Мая Савова с опасен силикон, ще го сменя на лято

https://www.24chasa.bg/Article/1225876 www.24chasa.bg

Петгодишните близнаци Крум и Катрин, децата на Мая и спортния журналист Крум Савов, изобщо не са пестеливи, когато стане дума за чувства. Често от обич и двамата се хвърлят едновременно върху майка си. Това обаче вече не им е позволено.

И Мая също много обича да си играе с тях, но от миналата година й се налага да е по-внимателна.

Една вечер тя и съпругът й, както винаги, слагат децата в леглата, четат им приказка и след това отделят време и за себе си. Обикновено двамата сядат на дивана и включват телевизора. В онази нощ попадат на поредната емисия новини, а първото съобщение от екрана е, че около 1500 българки имат опасен силикон в гърдите си, който лесно се пука и може да доведе до раково заболяване. Той е на френската фирма “Поли имплант протез” (ПИП).

Мая като 
водеща в
“Съпругите” по Нова тв
Мая като водеща в “Съпругите” по Нова тв

Тъй като и Мая има силикон, тя веднага намира документа на имплантите си, за да провери дали е на същата компания. Когато го отваря, двамата със съпруга й се споглеждат и мълчат няколко секунди. Не си казват нищо, защото са разтревожени. Оказва се, че Мая е една от тези 1500 жени с рискови импланти. Но е сигурна, че бройката е много по-голяма. Тъй като в клиниката, в която отива преди 5 години, всеки ден се оперират по 4 дами. И всички слагат този вид импланти.

Крум Савов и Мая на медийния фестивал в Албена през юни 2007 г. малко след като тя си
направи
корекцията
на бюста.
Крум Савов и Мая на медийния фестивал в Албена през юни 2007 г. малко след като тя си направи корекцията на бюста.

“Силиконът ми беше препоръчан. Отидох на консултация и казах, че искам най-доброто на пазара, като цената няма никакво значение. Самият хирург беше категоричен, че продуктите на ПИП са най-качествени, дори и съпругата му имала такъв. Но не го обвинявам, защото по това време той едва ли е подозирал, че нещата ще се развият така. Почувствах се подведена като потребител”, разказва Мая.

Крум и Мая заедно с децата си на рождения им ден, който отпразнуваха в четвъртък вечерта. Тогава Крум-младши и Катрин навършиха 5 години. 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Крум и Мая заедно с децата си на рождения им ден, който отпразнуваха в четвъртък вечерта. Тогава Крум-младши и Катрин навършиха 5 години. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

В крайна сметка онази вечер тя се обажда първо на пластичния си хирург. Той я уверява, че няма нищо притеснително и че ситуацията не е спешна. Съветва я да отиде на преглед, за да е сигурна, че всичко е наред.

Мая Савова с опасен силикон, ще го сменя на лято

“Още на следващия ден си записах час в тежката артилерия - онкологията в София, където има много добри специалисти”, разказва водещата от “Съпругите” по Нова тв. Там я преглеждат с ехограф - уред, с който се установява и бременност. С него може да се види целостта на капсулата и дали тя не се е спукала. Оттам й казват, че всичко е наред и няма място за притеснение. Но Мая никак не е спокойна, защото същото чува и нейна приятелка. “Въпреки това моята близка реши да смени имплантите си и при операцията се оказа, че единият вече е бил спукан. Преди това ехографът не отчел нищо.”

Мая Савова с опасен силикон, ще го сменя на лято

Със сигурност скоро и Мая ще се подложи на още една интервенция, за да отстрани опасния силикон. Крум също я подкрепя и често се шегува с нея:

“Аз поемам финансово и втората операция, какво да те правя.”

Кога ще се случи това, все още не знае. По принцип единственото свободно време е през лятото, когато предаването ще излезе във ваканция. Малко хора знаят, но Мая работи на две места. В свои води се чувства освен в телевизията и във фармацията. Тя е медицински представител към чужда фирма и отговаря за лекарствата, които се произвеждат там.

“Пътят на едно лекарство, за да стигне до пазара е много дълъг - разработване, правят се клинични проучвания с огромен брой хора впродължение на много години. Когато го приемеш, то действа в организма ти максимум 24 часа и след това се изхвърля. В същото време силиконът е медицинско изделие, което стои в тялото ти 10 години и би следвало тук нещата да са още по-сериозни”, обяснява Мая. Според нея патентът на ПИП едва ли е фалшив. Просто във времето материалът е бил подменен с некачествен.

“Гледах репортаж по телевизията, в който пластичен хирур разказа защо не работи с този силикон. Сторило му се много съмнително, че на всеки 5 импланта единият бил безплатен. Много е безотговорно да дадеш сертификат за нещо и никога повече да не го погледнеш. Още повече, когато става дума за много пари, както е в случая.

Операцията ми е на стойност 3500 евро.

Сега всички хирурзи излязоха и публично заявиха: “Сменяме силикона безплатно!” Обаче имат предвид, че без пари е самото отстраняване, а ако искаш да поставиш нови импланти, се заплаща. Цената отново е 3500 евро и не виждам къде е разликата”, разказва Савова.

Наистина водещата отлага операцията, защото е много заета. Но липсата на време не е единствената причина. Истината е, че Мая още си спомня болката. “Възстановяването беше изключително тежко. Преди това имах само една операция, тъй като родих със секцио. Още на следващия ден вървях сама, но това със силикона ми излезе през носа. Не можех да си вдигам ръцете. Имах жестоки болки в гръбнака. Ако знаех какво ми предстои, повече щях да се замисля, преди да си сложа силикон”, разказва водещата.

Решава се на операцията много бързо - още докато е в болницата, след като Катрин и Крум-младши се появяват на бял свят. Те се раждат в седмия месец и в началото не са на кърма. През това време Мая получава мастит - това е инфекция на гръдната тъкан, при която се запушват млечните канали. “Една сутрин се събудих с много подути гърди. Много ме боляха. А след като се възстанових, бюстът ми рязко се смали.” Тогава Мая заявява: “Ще си сложа силикон.” В началото нейната майка Катя и съпругът й са много против. “Но в крайна сметка Крум задоволи и този каприз. Не знам защо толкова настоявах, може би бях в следродилна депресия”

Скоро отиват заедно на консултация при пластичния хирург. Там си насрочва и дата за интервенцията. Слага си по 300 кубика. Така бюстът й е точно същият, както преди да забременее. След това дори не си купува по-голям номер сутиен, остава със същата чашка - С.

“Не съм променяла нищо в начина си на живот. Слагам колан, когато шофирам. Не се притеснявам от нищо, освен да не се окаже, че съм играла със здравето си.”

НЕЙНИЯТ ВЪЗХОД...

Семейството

На Деня на влюбените през 2004 г. Крум предлага брак на любимата си в сутрешния блок на Нова тв. През май същата година двамата вдигат пищна сватба, а преди 5 години на бял свят се появиха и близнаците им Катрин и Крум.

...И ПАДЕНИЕ

Некачествени импланти

Когато Мая решава да си направи корекция на бюста, казва на хирурга, че иска най-добрите импланти, които има на пазара. Сега заради некачествения материал в тях трябва често да ходи на ехограф.

СЪПРУГИТЕ

Дава съвети на Жени Калканджиева за телевизията

Вече втора седмица Мая има нов партньор в "Съпругите" - Жени Калканджиева. Въпреки слуховете, че не се разбират в реалния живот, двете много се стараят и очевидно се сработват на екрана.

"Това е много дълъг и труден процес. Давам й съвети за неща, които аз съмоткривала за себе си.Много хора не вярват, но след 3 часа жив ефир, когато си раздал цялата си емоция, се чувстваш изцеден", разказва Мая.

Всичко, което е научила за телевизията, е благодарение на Крум. Той често я критикувал, но тя всеки път си взема поука.

“Чети по-бавно аутокюто, защото, като бързаш, правиш лапсуси. И не се казва “говориме”, а говорим”, учил Крум жена си.