“Кобра” очаквала човек на Жабата в дома на Начкови

https://www.24chasa.bg/Article/1215998 www.24chasa.bg
Алпийските дисциплини са задължителна част от тренировките на спецполицаите от "Кобра" СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Маскирани и въоръжени полицаи от спецгрупата "Кобра" на СДВР дебнат край къщата на Петър и Малина Начкови в софийското село Мировяне. Нащрек са, повече от месец техни колеги от Второ РПУ са подготвяли операцията.

Вместо бандит, издирван с червена бюлетина на Интерпол, обаче са заловени само 5 кутии цигари без бандерол. Акцията предизвиква скандал, искания за оставки и наказания. За участието на полицаите с качулки в нея обаче има причина.

Малката дъщеря на Петър и Малина Начкови - Габриела, е гадже с Андрей Павлов-Малката мечка. Той е сочен за един от силоваците на братята Габриел и Виктор Боцеви, по-известни като Жабата и Джуката, които пласират наркотици в половин София.

На 21 януари полицаите очакват Малката мечка да е в къщата на Начкови и да окаже съпротива. Затова е взето решение в операцията да се включи и екип от "Кобра", разкри пред "24 часа" шефът на спецгрупата инспектор Венцислав Русинов.

Техниките за задържане на лица в автомобили също са част от обучението на спецполицаите.

И наистина след ареста на Начкови се оказва, че Малката мечка е в къщата им в Мировяне. При опит да го задържат той ударил с вратата един от полицаите.

Екипировката и оборудването на служителите тежат 20 кг.

"Обикновено ние помагаме на оперативните служби и трябва да осигурим бърз достъп до мястото, за да се запазят веществените доказателства", обясни Русинов. Преди акцията се проучва всичко - връзките на лицата и адресите им.

Петър и Малина Начкови и дъщеря им Ралица се оплакаха от полицейско насилие веднага след акцията. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Къщата на Начкови е с високи огради, заключени метални врати, ролетни щори на гаражите. Това според полицаите изключително затруднява достъпа до нея.

След акцията Начкови се оплакаха, че са били арестувани от 20-30 маскирани с автомати, които повалили Петър на земята и го ритали.

"Нито е имало 20-30 маскирани, нито някакво насилие. Полицаите не носеха дълго оръжие, а само с пистолети "Глок", заяви Русинов. От групата участвали 7 души, пет - с маски. Другите двама били цивилни. Русинов също бил там.

"Когато спряхме колата и отворихме вратите, поканихме Начкови съвсем културно да излязат от автомобила", каза Русинов.

Последвала команда: "Полиция! Моля, слезте от автомобила, полицейска проверка!"

“Това многократно беше повторено от колегите", обясни Русинов. Освен него на мястото лично бил и бившият шеф на Второ РПУ Красимир Кръстев.

"Начкови първоначално бяха спокойни и изобщо не ги интересуваше, че ги спират полицаи. После мъжът започна да ръкомаха и да пита: "Какво искате вие?", разказа Русинов.

Полицаите пак му наредили да загаси двигателя на колата и да излезе.

Петър обаче продължавал да ръкомаха и да пита: "Какво искате от мене? Какъв си ти?".

"Даже побутваше колегата, който му разпореждаше, а той беше с прибрано оръжие", каза Русинов.

Пред колата стоял и друг спецполицай, който е бил въоръжен. Той наблюдавал действията на Петър и имал за задача да подсигурява колегите си.

Заради отказа на Петър Начков да се подчини спецполицаят изключил двигателя на колата и отново му казал да излезе от нея.

"Господине, полицейска проверка, откопчайте предпазния колан и слезте от колата!", гласяла поредната команда.

Начков пак отказал и затова се наложило да му разкопчаят предпазния колан. Той пак бил поканен да слезе от колата, но пак отказал. Така се стигнало до принудителното му извеждане от автомобила.

"Всички момчета от "Кобра" са много добре подготвени в такива ситуации да изведат човек от колата безболезнено. Никой не е дърпал мъжа, използвани са стандартни техники за блокиране на китка, лакът и рамо. Така е изведен от колата", заяви Русинов. После Начков бил опрян на паркиран в съседство автомобил, сложили му и белезници. Не бил повалян, бутан и ритан.

Малина Начкова, която най-много се оплакваше от действията на МВР, също не излязла веднага от колата. Според полицаите, участвали в акцията, тя говорела по телефона и въобще не обръщала внимание на полицая, който й казвал, че това е полицейска проверка.

