Втори язовир убиец щял да залее село Бисер

https://www.24chasa.bg/Article/1221089 www.24chasa.bg
Залятото с. Бисер СНИМКА: ВВС, МО

Втори голям язовир е бил на косъм да повтори цунамито в с. Бисер, стана ясно днес. В понеделник по обед стената на водоема до хасковското село Елена можело да поддаде фатално. Сигналът за поредния прилив бил подаден към 12 часа.

"Имахме готовност да реагираме светкавично. Прогнозите обаче се опровергаха и затова решихме да не създаваме допълнителна паника", казаха от кризисния щаб.

По обед днес отново тръгна слух, че въпросният язовир до Елена е скъсал стена.

ИРЕНА УЗУНОВА
ИРЕНА УЗУНОВА

"Стоя денонощно на стената. Знам, че има потенциална опасност. Водоемът наистина прелива, но контролирано през преливниците. Стената му е абсолютно здрава. Засега няма опасност", коментира кметът на селото Иван Иванов.

МИХАИЛ ЛИСКОВ
МИХАИЛ ЛИСКОВ

Изкуственото езеро е на същата река Бисерска, на която е и яз. "Иваново".

Както "24 часа" писа, при потопа в понеделник се удавиха двама души в с. Иваново, 4-ма в с. Бисер, а възрастен мъж почина от инфаркт в село Лешниково при вида на високата вълна.

Язовир "Иваново", чиято стена поддаде под напора на 18 см ледени късове след препълването на чашата му при поройните дъждове, е пълен фантом, показва проучване на "24 часа".

Строеният през времето на соца водоем никога не е имал удостоверение за експлоатация, познато като акт 16. Част от него е на територията на военния полигон Корен, останалата - на община Харманли.

Неговата особеност е, че има много голяма денивелация - започва от 157,1 м надморска височина, а стената му е на 136,8 м.

"Това е способствало прииждащите водни маси да упражнят много по-голям натиск върху стената", коментираха хидроспециалисти.

По дебелата 3 м стена от насипна пръст можел да мине лек автомобил. Дълбочината при стената е 20 м, а средната за изкуственото езеро - 10 м.

"Това, че има територия на водоема към полигона, не означава нищо. Ние не го стопанисваме, а точно това е въпросът: кой го е наел или арендувал", коментира вчера шефът на армейските имоти в Хасковска област Васил Русев.

Още в понеделник от пресцентъра на Министерството на отбраната разпространиха съобщение, че през 2003 г. е издаден акт за публична държавна собственост номер 0567/2003 г., който потвърждава, че "Иваново" не е на МО.

Васил Русев уточни, че през годините военните не били ползвали по никакъв начин язовира - нито за поливане, нито за гасене на пожари при стрелби.

"Министерството на отбраната няма нищо общо с този язовир. Армията не се занимава нито с поливане, нито с водоснабдяване. На този язовир нито стреляме, нито ходим", каза вчера и военният министър Аню Ангелов.

"Навремето е имало подписка срещу този язовир. Хората дори са поставяли въпроса за съществуването му на това място. Кметът на Харманли обаче е казал: Оправяйте се сами!", обясни вицепремиерът Цветан Цветанов. Той обаче не се ангажира дали това би могло да се приеме като престъпление.

"Водоемът никога не е бил ползван за напояване. Затова никога не е бил и във фонда ни", коментираха и бившислужители на "Напоителни системи" в Хасково.

"Още преди седмица, когато кметствата са получили предупрежденията от Министерството на околната среда и водите, язовирът просто е трябвало да бъде източен", заяви шефът на държавното дружество "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов пред БНТ на въпрос как е можело да бъде избегната трагедията в село Бисер.

"Язовирът е общински, отговорността е на кмета", декларира той. Вината обаче не трябвало да се прехвърля изцяло върху общината, допълни Харизанов. И напомни, че кметовете дават язовирите на арендатори, защото нямат пари да ги поддържат. Самите арендатори пък чупели крановете за изпускане на водоема, тъй като се страхували, че вложените от тях пари за риба ще отидат на вятъра.

"Язовирът не е наша собственост. В момента никой не го и стопанисва. Въпросът чий е започна да се поставя още през 2005 г. Оттогава текат преписки в различни ведомства. Той е бивша собственост на Министерството на отбраната. Сигнализирали сме многократно, че е потенциално опасен", каза кметът на Харманли Михаил Лисков.

"Не мога да се ангажирам с категорично становище чия собственост е хидротехническото съоръжение. Има обаче знаци, че то е било обгрижвано от община Харманли. Техен служител е ходил на оглед, преди стената да се скъса, и е дал предупреждение за очакваното бедствие", каза областната управителка на Хасково Ирена Узунова. Освен това водоемът фигурирал в евакуационния план на общината.

В понеделник премиерът Бойко Борисов препоръча с изясняването на въпроса да се заемат прокурори. Хасковската окръжна прокуратура светкавично образува дело по член 335 ал. 2 от НК. Текстът се отнася за случаи, когато по непредпазливост бъде предизвикано наводнение, което причинява големи материални щети или смърт. Делото ще бъде под специален надзор. "Законът предвижда наказание до 5 години затвор при доказана вина”, каза окръжният прокурор на Хасково Розалин Трендафилов. "Разследването е възложено на екип от Окръжна следствена служба - Хасково. Те вече са направили огледи. Ако се стигне до обвинение и съд обаче, с тях ще се заеме харманлийската районна прокуратура и районият съд", добави магистратът.

"Положението с този язовир е живо безобразие. Допреди 3-4 години го държаха под аренда. Мисля, че общината би трябвало да го е давала под наем. Изпускателните му клапани на преливниците не работят от 10 години. Ако някой се бе сетил да го източи навреме, тази трагедия нямаше да я има", каза Димитър Попов от с. Бисер.

"Голяма част от причините за станалото са неблагоприятните природни условия. При това нивона ледоход, който и да стопанисваше язовира, нямаше да може да предотврати бедствието. В момента до стената не може да се стигне, така че няма как да изпратим на оглед съответните специалисти", каза областната управителка Ирена Узунова.

И край с. Блатница пропукана стена

Микроязовир край село Блатница, община Стрелча, е с пропукана стена, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов. Водоемът е пълен наполовина, но ако се случи най-лошото, водите му ще залеят пазарджишкото село Тополи дол, което е под него.

Кметът на Стрелча Иван Евстатиев вчера заяви, че е запознат със състоянието на язовира край Блатница, но място за притеснение нямало заради ниското ниво на водата. Той съобщи, че ще прекрати договора на концесионера, който не се е погрижил за доброто състояние на водоема.

25 от наличните 300 язовира в Пловдивска област са потенциално опасни. 19 от водоемите са държавни, а шест - общински, уточни областният управител Здравко Димитров, който свика кризисния щаб. Според него проблемът бил, че язовирите са "старички". И посочи "Въча", "Кричим", "Пясъчник", "Дуванлии", "Брегово", "Мечка", "Тополница", "Леново", "Сушица", "Златовръх", "40-те извора".

Всички реки в Сливенско преливат, по някои се носят ледени късове. Тунджа е замръзнала в големи участъци. От общинския кризисен щаб съобщиха, че под постоянно наблюдение са микроязовирите в Горно Александрово, Злати войвода, Николаево и Гавраилово.

Източени са 4 рискови язовира до плевенските села Николаево, Пелишат, Беглеж и Тученица, информираха от общинския съвет по сигурност.