След травма на глезена често имам оток, дали са увредени вените?

https://www.24chasa.bg/Article/1215579 www.24chasa.bg

Д-р Асен Драмов, главен асистент към сектор “Ангиология” в Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница, отговаря на въпроса на Катя Драганова.

Връзката между травмите на долния крайник и заболяванията на вените не е изяснена напълно. Травмите могат да бъдат по-леки (само на меките тъкани) или сериозни (като изкълчване или счупване на костите). Травмите на долния крайник винаги са съпроводени с болка и оток, независимо дали са включени, или не в травмата венозните съдове.

При по-леките травми е налице само контузия (натъртване) на меките тъкани. При това се получава кръвоизлив в тях (а не тромбоза), който обяснява болката и отока. Той винаги е съпроводен и с посиняване на кожата около тромбозата. Много често това посиняване се появява по-късно (след 2-3 дни), защото е необходимо време за излизане на кръвта от мускулите към кожата. Често травмата е придружена и с разкъсване на мускулни влакна. Диагнозата се поставя с клиничен преглед и извършване на доплер-ехография, която изключва венозна тромбоза, а кръвоизливът се изобразява в мускулните групи на крака. Лечението в такива случаи е с покой, компрес, налагане на еластична превръзка, прием на обезболяващи медикаменти и съдоуплътняващи (например витамин С). Полезно е намазването на травмираните участъци с маз или гел, съдържащ хепарин.

При по-сериозните травми е налице разкъсване на тъкани, сухожилия и счупване на кости, което налага спешна помощ от ортопед травматолог, който може да наложи гипсова превръзка или оперативно да свърже счупените кости чрез винтове или плаки.

При тези по-тежки ортопедични операции възниква опасността от следтравматична тромбоза на дълбоките вени на крака, протичаща с оток, болка и посиняване. Диагнозата се поставя с Доплер-ехография на вените на крака.

При такива травми трябва да се прилага профилактика на тромбозите с инжектиране на противосъсирващи лекарства (например нискомолекулярен хепарин), а при възникнала тромбоза - лечение с противосъсирващи медикаменти.

Във вашия случай най-вероятно става дума за следтравматичен кръвоизлив, който може да е причина за оток около глезена след травмата. Появата на разширени вени със син цвят около глезена най-вероятно е израз на започваща венозна недостатъчност на краката, нямаща връзка с преживяната травма. Уместна е консултация с ангиолог или съдов хирург за уточняване наличието на венозно заболяване и назначаване на подходящо лечение.