Хилари ни праща посланик за шистовия газ

https://www.24chasa.bg/Article/1218015 www.24chasa.bg

Още другата седмица у нас ще пристигне американски супер експерт по шистовия газ. Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън обяви в София, че ни изпраща своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар.

Щатски специалисти ще демонстрират в България възможностите на най-съвременните технологии за добив на шистов газ.

Докато не се убедим, че природата ни не е застрашена обаче мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ ще остане, заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му екологията е на първо място, след това са финансово-икономическите ползи.

Хилъри Клинтън и Бойко Борисов дадоха съвместна пресконференция след срещата в Министерския съвет вчера. Държавният секретар на САЩ обеща на българския народ, че САЩ винаги ще бъдат с него. Според Клинтън България е прекрасен модел за страните, извършващи преход към демокрация.
СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Хилъри Клинтън и Бойко Борисов дадоха съвместна пресконференция след срещата в Министерския съвет вчера. Държавният секретар на САЩ обеща на българския народ, че САЩ винаги ще бъдат с него. Според Клинтън България е прекрасен модел за страните, извършващи преход към демокрация. СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

От София Клинтън призова за дипломатически и икономически санкции срещу режима в Сирия.

Премиерът Бойко Борисов посреща високопоставената си гостенка на входа на Министерския съвет. 
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Премиерът Бойко Борисов посреща високопоставената си гостенка на входа на Министерския съвет. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар. Това съобщи държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Хилари Клинтън с представители на ромски организации у нас. 
СНИМКА: АВТОРЪТ
Хилари Клинтън с представители на ромски организации у нас. СНИМКА: АВТОРЪТ

Самолетът - модифициран “Боинг 757”, с който пътува Клинтън, кацна около 12,30 часа на летище София, чиято писта се почиства без прекъсване поради силния снеговалеж.

Американски служител по сигурността със следово куче слиза от борда на самолета на държавния секретар Клинтън.
Американски служител по сигурността със следово куче слиза от борда на самолета на държавния секретар Клинтън.

Хилари беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й. Сред официалните лица на посрещането бяха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Първата среща на Хилари в България бе с президента Росен Плевнелиев. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Първата среща на Хилари в България бе с президента Росен Плевнелиев. СНИМКА: РОЙТЕРС

Повече от 1000 полицаи се грижеха за охраната й.

Ричард Морнингстар ще проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ могат да ни помогнат както за опазване на околната среда, така и за постигане на енергийните цели на държавата, каза първият дипломат на САЩ.

Клинтън демонстрира готовност да се покаже безопасността на технологиите и обеща помощ за българското правителство в работата му по добива на енергия на достъпни цени.

Американски специалисти ще презентират най-добрите технологии за добив на шистов газ така, че и обикновените българи да ги чуят, поясни премиерът Борисов.

Той обаче добави: Опазването на българската природа за бъдещите поколения е на първо място и едва след това са финансово-икономическите ползи. Затова мораториумът върху проучването и добива на шистов газ ще е в сила - за да се гарантира, че природата на България ще остане чиста.

Докато не убедим обществото, че няма никаква опасност за природата, не можем да вървим напред, същото бих казал и за ядрената енергия, коментира министър-председателят. Той бил готов да подпише още днес за АЕЦ "Белене", ако е убеден обаче в нейната безопасност и в това, че след 10 г. няма да затворят реакторите й. Нашият проблем е, че държавата вече е изразходвала над 1,39 млрд. лв за "Белене", това са много пари и търсим решение на тази тема, каза още Борисов.

България е прекрасен модел за страните, извършващи преход към демокрация, подчерта Клинтън. Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъдат с вас, което сме правили и в миналото. Ние сме изключително впечатлени и горди от прогреса на България и от силните взаимоотношения между народите и правителствата на двете страни, заяви американският държавен секретар.

Тя похвали българските правоохранителни органи за работата им с партньорите от САЩ. Съвместните разследвания против наркотрафика са довели до конфискация на над $ 3 млрд. под формата на незаконно придобито имущество, до арести на хакери, извършващи международни измами.

В отговор на въпрос ще се разшири ли ангажиментът на САЩ към сигурността на България Клинтън подчерта, че Вашингтон се отнася много сериозно към задълженията по общата защита.

"България е изключително важен партньор на НАТО. Казах на господин Борисов, че българските войски в Афганистан се ползват със заслужена репутация и професионализъм", заяви още държавният секретар.

Тя изрази желание за по-тесни консултации как САЩ и България двустранно и чрез НАТО ще осигурят Европа да има най-добрата сигурност чрез системата за противоракетна отбрана (ПРО)."

Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация и упоритите й усилия дават изключително ценни уроци – най-ниската безработица, най-ниското данъчно облагане, социално и икономическо развитие, заяви още Клинтън.

Тя си тръгна усмихната, защото видя, че има правителство, което защитава националния интерес и може да казва “не” на големите, независимо кои са те. Така Борисов коментира визитата на държавния секретар пред bTV.

Плевнелиев обеща съдебната реформа да е във фокуса на президентската институция

Pаботете за бързото приключване на реформата в съдебната система и повишаването на нейната ефективност. Този съвет даде вчера държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън при срещата си с Росен Плевнелиев.

Българският президент е отбелязал отличното партньорство в областта на правоприлагането и върховенството на закона, което се е утвърдило като съществен стълб на двустранните отношения. Плевнелиев е изразил признателността си за оказаната подкрепа от страна на САЩ в тази сфера. Росен Плевнелиев е уверил Клинтън, че през 2012 и 2013 г. съдебната реформа ще бъде във фокуса на президентската институция, която пряко ще следи напредъка в тази област.

Държавният глава е запознал Хилари Клинтън с процеса на въвеждане на електронното правителство в България като важна стъпка за подобряване на бизнес средата и ограничаване на корупционните практики.

И от двете страни е било подчертано отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Морнингстар идвал и през 2009 г. за енергетиката

Посланик Ричард Морнингстар е назначен на поста специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия от държавния секретар Хилари Клинтън през 2009 г. Преди това бил преподавател в университетите Харвард и Станфорд. От октомври 2001 г. е управляващ директор на международната компания за стратегии Stonebridge International. В периода от юни 1999 г. до септември 2001 г. той е посланик на САЩ в Европейския съюз. Преди назначаването му на този пост посланик Морнингстар е специален съветник по енергийните въпроси за Каспийския регион на президента на САЩ и на държавния секретар.

На 4.ХII. 2009 г. Американската търговска камара в България организира бизнес обяд за членовете си с посланик Ричард Морнингстар, който бе на посещение в България. Темата на разговорите бе “Прозрачност, диверсификация и сигурност: Възможности за разширяване на сътрудничеството между САЩ и България".

Полша, Украйна, Унгария и България са сред страните с потенциал да добиват синьо гориво от шисти, смята Морнингстар. Природният газ, добиван от шисти, може да допринесе за повишаване на енергийната сигурност на Източна Европа и особено на Полша, но няма да е панацея и трябва да бъде част от по-широк набор мерки, цитира посланика агенция Ройтерс.

Цигани се жалят на Хилари, че ги бият в градския транспорт у нас

"В България има две групи роми - маргинализирани, които живеят в гета, където правата и свободите всеки ден се потъпкват, и такива, които са образовани и са се откъснали от гетата, но се страхуват да признаят своята етническа принадлежност, защото могат да ги пребият в тъмната част на улицата или в градския транспорт. И двете групи роми си приличат по това, че в България те са дискриминирани."

С тази пламенна реч, плюс цитат от Мартин Лутър Кинг младият циганин Огнян Исаев от с. Върбица, Шуменско, впечатли държавния секретар на САЩ. Хилари Клинтън покани на среща в посолството представители на ромски организации от страната, за да дискутират проблемите на общността у нас. Исаев каза още на Хилари, че медиите в България демонстрират нетърпимост към циганите, като целенасочено наложили термина "ромска престъпност" и популяризирали идеята, че за да си патриот, трябва да мразиш циганите.

Същите коментари като вашите днес бихте могли да чуете и в Съединените щати преди 40 години, отговори му държавният секретар. Проблемът е, че ние ромите нямаме нашия Мартин Лутър Кинг, коментира след срещата Исаев.

Хилари препоръча на събралите се представители да работят за това ромската общност да е сплотена и ромите да си помагат едни на други.

Трябва да имате добри ромски лидери, каза още държавният секретар на САЩ. Тя допълни, че Америка ще се включи като официален наблюдател в европейската инициатива "Десетилетие на ромското включване", в която България е сред инициаторите.

Работя с тези млади хора и им се възхищавам, искам заедно с тях да променим представата, че ромите в България живеят в гета и се женят на 14 г., каза в заключение посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер прежали Григор Димитров! Бившата половинка на най-добрия ни тенисист има нова тръпка няколко месеца след раздялата им. И каква изненада - той е спортист! Този път сърцето й превзе ръгбист - Том Еванс, разкри "Сън". Подобно на Гришо той е сред секссимволите в спорта. 34-годишният Еванс е участник във ВИП изданието на шоуто Х Factor

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,