Предлагат още по-евтин роуминг

https://www.24chasa.bg/Article/1220463 www.24chasa.bg
НЕЛИ КРУС

Тарифите в роуминг паднаха драстично през последните 5 години, но явно това не е достатъчно за част от депутатите в Европарламента. И те са се заели със задачата да го направят още по-евтин.

Германският евродепутат Анджелика Ниблер е внесла предложение цената за минута изходящ разговор да падне до 15 евроцента до 2 години, а за мегабайт трафик на данни до 20. Новото предложение ще бъде обсъждано в Европейския парламент. Ниблер предлага и до 2014 г. цената на SMS в роуминг да се понижи до 5 цента.

Новото предложение е дори по-амбициозно от това на еврокомисаря по телекомуникациите Нели Крус. Според нейния план административното сваляне на тарифите ще продължи до 2015 г., когато роумингът трябва да изчезне съвсем и да няма разлика в цената, независимо дали са обаждате от България или от друга страна в ЕС.

Първата стъпка от новото намаление по плана на комисар Крус е през това лято - от 1 юни цената на минута изходящо обаждане трябва да бъде свалена от 35 на 32 евроцента. През 2013 г. се предвижда намаление до 28 цента, а година по-късно да стане 24 цента. Минута приет разговор през 2013 и 2014 г. ще струва 10 цента, а дотогава ще е 11 цента. Цената на текстовите съобщения ще намалее до 10 цента тази година.

Има график и за поевтиняване на мобилния интернет. От юли 2012 година цената на мегабайт в роуминг не бива да надвишава 90 евроцента. През лятото на 2013 година ще падне на 70 цента и до 50 цента през 2014 година.

Нели Крус предлага и възможността за избор на друг оператор, ако той предлага по-ниски цени в роуминг. При това, без да сменяте телефонния си номер, а когато се върнете, отново ще сте абонат на старата си компания.

Кое от двете предложения ще бъде прието, ще стане ясно в следващите месеци, след като Европейският парламент вземе окончателно решение за новия регламент. (24часа)