"В случая има всички законови основания за използване на физическа сила - неизпълнение на разпорежданията, осуетяване на полицейска проверка и обида на длъжностно лице", заяви Русинов. Като се прибрал и пуснал телевизора, не могъл да повярва ва ушите си.

"Всичко това е много обидно. Все едно не съм бил там. Защо Начков не показа нараняванията си? Кръвонасяданията, в зависимост от кръвоносните съдове и кожата на човек, може да се получат само ако те хванат по-силно. Когато някой е бит кръвонасяданията стоят по един начин и са огромни, когато е хванат - по друг", реагира Русинов.

"Винаги сме се стремили при всяко задържане на лице да го арестуваме живо и здраво и да подсигурим работата на колегите", увери и негов колега.

Спецгрупата на СДВР участва в 80 до 120 операции за задържане на опасни бандити годишно.

Създадена е като самостоятелно звено през 2003 г. и до днес служителите имат над 800 успешни ареста. Първият началник на групата е сегашният шеф на СОБТ Кирил Димов.

Русинов е в "Кобра" от самото начало, преди това е работил в групата на сектор "Издирване" в столичната полиция.

"Задържали сме от най-известните до най-безизвестните бандити", казва той. За толкова години помни 2-3 жалби срещу действията на спецполицаите.

"Ако всички изпълняват разпорежданията ни, няма никакви проблеми" уверява Русинов.

Когато не са ангажирани със задача, спецполицаите тренират усилено.

В подготовката влизат техники за задържането на лица в различни положения, в сгради и извън тях, в автомобили и помещения.

Тренират се движения по коридор, по стълбище, алпийски дисциплини. За целта се използват изоставени сгради и строежи в София и в околностите.

Спускането по въжета е задължително при тренировките. Уменията са необходими, когато на даден адрес трябва да се влезе през прозореца.

Тактиката се използва, когато има опасност за живота на човека в жилището или пък някой трябва да бъде изненадан от две места.

Тренировките по стрелба с късо и дълго оръжие на открито и закрито стрелбище също са задължителни за спецполицаите.

Обучението се провежда индивидуално, по двойки, в екип. Целта на тренировките е всички служители да действат като едно цяло в групата.

Екипировката и оборудването на спецполицаите тежи над 20 кг. В тях влизат бронежилетката и допълнителните плочи към нея, които защитават от куршуми калибър 7,62 мм, допълнителните пистолети, пълнители, каска и автомат. Още толкова е бронебойният щит, който използват, за да се придвижат по-бързо до сгради. В тази група без желание и дисциплина нищо не става, казват спецполицаите.

ИЛИАНА ДИНЕКОВА

Крокодила си порязал крака, натопил полицаи с фотомонтаж

Преди години от полицейско насилие се оплакал Емил Милев-Крокодила, след като служители на СДВР, които сега са в "Кобра", го задържали в дома му.

"Той не беше докоснат, само му сложихме белезници и го доведохме в полицията", разказа шефът на "Кобра" Венцислав Русинов.

Крокодила обаче пуснал жалба в прокуратурата, че са го пребили при ареста. За по-голяма достоверност приложил и снимки към нея.

"На тях не приличаше на човек, беше син, червен, зелен, всички цветове, каквито се сетиш", спомня си полицаят.

В жалбата му пишеше: "Първият, който влезе, ме захапа за палеца на крака", разказа Русинов. После изречението било променено на: "Първият, който влезе, обърна пистолета си и ме удари с него по палеца на крака."

Крокодила обаче бил бос в дома си и си порязал пръста, след като стъпил в порцелановата чинийка за храна на котката.

Въпреки това две години и половина прокуратурата ги разследвала. На финала се оказало, че снимките към жалбата са монтаж, дори било открито и фотото, където са правени.

За разлика от Крокодила не един и двама именити босове се държали културно и възпитано с полицаите. Преди години Георги Илиев бил взет с неговата кола и шофьор. Отпред и зад нея имало полицейски коли. Русинов пътувал в колата на Илиев. Казал по радиостанцията на колегите си къде да минат. Трябвало да се движат по трамвайната линия, но шофьорът на Георги Илиев карал отстрани - пазел гумите на колата. В този момент Илиев му казал: "Ти не чуваш ли какво казва човекът?! Карай оттам!"(24 часа)

Укротяват с ток агресивни бандити

В практиката спецполицаите са попадали и на по агресивни въоръжени бандити, които застрашават своя живот или този на полицаите.

В тези случаи се използва електрошоково оръжие "Тейзър".

До него се прибягва, когато има нападение, или за да се парира атака, каза Русинов.

Спецполицаите от "Кобра" са първите в София, които са го използвали. То е подобно на пистолет, но изстрелва две метални стрелички на разстояние до 7 м. Двете стрелички са на около 15 см една от друга. По тънки жички от пистолета потича 50 000 волта прав ток за около 5 секунди. Импулсите блокират нервната система и мускулатурата. Така лицето се обездвижва и укротява. Оръжието е вид помощно средство и не е опасно за живота и здравето.

Действието на "Тейзър" пръв изпитал през 2005 г. мъж с психични отклонения, който вилнял пред китайското посолство. Човекът заплашвал, че ще заколи себе си и всички полицаи там. Дори психолозите не го разубедили по време на преговорите. Накрая повикали "Кобра", която използвала "Тейзър". Докато приближавали към човека, той вече паднал на земята и те му поставили белезниците. Мъжът, който години наред правел каквото си иска, като се свестил казал: "Еее, момчета, къде бяхте толкова време?"

Малина Начкова: Андрей не е блъскал никого

Андрей е приятел на дъщеря ми. Вярно е, беше вкъщи по време на акцията на полицията. Но нито той, нито някой друг е блъскал полицай, каза пред "24 часа" Малина Начкова.

Тя твърди, че Андрей спял, когато маскираните влезли в стаята му, като разбили вратата. Младият мъж работел в транспортната фирма на баща си.

След ареста в СДВР бе разпоредена проверка за действията на полицаите, която още не е приключила. Повод за нея станаха оплакванията на семейството от Мировяне от полицейско насилие.

След ареста Петър Начков си извади медицинско, че има кръвонасядания на горния клепач на дясното око, на десния крак и охлузвания на краката. В заключението пише, че травмите може да се получат по начина, по който разказва пострадалият.

Разбивали врата над четири часа

Като градски легенди спецполицаите определят израза: "Първо влизат с вратата и после викат: "Полиция!". Това са пълни измишльотини, казват те и уточняват, че вратата се разбива само ако не се изпълняват полицейските разпореждания.

"Винаги звъним и предупреждаваме, че е полиция. Казваме, че ако не отворят, ще разбием вратата", твърдят спецполицаите.

За разбиването на врати "кобрите" ползват различни инструменти. Веднъж това им отнело четири часа и половина.

Преди години трябвало да претърсят апартамент на задържан, където се очаквало да има взривни вещества. Завели арестанта до дома му, но той отказвал да отвори. Започнали да разбиват. Изведнъж задържаният се съгласил да отвори, но вече било късно - бравата била разбита и нямало шанс вратата да се отвори по нормалния начин.

"Вратата беше много яка. Изкъртихме 60 см бетон около касата, но там имаше кабели и арматура. Затова и оттам не можахме да я изкъртим. Накрая я нарязахме с флекс", спомнят си полицаите. След този случай 6 души били с мазоли по ръцете. Нямаше как да взривяваме вратата, защото, ако вътре имаше експлозиви, щяхме да вдигнем във въздуха целия блок, казват те.

В акция Кобрите все още не са взривявали врати, тъй като не се е налагало. "Засега това се прави само на тренировки. Вратата пада за 2 секунди, казва шефът на спецгрупата. За целта се използва пластичен взрив, 20-30 грама, който се слага на двете панти на вратата и на бравата й. По същия начин може да се взривят и прозорци при необходимост.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

47-годишният актьор за кратко наля корем и бузи Асен Блатечки е голям българин и обича да си похапва! Папараците на "България Днес" уловиха артиста, който видимо е качил няколко килограма в последно време. На същото мнение са и посетителите на театър "Сълза и смях", където Блатечки играе в постановката "Когато котката я няма".

Не дават виза на участничката ни за "Мис Свят", не знаела английски За малко българската претендентка Цонка Милчева, която трябва да представи страната ни на световния конкурс "Мис Свят Глем", да не замине, тъй като... не знаела английски език, ядосани са организаторите начело с Венета Кръстева, най-успешната ни миска.

Световноизвестният кларнетист Иво Папазов-Ибряма се вдъхновява от рапъра Дий, призна самият той. Радомир Юнаков, както е истинското име на рапъра, преди години смесил рап с музиката на Ибряма и от това се получил изключителен звук - челни позиции на хита му в американските класации. Преди дни Ибряма сподели,