръбските

- Г-н Златанов, как действате с родните фенове, които правят инциденти, и до каква степен прилагате чуждия опит?

- Съобразяваме се с манталитета на нашата нация. Глупаво е да се сравняваме с Англия, защото там нещата стоят по съвсем друг начин - хората са с друг манталитет, стадионите са различни. По-скоро трябва да се сравняваме с държави като Полша, Чехия, Италия, Белгия, Холандия, където имат подобни на нашите проблеми.

- Къде хулиганите са най-опасни?

- Най-известните футболни хулигани са от Полша, Русия, Италия, Сърбия, Хърватия. Нашето хулиганство стои доста по-назад в сравнение с тези държави и не може да им стъпи на малкия пръст.

- Какви мерки прилагате, когато се случи проблем?

- Досега само веднъж сме изкарвали агитка - тази на ЦСКА, с машини с водни оръдия и гумени куршуми. В Италия и Полша това се случва всеки месец. Когато се наложи да приложим сила, го правим постепенно след съответните предупреждения. Стараем се да използваме минимум такива помощни средства. Законът ни дава право да използваме каски, палки, щитове. Физическа сила с тях се ползва често. Имаме и машини с водно оръдие, гумени патрони, но те са използвани само веднъж в последните десетина години.

- Какви трудности сте срещали?

- Най-големия проблем ни е правила агитката на Италия при мача с България. Феновете бяха малко, към 400-500 души, но запалиха българския флаг. Когато имаме гръцка и полска агитка, ситуацията е по-проблемна, но сме се справяли.

- Защо, въпреки контрола продължават да се вкарват всякакви пиротехнически средства по мачове?

- Клубовете нехаят, въобще не ги интересува кой влиза и какво вкарва, а това е тяхно задължение. Всеки може да влезе и да си скрие каквото иска на стадиона. В някои страни не позволяват да се влиза с парфюми, монети или дори с мобилни телефони, ние сме по-либерални в това отношение. (24часа)

Затварят игрища от лятото, ако не ги ремонтират

Клубовете имат време максимум до новия сезон през лятото, за да ремонтират базите си и да инсталират видеонаблюдение.

"Ако нещата продължават така и те не вземат мерки, ще прекратим договорите ни с тях да ги охраняваме. Ще направим и съответните предложения по закона да се спрат от експлоатация, тъй като не отговарят на изискванията. Дали сме срокове за ремонт, които за повечето клубове изтичат тази година. Каквото се случва, да е до лятото. После може и да се затворят стадиони", коментира Антон Златанов. Към момента в София са затворени "Академик" и "Локомотив". Предписания имат стадионите "Славия", "Българска армия" и "Георги Аспарухов". Ако не ги изпълнят, и тях ще ги достигне съдбата на съоръжението на "Локо" (Сф). На този етап добро видеонаблюдение има на Националния стадион и в зала "Арена Армеец". Полицията държи да има камери в цялата зона около спортните обекти, тъй като понякога инцидентите стават отвън.

"Всичко тръгва от базите. Не може в тези зверилници да искаме нормално поведение от хората - клетки, огради и допотопни съоръжения на по 50 г., където само като ходиш, и подът под теб се руши, а седалката се чупи", коментира Антон Златанов. (24часа)

Делят се по квартали, но и по идеология

Във всеки фенклуб има строга йерархия и организирана структура по места. Всяка група си има тартор, а всички групи имат няколко общи лидери. Групичките се определят например в зависимост от местоживеенето - по квартали, градове.

Другото определящо е идеологическият принцип. Сред феновете има скинхед, кежуал.

В агитките на големите отбори има по-твърди звена, които са с по-крайни намерения и често участват в инциденти преди, по време и след мачовете.

Сред изповядващите крайнодесни възгледи има неонацистки и фашистки формирования. Техните членове си татуират различни нацистки символи - пречупени кръстове, орли, келтски кръстове и т.н. Други ултраси са привърженици на расистки движения и се отнасят агресивно и радикално към малцинствата.

Мнозина фенове се определят като националисти. Татуират по телата си Васил Левски, често се рисуват и с героя - пилот от Втората световна война, Димитър Списаревски. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина