АСТА е продукт на аналоговото мислене

https://www.24chasa.bg/Article/1221719 www.24chasa.bg

Гай Фокс е английски аристократ католик, участвал в Барутния заговор срещу краля на Англия Джеймс I през 1605 г. Той и съучастниците му са заловени, осъдени и екзекутирани. Маската на Гай Фокс обаче става известна от комикса антиутопия на Алън Мур “V - като вендета” и последвалата му екранизация. Там самотен отмъстител, скрит зад маската на Фокс, въздава справедливост в тоталитарна Англия. Хакерите от "Анонимните" приеха тази маска за свой символ, когато удариха по тоталитарните режими по време на Арабската пролет. Впоследствие тя бе припозната и от движението “Окупирай Уолстрийт”, а сега и от протестиращите срещу АСТА.

ВЕНИ МАРКОВСКИ

Споразумението за борба с фалшификациите, известно с акронима АСТА, вече стана ноторно известно (т.е. с отрицателните си характерни черти), затова сега няма да се спирам над подробностите в него. Те може да бъдат прочетени на сайта на Европейската инициатива за цифрови права, в която членува "Интернет общество - България" - http://www.edri.org.

АСТА е продукт на аналоговото мислене

Като имам предвид и моя личен опит в интернет, който датира от 3 септември 1990 г., ще споделя следното:

АСТА е инициирано и подкрепяно основно от частни лобистки организации и правителства, които са под натиска на тези организации. Те не искат работещ модел за спазване на авторските права и справедлива компенсация за авторите, продуцентите, изпълнителите и т.н.; ако го искаха, нямаше да си губят времето в лобиране за АСТА.

Спазването на законите в интернет не бива да става чрез въвеждането на специален режим. Както знаем от историята, специалният режим води до сериозни и тежки злоупотреби с правата на гражданите. За справка - в нашата история такива режими са фашисткият и комунистическият.

Ако на нашето МВР се даде каквото и да е право да следи, подслушва и преследва, то задължително ще злоупотреби с него. Знаем много добре не само от комунистическото минало как се подслушваха гражданите, но и от наскоро изтеклите СРС с разговорите на премиера Борисов, че незаконното подслушване, изтичането на лични разговори и т.н. е практика и днес в МВР.

Време е да си дадем сметка, че аргументът "в Брюксел са решили" не е валиден. Напротив - България е част от този Брюксел и вместо да си мълчи и да изпълнява евродирективите, има пълното право да настоява гласът й да бъде чут. А когато става дума за интернет, България има и задължение да се обади като страната с най-доброто законодателство в областта. Ако министрите мислят, че в Брюксел знаят по-добре, тогава да закрием парламента и вместо него да назначим няколко преводачи, които само да превеждат европейските директиви и разпоредби.

В нашата администрация има читави хора, които биха могли не просто да защитят българския интерес в Брюксел, а да го наложат като европейски - стига някой да им даде възможност да се изказват свободно.

АСТА е продукт на аналоговото мислене, в което имаше една партия ръководителка; телефони дуплекси; книги, музика и филми, които се пускаха само с разрешение на цензурата. Ако не можем да се похвалим със стандарта на живот на средния европеец, поне да се опитаме да бъдем в ХХI век там, където това е възможно - в интернет. Който защитава АСТА като нещо добро, не мисли за доброто на страната или интернет потребителите, а за доброто на една малка, добре организирана лобистка група, защитаваща частните си интереси.

Когато има някакъв спорен въпрос, свързан с интернет, добре е да се види какви позиции са имали през годините хората, опитващи се да го обяснят. "Интернет общество - България" вече 17 години води успешна - къде дискусия, къде борба, къде общуване - с управляващите, като не само защитава интереса на потребителите, но в немалко случаи защитава интереса и на Република България пред света. Казано другояче, ние вършим работата на държавата, като издигаме авторитета й на международната сцена. Мога да посоча как с наша помощ се създаде и запази законодателната рамка, която не само позволи бързото и евтино навлизане на интернет в страната, но и тази рамка служи за положителен пример по света. Правим това, защото сме българи, които не получават пари нито от държавата, нито от частните лобистки организации, нито от интернет операторите - както се опитаха да обяснят някои* по повод протестите срещу АСТА.

Когато има подобен спорен въпрос, свързан с интернет, пожелавам на хората да се информират, да четат, да мислят и да гледат кой какво говори. След това да си направят извода искат ри да са на страната на лобистите, които от години корумпират политическата класа, или искат да са свободни граждани с право на свободен и неконтролиран от държавата достъп до световната информационна мрежа. Фактът, че АСТА у нас се подкрепя само от лобистките организации, МВР, неколцина политици и няколко неразбрали за какво става дума автори, е достатъчен, за да си направим извода дали това споразумение е добро за хората, или не.

*Някои хора в МВР добре знаят, че нашите лобисти имат интерес да не се намери решение на проблемите, свързани с авторските права. Покойният шеф от ГДБОП Бойко Николов го беше казал веднъж, а аз съм го документирал, включително и със статии в медиите (например в. "Сега" от 10 април 2010 г.).

Мнението за АCTA на композитора Стефан Димитров четете тук

  • Човечеството да си върне здравия разум

    Човечеството да си върне здравия разум

    Касапницата във Франция показва, че коронавирусната епидемия не е заменила досегашните кризи, а просто е екстра. Илюзията, че човечеството ще е по-единно и обединено заради невидимата заплаха, е само илюзия. Нищо старо не е забравено. Уви, човечеството е доста по-тъпо, отколкото си мислим. Всичките тези пари, които се харчат за сигурност, отбрана
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди