Дим Дуков в тежка борба за живот след четири операции

https://www.24chasa.bg/Article/1224141 www.24chasa.bg
Дим Дуков

Дим Дуков е в много тежко състояние след поредица от коремни операции, а според лекарите от болница “Доверие”, шанс за оцеляването му има.

Първата хирургична интервенция е на 9 януари, а диагнозата е перитонит - преплитане на червата, разказаха от екипа, извършил операцията. Досега са изрязани около 30% от тънките му черва. Дуков не е в кома, каквито твърдения се появиха по медии.

Заради тежкото му състояние е поставен на изкуствено дишане и се намира под седация (лека упойка). Въпреки това 47-годишният пациент е адекватен и може да общува с околните. На белодробна вентилация е вече 21 дни, но няма проблем да остане така и 30-40 дни.

Многократно са правени кръвни изследвания, но Дим Дуков не е серопозитивен.

Проблемите му започнали преди повече от 10 г. Тогава претърпял операция на корема заради спукан далак. В основата не е заболяване, а травма, смятат лекарите, въпреки че Дим никога не признал за нея. По онова време той постъпил в Александровска с диагноза остър хирургичен корем. На операционната маса се установило, че в коремната кухина има около 2 л кръв. Изписват го, но два месеца по-късно се оформила следоперативна херния. Правят му втора операция, при която поставят платно в корема.

Оттогава започват проблемите с храненето. Дуков се оплаквал постоянно от тежест в стомаха, когато яде. Затова приемал съвсем малки порции. На практика почти не ядял, казват близки до него. Той отдавал проблемите си на платното в корема му.

Сега през януари дошъл в болница “Доверие”, за да се оперира. Установило се, че старото платно вече не може да изпълнява функцията, за която е поставено, затова то бе подменено.

Първата операция била на 9 януари. Интервенцията минала гладко, а в следоперативния период всичко било нормално. Изписан е и Дуков се прибира вкъщи. Десетина дни по-късно бившият коафьор и хотелиер отново потърсил медицинска помощ. Оплакването било от стомашен дискомфорт.

Приет е отново с диагноза срастване на тънките черва. В “Доверие” приложили първо консервативно лечение. След два дни обаче рентгенът установил остра чревна непроходимост, не се отделяли газове.

Втората операция показала, че червата са се сплели на топка. Лекарите били изумени от големите сраствания. Проблем е дори ако само на едно място в тънките черва се получи слепване, а при него една немалка част от тях са били оплетени.

Срастванията са естествена реакция на организма след операция, но при Дуков било много по-бурно. “Процесите са започнали още след травмата преди повече от 10 г. - спукването на далака. Кръвта, попаднала на други места в организма извън съдовете, има това свойство да благоприятства отлагания и сраствания”, обясни д-р Петър Керемидчиев, директор на болницата.

Така здравословните проблеми на Дуков са се задълбочавали през годините и станали хронични. Поради това той години наред не е можел да се храни нормално. Тънките черва трябва да плуват свободно в коремната кухина, за да не се стига до непроходимост, добави още д-р Керемидчиев. Конгломератът от сраствания - “чревни бримки”, бил много труден за лечение.

Пациентът сега е под лека упойка, която не изключва напълно съзнанието, за да понася по-добре изкуственото дишане. То пък се налага, за да се подпомогне организмът при възстановяването от операциите.

Въпреки огромните усилия, които полагат за него в реанимацията, състоянието му не е започнало да се подобрява.

Тъканите му били много увредени. Стените на тънките черва били изтънени и оточни. Това ги правело лесно раними.

Сега, след като се наложило изрязване на част от тънките черва - около 1,3 м от общо 4,5 м, връзките между тях не издържали и болният правел перитонит, разказа още д-р Керемидчиев. Свързваме краищата на уж здрави черва и правим аностомоза (самата свръзка), но се случва те да изпуснат, добави той. Това не се получавало само при Дуков, а и при много други пациенти. Изрязване на черва се налагало още при пациенти например с болест на Крон. При Дуков обаче общото състояние преди операциите било незадоволително.

Много пациенти са оперирани в болницата с прилагане на подобна техника, но са се възстановявали бързо.

Организмът на Дуков не реагирал добре. Опитали се да го захранят през устата след операциите, но той веднага споделял, че се появява старото чувство на тежест.

При всеки пациент могат да се получат усложнения, които на пръв поглед изглеждат леки, но са свързани със здравословни проблеми в миналото, смята д-р Ивайло Цветков, началник отделение по хирургия.

“В медицината е известна т. нар. периодична болест, когато организмът се опитва много бързо да прави сраствания. Те са възникнали в еволюцията - когато има травма, тя да се затвори максимално бързо. При Дуков срастванията се образуват много по-скоростно, отколкото при повечето хора. При едната операция разплетохме напълно червата на Дуков, за да няма сраствания, а 48 часа по-късно те изглеждаха отново така, сякаш нищо не сме пипали. Даже беше още по-лошо”, коментира д-р Цветков.

В “Доверие” са викани да помагат двама от най-авторитетните коремни хирурзи у нас - проф. Тома Пожарлиев, който извършил последната операция, и проф. Александър Червеняков като консултант. Тяхното становище потвърдило, че при Дуков става дума за форма на периодичната болест.

Няма механизми това да се установи, без да се отвори коремът, обобщава д-р Цветков, един от първите и най-добри ученици на проф. Пожарлиев. Според него още първите операции преди над 10 г. били дали тласък за образуване на срастванията.