Алексей Петров: Търсих Филчев по молба на Борисов

https://www.24chasa.bg/Article/1210176 www.24chasa.bg
Алексей Петров Снимка архив

Премиерът Бойко Борисов трябва да дойде в съда, за да може това дело да приключи възможно най-бързо. Това заяви главният обвиняем по делото „Октопод" Алексей Петров пред Нова телевизия.

Вярвам, че той трябва да дойде в съда, за да каже истината, добави още бившият съветник в ДАНС.

„За първи път съм влязъл в конкретен контакт с Филчев през зимата на 2004 година и то по настоятелна молба на Бойко Борисов, тогавашен главен секретар на МВР. Дотогава съм имал само случайни срещи с него," каза Алексей Петров и поясни, че Борисов го е помоли да се свърже с Филчев, защото имал много сериозен личен проблем и "ме молеше в присъствието на други хора да осъществя връзка с Филчев и да поставя този проблем. Той се убеди тогава в разговора ни, че аз нямам контакти с него. Срещали сме се единствено случайно на публични места", обясни още Алексей Петров.

Отношенията му с министър-председателя са били на приливи и отливи, имали са обща фирма, която обаче не е работила: „Идеята беше да помогнем на спорта, но не се получи."

"Подновяването на сериала "Дръжте октопода" ме принуди да кажа моето становище, въпреки че бях решил да не коментирам повече темата. Очевидно е, че в последните дни се провежда медийно мероприятие да получа гражданска присъда преди съда да си е свършил работата", заяви в отговор на обвиненията Алексей Петров.

Вчера Едвин Сугарев, заяви, че Алексей Петров извършвал рекет и убийства под покровителството на бившия главен прокурор Никола Филчев.

"Г-н Сугарев, поради невнимание, като свидетел в съда ме набеди и се опита да ми препише престъпление, за което аз ще го осъдя. Не съм поръчвал и организирал убийството на когото и да е. Сигурен съм, че този път той няма да избяга от решетките", заяви Алексей Петров.

"Време е да премахна професията лъжец и да бъдат разтурени клеветнически групи, като тази на Едвин Сугарев, Атанас Атанасов и Николай Колев-Босия", допълни Петров.
Той отрече и да е бил вербуван в Национална служба „Сигурност" от някого.

Алексей Петров коментира лаконично казаното от свидетели по време на съдебните заседания, че е имало жалби за рекет срещу него, но те са стопирани и не са стигнали до съдебна зала. „Става дума за две жалби - от Валентин Шотев и Георги Цветанов, но те бяха проверени от МВР, включително и от премиера, тогава главен секретар на МВР, и са изяснени."

"Много неща ще бъдат странни, докато приключи това дело. То наистина трябваше да се случи и съм удовлетворен, че стана така", заяви още той.

Той добави, че 8 месеца е бил в ареста заради обществения интерес.

В заключение Алексей Петров категорично заяви, че никога и по никакъв повод не е бил в Китай с бившия президент Георги Първанов.