40-годишни с шипове като на пенсионери

https://www.24chasa.bg/Article/1208778 www.24chasa.bg
Проф. Кузманова обяснява какво лечение ще бъде проведено в клиниката. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА

36-годишен мъж ми подаде рентгеновата снимка и помислих, че се интересува за 85-годишния си дядо, а се оказа че си е негова. Графията показваше смачкани дискове на гръбначния стълб с оръфани краища, шипове, кисти. Трудно ми беше да проумея как изобщо стои изправен на краката си. Това разказа проф. Стефка Кузманова, началник на клиниката по ревматология към Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Светкавично лечение и балнеотерапия изправили човека, върнал се на работа и успешно ръководи бизнеса си.

Шиповете са едно от най-разпространените заболявания - засягат почти всички с напредване на възрастта. Появяват се, когато се възпалят вътрешните обвивки на ставите. От допира с хрущяла те го разрушават и причиняват увреждания, наричани от народа шипове, а от медицината - артроза. Винаги сме смятали тези изменения за старческо заболяване, но то се подмлади, обясни проф. Кузманова. Среща се и сред 40-годишните, а най-младият й пациент е на 29.

Хрущялът е като гума на колата - износва се, когато я караш, но и да стои в гаража, пак овехтява. Това е болест, от която не се умира, но се страда.

Проф. Марианна Янева
Проф. Марианна Янева

Хрущялната тъкан е нежна, тя няма собствено кръвоснабдяване и затова е по-податлива на амортизация, обясни проф. Кузманова. Когато ставите се движат, хрущялът поема от вътреставната течност и така се изхранва.

Освен с възрастта тази тъкан се износва от принудително натоварване на носещите стави - на гръбнака, на таза, коленете, петите.

Учители, зъболекари, хирурзи, магазинери, носачи се оплакват още на млада възраст от шипове. От тях страдат още мозайкаджии, паркетаджии, градинари, които работят на колене, защото при продължителен натиск храненето на хрущяла се затруднява. Среща се при спортисти, дори при играещи йога и художествена гимнастика, защото се разтягат прекалено много, а всяка крайност е вредна, подчерта проф. Кузманова. Пациенти на клиниката по ревматология стават и хора, изкарали 5-6 месеца в гипс.

Причините за появата на шиповете са много, не е за пренебрегване и фамилната обремененост, която деформира пръстите на ръцете - по крайните стави се появяват възелчета, каза шефката на клиниката.

При над 40% от пациентите са засегнати коленните и тазобедрените стави, затова с възрастта се стига до смяна с изкуствени, посочи тя.

Ошипяванията по гръбнака, шията и кръста причиняват болки в раменете, изтръпвания на ръцете, световъртеж, чувство за скованост, описва симптомите проф. Кузманова. Когато се появят на петите, това е сигнал за лекарите, че пациентът има урогенитална инфекция - обикновено хламидии. Затова го насочват за консултация при гинеколог, ако е жена, или при уролог, ако е мъж.

"Болката е основният симптом на артрозната болест. Тя се появява сутрин преди първото раздвижване на ставите - човек ги усеща като ръждясали, но след като се разходи малко, се чувства добре до вечерта, когато се умори от натоварването през деня и отново попада в плен на болката", обясни лекарката.

При появата на първите шипове хората се оправят с обезболяващи медикаменти , купуват ги сами от аптеките, защото за тях рецепта не е необходима. В ранния стадий добър ефект имат физиотерапията и балнеолечението, носенето на наколенки, лазертерапията. С напредване на болестта правим промивки на ставите с артроскоп и така прочистваме възпалението, обясни проф. Кузманова. При други пациенти симптомите се облекчават, като се правят вътреставни инжекции 2-3 пъти в годината.

До смяна на ставата се стига при възрастни хора, когато хрущялът липсва напълно и костните краища се доближат, защото болките стават непоносими дори в покой. Тези хора стигат до операционната, като се подпират на бастунчета и патерици.

Диагнозата се уточнява с изследвания - рентгенови и лабораторни. След като я поставят, докторите предписват лечение, което стопира по-нататъшните увреждания на хрущяла. Даваме медикаменти, които съдържат основните елементи на хрущялната тъкан, които в САЩ се продават и в магазините за хранителни стоки, изтъкна проф. Кузманова. Има и специални "смазващи" субстанции, които се поставят вътре в ставата инжекционно и заместват вътреставната течност, когато е намалена. Те предпазват от по-сериозни увреждания, обясниха от клиниката. На година се правят по 3-4 курса, но цената на това лечение е висока - една инжекция е от 80 до 200 лв., а се правят между 3 и 5, и то не е предпочитано от много пациенти.

Абсурден е митът, че млякото увеличава риска от шипове, защото това е една от трите благословени храни заедно с виното и меда, заяви проф. Кузманова. Според нея благоприятно въздействат супи, в които са варени хрущяли от пилета и телета.

Според лекарите полезни за страдащите от шипове са и авокадото, соята и целината. Техният положителен ефект бил доказан научно.

ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА

Проф. Марианна Янева: И рентгенова терапия помага

- Проф. Янева, може ли шиповете да се третират с лъчетерапията?

- Да - чрез дълбока рентгенова терапия, каквато се провежда в много центрове в страната. Обикновено са 4 сеанса, които се правят през 2-3 дни по 1-2 минути. Шипът боли заради възпалителен процес около него. Щом той бъде ликвидиран с облъчването, шипът си създава легло и болката спира.

- Приложимо ли е за всички пациенти?

- Противопоказано е при деца, хора до 30 г. и бременни. Особено успешно е лечението на шипове на петата, може и на коленете. Избягваме го при проблемите на тазобедрената става или на гръбначния стълб заради близостта на важни органи.

- Опасно ли е облъчването?

- Натоварването е минимално. Дори и да не постига ефект, няма никакви рискове. Въздействието не се приема еднакво от всички пациенти. Понякога са необходими 2-3 седмици, за да се почувства резултатът.