“Бенели Арго Е” издържа супертестове на НАТО

https://www.24chasa.bg/Article/1210239 www.24chasa.bg
"Бенели Арго Е" е предпочитано оръжие за лов на среден и едър дивеч на гонка. Бързото презареждане дава шанс и при отстрелване на диви прасета в стадо.

Новата карабина "Бенели Арго Е" е единственото ловно оръжие, издържало тестовете за надеждност, на които се подлагат всички оръжия на НАТО.

Изпитанията по стандартите АС/225 (LG/3-SG/1) са правени в италианската национална лаборатория (Italian National Proof Hause) и са дали особено добри резултати.

Автоматиката на "Бенели Арго Е" е аналогична с автоматиката на гладкоцевната пушка "Бенели М4 Супер 90", използвана основно от морската пехота на САЩ. Затова италианските конструктори са подложили новата карабина на специални тестове за надеждност, на които се подлагат оръжията в НАТО при стрелба в екстремални температури от минус 40 до плюс 50 градуса по Целзий.

Уникалната система за отвеждане на газовете ARGO (Auto Regulating Gas Operated system) осъществява автоматично регулиране на работата при използване на патрони с различен заряд.
СНИМКИ:
АВТОРЪТ
Уникалната система за отвеждане на газовете ARGO (Auto Regulating Gas Operated system) осъществява автоматично регулиране на работата при използване на патрони с различен заряд. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"Бенели Арго Е" се отличава и с уникална система за отвеждане на част от газовете при презареждане. Тя е обозначена като ARGO (Аuto Regulating Gas Operated system) и осъществява автоматично регулиране на работата при използване на боеприпаси с различен заряд. За разлика от аналогичните системи, работещи на същия принцип, отворът за отвеждане на част от газовете е разположен непосредствено пред патронника. Докато при другите системи той се намира в предната част на цевта. Предимството на новата система е, че в участъка пред патронника налягането на барутните газове е приблизително еднакво при различни заряди на патроните, като се променя по дължината на цевта. По този начин от основата на цевта се отклоняват газове с еднакво налягане, което предотвратява възникването на засечки.

Двустранният предпазител е разположен пред спусковата скоба.
Двустранният предпазител е разположен пред спусковата скоба.

Другото предимство на системата ARGO е, че отклонените газове съдържат по-малко остатъчни продукти, което води до по-слабо замърсяване на газовото бутало, цилиндъра и другите части на механизмите.

Отвеждането на газове пред патронника пък е дало възможност на конструкторите да скъсят хода на буталото. По този начин е съкратено времето за презареждане, което е особено важно за произвеждане на следващ изстрел.

Прикладът на "Бенели Арго Е" e снабден със системата ComforTech, при която традиционният затилък е заменен със специален амортизатор, пълен с технически гел. По данни на производителя това техническо решение води до намаляване на откатния импулс с около 47 %.

Цевта на карабината е криогенна. В процеса на производство цевта се замразява до около минус 100 градуса, след което се затопля до стайна температура. При тази обработка се постига намаляване на вътрешните напрежения в метала след процеса на студеното коване, както и подобряване на структурата на стоманата.

Така се постига висока здравина на стените и увеличаване износоустойчивостта на цевта. Карабината разполага с нова система за прицелване, обозначена като Easyaim System (система за лесно прицелване). Тя включва открити мерни прибори тип Battue с масивно карбоново тяло и фиброоптична мушка. На оръжието може да се монтират различни оптични мерни прибори и бързомерци.

Дизайнерите на "Бенели" са използвали нов мотив на накатката върху ръкохватката и долната част на ложата. Резултатът е по-удобно, по-надеждно и по-безопасно захващане както със сухи, така с мокри длани.

Пълнителят на карабината побира 2 патрона, като още един има в цевта. Предлагат се и пълнители за 3, 4, 5 и 10 патрона в зависимост от националното законодателство.

Пушката тежи 3,250 кг. Предназначена е за патрони с калибри 30-06 Sprg., .300 Win. Mag., 9,3x62, 7x64, .308 Win.

Безопасното използване на оръжието с патрон в цевта се осигурява от предпазител с двустранно действие. Той е разположен пред спусковата скоба и лесно се включва и изключва, без да се отклонява вниманието на стрелеца от целта.

Първите резултати от използването на карабината показват, че тя е предпочитано оръжие за лов на среден и едър дивеч на гонка.

Бързото презареждане на карабината пък дава отличен шанс на ловеца при отстрелване на няколко диви прасета в стадо.

Доц. Георги МАРИНОВ