Ива Дойчинова - Телевизията е моят професионален любовник

https://www.24chasa.bg/Article/1213249 www.24chasa.bg

Гласът й е характерен - плътен и мек, който те кара да се заслушаш в мелодията на думите, които реди. Когато вдигнеш поглед, се срещаш с широка усмивка, грейнала на приветливото й лице. И макар да е миньонче, Ива Дойчинова е винаги висока, защото вече 20 години не излиза от къщи без обувки на висок ток. И не само заради високите чепици дребната дама бие на очи. А заради високите си критерии към живота въобще, които отстоява.

Винаги ли си имала афинитет към телевизионни изяви?

Да, още в началото, когато стартирах като радиоводещ, водех и "Хит минус 1". Телевизията винаги е била мой паралелен свят, професионален любовник. Станах водещ на едно от най-любимите ми предавания - "Искам работа", точно когато бях в големия си вихър в радиото. Но можех да съвместявам телевизионните си ангажименти с
работата в радиото.

Ива Дойчинова - Телевизията е моят професионален любовник

Седма година вече бях програмен мениджър на FM+, задаваше се перспективата да стана програмен директор. Освен това водех и неделно предаване, за да си поддържам кефа и емоцията, защото общуването в радиоефира е изключително интимно преживяване. В същото време съзнавах, че след 14 години работа в радиото, което е вид спирала, в която не се случват кой знае какви нови неща, вървях към изчерпване. Вяра Анкова ме изстреля в друга орбита, като ме покани в сутрешния блок на БНТ. И трябваше да избирам между радиото и телевизията, нямаше как да ги съвместявам този път. Това беше най-трудният избор в живота ми.

Седяхме с Митака - моя мъж, на брега на морето и в пясъка попиха толкова мои тревоги, мисли и въпроси. Признавам, че Вяра ме провокира с въпроса - добре де, цял живот директор ли искаш да бъдеш, ти си журналист все пак? Наистина исках да остана журналист, не администратор, в което все повече се превръщах. И избрах телевизията. Ставах сутрин в четири часа, разминавах се с цялото си семейство, получавах и по-малко пари, беше избор на лудост...Но благодарение на Вяра Анкова и на Асен Григоров се върнах в своя орбита, която ме зарежда с адреналин.

Отстояваш свободата си - преди време каза, че за нищо на света не би се разделила с нея? Това ли искаш да предадеш и на дъщерите си, които вече пораснаха? 

Да! Ида е на 15 и е Скорпион, а Мина е на 10 години и е Дева. Аз измислих имената им, а
Митака ме подкрепи. Двете са различни като характери - Ида отстоява мнението си и
по-скоро при нея се опитвам да развия толерантността да приема другите. А малката
е свръхтолерантна, обгрижваща и обична, нейните терзания са "закопани" навътре в нея
и искам да й внуша да е спокойна и да отстоява себе си. Опитвам се да ги науча да са честни. Не ги насочвам към определена професия отсега. Странна е родителската амбиция - отрано децата да се вкарват в нужната среда, в квалитетни училища и въобще да вървят по предварително начертан път. Това ми е твърде изкуствено.
Аз направих своя избор на 20 г. - поканиха ме в БНР веднага след факултета по журналистика, после в първото частно радио. Работата сама ме избра, дори не бях мислила в тази посока.

Цялото интервю на Надежда Йосифова за списание "Всичко за жената", четете в новия брой.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол