АСТА е стъпка напред срещу пиратството

https://www.24chasa.bg/Article/1226446 www.24chasa.bg

ДИМИТЪР МИТОВСКИ, РЕЖИСЬОР И ПРОДУЦЕНТ

Никаква законова регулация няма за интернет в България, която да гарантира на авторите, че те ще получат приходите за своя труд. Подкрепям авторските права, но също така подкрепям и човешките свободи. Не съм запознат в детайли с документа АСТА. Знам, че мненията са се разделили в двете крайности, едните са твърдо против, другите - твърдо за. Според мен както трябва да бъдат спазвани авторските права, по същия начин трябва да бъдат спазвани и гражданските свободи.

Ето например какво се случи с моя филм “Мисия Лондон”. До момента, в който се прожектираше в кината, той нямаше как да бъде “пиратстван”, тъй като никой нямаше достъп до картината. От момента, в който филмът излезе на дивиди, нещата станаха други. Тогава лавинообразно филмът започна да се появява в пиратски сайтове. Затова се наложи да подадем възражение към торент сайтовете. За мен е много странно да се договарям със сайтове, които крадат съдържание. Но явно в България на този етап няма законодателство, което да регулира взаимоотношенията между сайтовете, които разпространяват аудио-визуални продукти и техните автори.

Крайно време е потребителите да разберат, че давайки 20 лв. на месец, те плащат за услугата на интернет доставчика си и едното няма нищо общо с другото. Едното е услуга да имаш интернет вкъщи, другото са авторски права, което е съвсем различно.

Не знам дали този акт ще спре пиратството, но би трябвало да е една стъпка напред за това пиратството да бъде ограничено.

Казват, че теглели филми за собствена употреба, а не за търговска дейност. А каква е търговската дейност на продуцента, не е ли той да продаде филма на този, който иска да го гледа?

Аз тегля филми, когато си платя. Това е търговско споразумение между интернет сайтовете и продуцента на дадения продукт. Всеки може да продава продукта си на каквато цена реши.

За да се спре пиратството, трябва да се направи законодателство против него и то да бъде прилагано във всичките му форми.

А гражданските свободи в мрежата е задължително да бъдат запазени. Както всеки е свободен да говори каквото иска в реалния живот, така е свободен да се изразява в интернет пространството, стига да не подстрекава хората към насилие, расизъм и антиконституционни и незакони действия. Не виждам кое е различното между изразяването в реалния живот и изразяването в мрежата.

  • Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Че в здравеопазването ни има много криви пътеки, се е уверил на собствен гръб всеки българин. Реформа трябва да има, но каква да бъде? Сега отново се вади идеята да се премахне монополът на здравната каса. Звучи добре, че така щели да се повишат качеството и контролът на медицинските услуги, но реалистично ли е
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо