Средната класа изпълзя от скривалището

https://www.24chasa.bg/Article/1218026 www.24chasa.bg
Валери Найденов

Hа 1 февруари по време на заседание на Министерския съвет г-н Дянков съобщи, че 55-60 на сто от българите са богати. Не е вярно, че парите били в ръцете на малка група хора, както твърдели хейтърите. Истината според г-н Дянков е, че около 800 хиляди семейства имат в банките влогове между 50 и 200 хиляди лева!

Докато си търсех тирбушона, за да отворя шампанското, едно дяволче ме накара да умножа наум минималните 50 хиляди по 800 хиляди. Не е трудно, първо умножавате 5 по 8 = 40, после слагате отзад още 9 нули. Получи се хубавата сума от 40 милиарда лева - с около 10 милиарда повече, отколкото са влоговете! Не може да бъде! Това ми напомни онзи герой от “Швейк”, който твърди, че вътре земното кълбо има още едно вътрешно кълбо, много по-голямо от външното.

Обзет от нездравословно любопитство, влязох в сайта на БНБ и намерих страницата “Депозити на нефинансовия сектор” на адрес http://www.bnb.bg/bnbweb/ groups/public/documents/ bnb_download/ 201109_s_dep_cr_press_a1_bg.pdf.

Оказва се, че според БНБ депозитите на домакинствата и НТООД между 50 и 200 хиляди лева са точно 74 055 на обща сума 6 милиарда и 233 милиона. Около 11 пъти по-малко от данните на министъра.

Разбира се, 74 хиляди влога не значи 74 хиляди домакинства.

Първо трябва да махнем влоговете на НТООД, което ще рече “Нетърговски организации, обслужващи домакинствата”. Тук влизат еднолични търговци, синдикати, политически партии, фондации, сдружения, църкви, спортни клубове, читалища и така нататък.

За жалост, статистиката на БНБ не ги отделя от домакинствата, а статистиката на НСИ се позовава на БНБ. Никъде в държавата няма статистика за влоговете на домакинствата, така че се налага да гадаем на боб...

Та, само махането на НТООД би трябвало да намали домакинствата поне на половината от тези 74 хил. Но логично е да приемем, че ако човек има 1 милион, той ще го раздели на 5 влога в различни банки и различни валути, за да влезе в рамките на държавните гаранции и да се защити от валутните трусове.

Ако се задълбаем още малко, трябва да извадим влоговете на чужденците (около 17 милиарда), изтеглените инвестиционни кредити, които си стоят на депозит, и още много, много други банкови тънкости. Например напоследък е на мода управителят на фирмата да отчита огромни касови наличности, но всъщност да държи парите в банката като граждански влог - така те му носят лихва.

Следователно домакинските влогове между 50 и 200 хиляди лева едва ли са над 20 000.

Как се стига до тези 800 хиляди богати и спестовни семейства, Бог знае. Ако се съди по стенограмата от заседанието на Министерския съвет, самият г-н Дянков също няма понятие какъв му е източникът, с прости очи се вижда как си смуче от пръстите:

“Бойко Борисов: Това са 100, 200, 500 примерно, 1000 души с влогове с по 5, 10, 20 милиона или са хиляди, хиляди хора с влогове от 50, 100, 150, 200 хиляди?

Симеон Дянков: Отговорът е, че такава статистика се оказа, че БНБ също не може да предостави, защото някои домакинства са с повече влогове, така че не можем да кажем домакинство-влог. Но като влогове знаем, че това са някъде от рода на 600 до 800 хиляди влога, в смисъл не са 50 000 или 100 000. Доста голям брой влогове на семейство са - около 800 хил. семейства, изглежда са, по данни”.

Оттук нататък премиерът се вдъховява за вълнуващата реч как българите са си сменили телевизорите и дограмите, как много хора са били направени богати и как влоговете им трябва да се “раздвижат”. Интересно каква реч щеше да дръпне, ако му бяха поднесени реалните числа за влоговете (три четвърти са под 1000 лева), съпоставени с дълговете на фирмите и гражданите, а те са многократно повече от влоговете. И ако се добавят данните за брутния външен дълг, който е колкото брутния продукт на държавата. Или за съотношението между лихви и инфлация (2,8 на сто за миналата година). Гарантирано изводите на премиера щяха да са диаметрално противоположни.

Защо финансовият министър сервира фантастика вместо статистика на заседание на Министерския съвет, а не на някоя пресконференция, както си му е редът? В крайна сметка това са делови срещи на тесен кръг висши администратори. Тези хора вземат стратегическите решения в страната. Все едно да залепиш на предното стъкло на движещ се автомобил някакъв фототапет. Дали по върховете не върви експеримент по самовнушение и автохипноза?

Ако си спомняте, само преди седмица няколко видни политици съобщиха, че доходите на българите са цели 44 на сто от средноевропейските, докато производителността им е едва 20 на сто. Следователно вземаме два пъти повече, отколкото заслужаваме.

Кратка справка в Евростат показа, че някой им е подхвърлил обърнати числа - доходите са 20 на сто, а производителността е 44 на сто. Изводът е, че вземаме два пъти по-малко от заслуженото. Някой ни отмъква половината заплата и отгоре.

Какво става с числата в коридорите на властта? Сякаш са се качили на някакъв облак и свирят на златни арфи. Имам усещането, че в тесния кръг на българските министри и политици се извършва някакво промиване на мозъците, което има за цел да ги освободи от всякакви скрупули и човешко състрадание.

Внушава им се, че българите са мързеливи и богати - следователно заслужават да бъдат наръчкани с остена. Внушава се, че народът има много пари - следователно няма проблем да му цапардосат заплатите и пенсиите. Внушава им се, че в България има огромна средна класа - 800 хиляди семейства с влогове между 50 и 200 хиляди. Значи няма проблем да постоят малко без работа.

Как да стигне човек до истинските числа? За всеки случай постнах един въпрос на фейсбук и получих доста любопитни позовавания. Капка Тодорова ми посочи едно интервю на Симеон Дянков пред “Дойче веле” от октомври, в което заявява следното: “... 2,5 млрд. са вложени в банки у нас през последната година, като 40% от тях са на гърци.

Половината пари пък са на българи, живеещи в чужбина, които също се притесняват от еврокризата.”

От думите на министъра излиза, че едва 10% от увеличението на влоговете се дължи на доходи, изкарани в България. Интересно, защо не съобщава тези данни пред Министерския съвет?

Разбира се, парите в банките са само малка част от богатството на богатите. Влоговете на “домакинства и НТООД” за над 1 милион лева са едва 518, а сред тях най-вероятно преобладават партиите, футболните отбори и мозъчните тръстове.

Бързоликвидните активи на истинските милионери в момента се инвестират в злато, и то я в Швейцария, я в Англия. У нас златото се предлага при 30 на сто по-високи цени, а обратното изкупуване е при минималните цени, така че никой сериозен милионер не би направил грешката да държи злато в България.

Така че нормалният извод е прост - спрете да гледате в канчето на средностатистическия българин, там няма мръвки. По-добре помислете върху емигриращите парични потоци Предлагам тази точка да се внесе на следващото заседание на Министерския съвет. Ако министрите не могат да изровят реалните данни, да се обадят - мога да им ги изпратя по имейл заедно с логичните изводи. Няма да искам хонорар, важното е да се свърши нещо на ползу роду.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо