До 1 г. между Иран и Израел може да избухне война

https://www.24chasa.bg/Article/1221751 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Bъв вчерашния брой “24 часа” публикува първата част от интервюто с експерта по международна сигурност Алекс Алексиев. В него той обяснява, че протестите на природозащитниците срещу проучванията за шистов газ въобще не са екологични.

“Истинските причини са руските интереси, които са много силни в нашата държава, и те се налагат по един или друг начин. Ако човек си зададе въпроса чия ще е ползата, е ясно, че това са "Газпром" и руската енергийна мафия. Интересно е, че в България никой не споменава, че през ноември самият Путин започна да описва големите вреди от изследването на шистов газ. В същото време от 2007 г. "Газпром" много усилено употребява фракинг за извличане на петрол и то с пъти повече всяка година. Значи това е пълно лицемерие от страна на руската енергийна мафия, а нашите уж еколози и прочее въобще не говорят за това. Така че съпротивата е чисто политическа”, казва Алексиев.

“Аз все още поддържам това правителство заради разумната му икономическа политика, но това нещо с шистовия газ е много голям гаф. Това е най-голямата грешка на ГЕРБ. Не може да се мисли, че американците са доволни от това, че една много реномирана тяхна компания бива изгонена от България по най-безцеремонен начин, продължава експертът.

Той е изненадан, че в България се засилват антиамериканските настроения.

- Г-н Алексиев, казахте, че с ветото си за Сирия в ООН и с поддръжката си за Башар Асад Русия практически се оказва срещу целия Арабски свят и в съюз с Иран и “Хизбула”. Но и в Русия също нещата сякаш се променят, не си спомням такива протести срещу властта.

- Надали за руснаците е най-доброто нещо държавата им да се окаже само в компанията на Китай, Иран и “Хизбула”. Но и там нещата вървят по много интересен начин и е важно докъде ще стигнат. Досега руският елит по-често си мълчеше. Е, имаше, разбира се, правозащитници и опозиция, които се изказваха, но като че ли сега руският елит загуби страха си от Путин и от неговата политика. А това е първата стъпка.

- Протестите сякаш позатихнаха, може би заради страшния студ...

- Не трябва да се забравя, че Русия има силен репресивен апарат. В една такава държава най-важното нещо е автоцензурата. И елитът правеше точно това - автоцензурираше се, защото се страхуваше. Но промени се виждат. Преди три дни един известен руски дисидент написа статия в Moscow times - най-важния англоезичен речник, която само преди три месеца не би могла да излезе. Този вестник си позволи да пусне статия, която беше 100% антипутинска и много остра.

А ако гледаме реално, Путин направи две огромни грешки, които може да му костват властта. Първо, като реши отново да се кандидатира за президент, той се обяви едва ли не за президент до живот, което все повече руснаци не приемат. И второ - жестокото фалшифициране на изборите през декември. Това беше последната капка, която преля чашата.

- Въпреки това според мен Путин ще е 99,99% отново президент...

- Путин може да спечели изборите, но това не е достатъчно. Ако се стигне дотам, единственият начин да остане на власт да е с произвол, с насилие, означава, че времето му е минало. Много често тези работи стават изключително бързо. Преди една година никой не би се басирал, че Мубарак в Египет ще си замине. Така че малко прекалено песимистично е да се мисли, че в Русия никога нищо не може да стане.

- Кой е лидерът, който би излязъл срещу Путин?

- Има един стар спор във философията - дали историята произвежда лидери, или лидерите правят история. Много често, когато историята е на етап, в който трябва да произведе лидер, той си излиза.

- Интересно е да ми кажете как изглежда този спор за България от 90-те години на миналия век. Времето роди водачи, които пък написаха доста противоречива история.

- Това е така, защото в България имаше промяна на върха на системата, но самата система остана.

- А в Русия няма да бъде по същия начин ли?

- Досега е така в Русия, но много лесно може да се обърне. Пак се връщаме на газа и петрола. Представете си, че стане нещо и Москва вече няма монопол в Европа над енергийните източници. Без тях Русия просто икономически не може да съществува. Защо ги е страх толкова от този шистов газ? Америка започва да изнася шистов газ, в Полша от 2014 г. започва производство. Това ще нанесе жесток удар на "Газпром", а това е единственото нещо, което Русия има. Аз не съм песимист. В ХХI в. е много трудно да се задържи едно репресивно управление като това на Путин вовеки веков.

- Каква е вашата прогноза за още еднаособено конфликтна точка - Иран. Откъм Техеран преди дни дойде заплаха - ще ударим всяка една страна, която даде бази за удар срещу Иран. Това звучи зловещо.

- Едно е да говориш, а друго е да го направиш. Иран все още нямат тази сила. Това са празни приказки. Просто тревожат хората, които нямат много информация. Но проблем има и той ще стане много сериозен, ако Иран наистина успее да направи атомни бомби. Не трябва да се забравя и това, че в Иран властва един ревностен религиозен режим - шиитски. В шиитската религия, за да дойде т.нар. забравен или скрит имам, трябва да има силна саможертва от страна на вярващите.

Това Израел не може да го допусне, защото една атомна бомба, колкото и да е малка, ще унищожи половината Израел. И затова Израел ще удари. Единственият въпрос е дали ще могат да постигнат ефективно унищожение на този военен потенциал, или не. Мненията на експертите са различни. В момента има разногласия между Америка и Израел по този въпрос. Администрацията на Обама смята, че проблемът може да се реши по мирен път или чрез санкции. Така че в момента Израел трябва да разчита само на себе си.

- Тоест Израел може да удари Иран.

- Те могат да го направят, но дали ще постигнат успех, е друг въпрос, защото Израел няма капацитета на Америка. Израел ще вземе решение въз основа на своя интерес, защото се касае за тяхното съществуване. Какво ще стане, не мога да кажа, но аз смятам, че до една година, ако не се реши въпросът по политически път чрез санкции или други начини, там ще има война.

- Дали пък САЩ се дърпат за военна намеса заради предстоящите президентски избори? Как върви кампанията?

- В Щатите върви изборна борба. Републиканската партия набира сила, но се тресе от боричкания, битки, нападки.

- Толкова силни нападки между претендентите от една партия за първи път ли се случват?

- Винаги е така, но само хората, които се занимават с това, го виждат. На миналите избори борбата между Маккейн и неговите противници беше също много остра.

Сега претендентът Мит Ромни, който в момента води в надпреварата, за много републиканци от по-консервативната част на партията, е неприемлив, защото е много либерален.

Другият Нют Гингрич е най-известен извън страната, защото дълги години беше шеф на републиканците в Конгреса.

Третият - Роналд Пол, е либертианец с много разумни икономически позиции, но с абсолютно неразумни позиции във външната политика. Той например иска Америка да се оттегли от целия свят.

Бившият губернатор на Масачузетс Ромни за момента води, но напълно възможно е борбата да продължи до края. Разбира се, тези остри нападки помагат на демократите до голяма степен.

Но Обама е толкова непопулярен и поради факта, че Америка е в доста тежка криза. Затова ми е много трудно да повярвам, че ще спечели. Почти сигурно е, че републиканците ще спечелят и Сената. Тогава дори да остане президент, Обама ще бъде неутрализиран от господството на републиканците в Конгреса. А пък ако дойде и президент републиканец, ще има много силна промяна в политиката.

На Русия няма да се правят реверанси, както досега от Обама. А Източна Европа, в това число и България ще стане най-добрият партньор на САЩ в Европа. Разбира се, ако си изиграем картите добре. Ако продължаваме да се показваме като най- добрия руски приятел в Европа, това няма да стане.

ВИЗИТКА

Алекс Алексиев е роден през 1941 г. в България, син е на убития след 9 септември 1944 г. голям наш художник и фейлетонист Райко Алексиев.

През 1991-1992 г. е съветник на премиера Филип Димитров.

Живее в САЩ. Той е научен сътрудник в института "Хъдсън" във Вашингтон, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Работил е за корпорация "Ранд", негови анализи по националната сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ.

В началото на 2011 г. учреди в София Център за изследване на Балканския и Черноморския регион.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо