Авторитетни компании “топят” ДДС. Икономиката ни се криминализира

https://www.24chasa.bg/Article/1212838 www.24chasa.bg
СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

С Красимир Стефанов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, разговаря РУМЯНА ДЕНЧЕВА

- Какво ново има в проверките на политици и партии, та се наложи да подписвате споразумение със Сметната палата, г-н Стефанов?

- Новото е, че партии и инициативни комитети, неподали отчети в Сметната палата вече задължително ще бъдат проверявани. Нов момент е и че ще събираме принудително санкциите, които палатата налага и които не са платени доброволно там.

- Това означава ли, че може да опишете имущество на политик, партия, инициативен комитет, за да съберете глобата?

- Това означава, че към такива задължения ще се прилага общият ред за принудително събиране. В този смисъл, да, означава.

- Досегашните проверки и ревизии на хора от властта ще продължат ли?

- Да. Механизмът работи добре. Палатата ни изпраща списъци с имена, допуснали грешки в декларациите. Ние проверяваме и установяваме дали грешката е и данъчно нарушение.

- Искате да кажете, че някои грешки не са данъчни нарушения?

-Това, че един кмет не е декларирал, че съпругата му е продала колата си, рядко е данъчно нарушение, но точно затова са проверките. Ние изследваме цялото имуществено състояние на домакинството. От висшите държавни служители се очаква да са хора с висок морал и финансова почтеност.

- Досега колко политици проверихте по искане на Сметната палата?

-Заради несъответствия са проверени 561 висши държавни чиновници. Завършилите проверки са 494, по тях са възложени 11 ревизии. Във всички случаи са открити несъответствия на имущество и доходи. Когато ревизионните актове влязат в сила, връщаме информацията към Сметната палата.

- За колко високи нива в йерархията говорим?

- Няма типичен профил. Най - високото ниво е заместник министър. Има председатели на общински съвети, заместник-кметове, членове на политически партии.

- Съгрешилият зам. министър действащ ли е?

- Да, действащ е.

- Какви са нарушенията?

- Не мога да ви дам никаква информация. Няма и да го откриете в списъците на Сметната палата, защото докато актът не излезе окончателно, той не се изпраща към тях. Това е всичко, което мога да ви кажа по въпроса.

- Не мислите ли, че трябва ли законът да се промени и ви даде право да обявявате данни от ревизии и без съгласие на ревизираното лице, ако то е публична личност?

- Съгласен съм. Темата за данъчната тайна излиза постоянно. Моето и на екипа ми становище е, че декларираните данни за имуществото трябва да си останат конфиденциални. Но резултатите от проверки и ревизии и особено където има констатации за укрити доходи, би трябвало да са публични. Данъчният кодекс е рестриктивен в това отношение. Мисля, че това са схващания от отдавна минало време, които трябва да се променят.

Обществото има право да знае кой съзнателно е укривал данъци

- Има ли нови схеми за укриване? За теч на ДДС?

- Борбата с ДДС измамите ще ни бъде приоритет и тази година. Кой знае какво ново в измамите като схеми няма. Огромният проблем обаче е, че голяма част от икономиката е криминализирана. Дори в сектори, за които никога не бихте си помислили, че се вършат злоупотреби, всъщност се оказва, че се "стопява" ДДС.

- Кои са тези сектори?

- Мога само да ви кажа, че големи, авторитетни компании са получатели по доставки на маркетингови, консултантски, социологически услуги на много висока стойност. Тези доставки обаче никога не са се случвали, а целта е била да се намали данъкът за внасяне. Затова определено мисля, че освен административни мерки, за да сме ефективни, трябва да се засили наказателното преследване на данъчните измами. Радвам се, че има политическо разбиране за дознателски функции в Националната агенция за приходите.

- Тръгна новата данъчна кампания. Какви са очакванията ви, ще има ли повече милионери в сравнение с миналата година?

- По-важното е, че при почти идентични макроикономически показатели успяхме за една година да увеличим приходите от данък върху доходите със 150 милиона лева. Това е ръст на облагаемата база с над 1 милиард.

- Откъде излизат тези пари? Може би фалирали еднолични търговци си продават бизнеса и така се вдига доходът им за облагане като физически лица?

- Не, това изобщо не се дължи на продадени бизнеси или фалити. А на общо увеличение на официалните доходи, които се облагат. Забележете - без да са се увеличавали заплати, без осезаеми промени в нивата на заетостта. Това е пряк резултат от контрола ни. А и от промени на психологията на българските данъкоплатци.

- Искате да кажете, че криенето на данък вече не е национален спорт!

- Все повече хора разбират, че се оказва много по- лесно да платиш 10% данък, вместо да дадеш почти толкова за счетоводни трикове. Виждаме промяната ясно. Все повече хора си задават въпроси дали имат официално декларирани доходи, за да си купят кола, апартамент или друга скъпа вещ.

Всъщност ние никога не сме търсили самоцелно да глобяваме и санкционираме. Правилният път, както навсякъде по света, е да насърчаваме доброволното деклариране и плащане.

- Но пускате онлайн магазин за продажба на конфискувано имущество...

- Да. Той ще заработи до 2 месеца. С модерна платформа, снимки, абонамент по електронна поща, информация за всички активи, които продаваме. Докато с това се занимаваше Агенцията за държавни вземания, то се случваше някак тайно. Това не ми пречи да повторя - целта ни не е да продадем телевизора, имота или колата на длъжника, а заедно с него да намерим консенсус при временни затруднения да си плаща, макар и на части. Ако обаче е видимо, че става дума за измами или умишлено укриване на данъци, логично е веднага да се прилага принудителното изпълнение.

- Да поясним- освен имоти, фирми и вещи, наследяват ли се и неплатените за тях данъци?

- Да, наследяват се.

- Каква е целта на персоналния код, с който всеки онлайн може да провери как работодателят му го осигурява, и дали изобщо го прави?

- Той е алтернатива на платения електронен подпис. Кодът дава достъп по пълната информация за трудовите договори, осигурителния доход и вноските включително и към частни пенсионни фондове.

- И работниците ще ви сътрудничат, "топейки" работодателя си?

- До края на годината ще дадем достъп до данъчните сметки и за подаване на искания за данъчни удостоверения онлайн също с персонален код. Първата цел на кода е гражданите да следят данъчния и осигурителния си статус, но и да контролират работодателите си. Така че, да, в този смисъл ползите от него могат да се окажат по-големи и за контролните органи. Основната идея обаче си остава възможността безплатно в интернет да се преглежда личната информация. В бъдеще този код може да се използва и от други държавни и общински структури.

- Колко приходи е програмата ви минимум тази година?

- Рано е да говоря. Със сигурност предстои трудна година и за Европа, и за България, но ще положим всички усилия, за да ги гарантираме за бюджета.

ВИЗИТКА

Роден на 29 април 1971 година.

Завършил е УНСС - София , специалност “Стопанско управление и администрация”.

Влиза в системата на данъчната администрация през 1996 г.

Първоначално работи като данъчен инспектор в „Илинден”.

От 1998 г. е в ТДД “Големи данъкоплатци”.

През 2000 г. става началник-отдел “Ревизии”.

Става зам.-директор на приходната агенция.

Оглавява НАП на 16 февруари 2009 г.

Женен, с три деца

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си