Дунав замръзна

https://www.24chasa.bg/Article/1227002 www.24chasa.bg
Ледени блокове са покрили целия Дунав при Силистра.

За първи път от 27 години Дунав замръзна напълно при Силистра. След няколко дни с температура минус 15 градуса вчера мърдащите ледени късове в реката се съединиха.

За разлика от предния път нивото на реката сега е с 5-6 метра по-ниско. Това прави леда изкушаващ за разходка.

Властите наредиха патрули да обикалят и да предупреждават любопитните да не го доближават, защото на места ледът е тънък и може да не издържи тежестта на човек.

Дунав замръзна

Опасност от инциденти има по цялото поречие на българска територия. По сигнал на "24 часа" и във Видин взеха мерки за безопасност. Областният управител Пламен Стефанов издаде заповед, с която забранява достъпа на непълнолетни до брега на реката. Полицейските патрули ще правят по-чести обиколки и ще следят за играещи деца върху опасните ледени блокове.

Така е изглеждала реката при предишни замръзвания край Силистра.
СНИМКИ: АРХИВ Д. ЖЕЛЕВ, Г. ШОПОВ, Н. ДИМИТРОВА И ХИДРОМЕТЕОРОЛОГИЧНАТА СТАНЦИЯ
1985 г.
Така е изглеждала реката при предишни замръзвания край Силистра. СНИМКИ: АРХИВ Д. ЖЕЛЕВ, Г. ШОПОВ, Н. ДИМИТРОВА И ХИДРОМЕТЕОРОЛОГИЧНАТА СТАНЦИЯ 1985 г.

През 1985 г. замръзването на Дунав при Силистра продължи 2 месеца - от 16 януари до 16 март. Според статистиката в периода 1900-1964 г. Дунав е замръзвал 27 пъти. След това обаче само веднъж - през 1985-а. Сега за 29-и път лед сковава Дунав в най-североизточния български град. Най-дълго траялото замръзване на Дунав е от 74 дни през 1954 г.

1985 г.
1985 г.

След поредица от дни с минус 15 градуса Дунав замръзна изцяло при Силистра. За последно реката се е вледенявала през 1985 г. Тогава явлението е продължило 60 дни - от 16 януари до 16 март. За разлика отпреди 27 г. сега нивото на реката е с 5-6 метра по-ниско, което прави леда изкушаващ за разходка.

1928 г.
1928 г.

Според официалната метеостатистика в периода 1900-1964 г. Дунав е замръзвал 27 пъти, а след това се е случвало само веднъж - през 1985 г. По неофициална информация за 29-и път лед сковава Дунав в най-североизточния български град. Писмени свидетелства има от 1902 г., когато заледяването продължило 29 дни. Най-дълго траялото замръзване на Дунав е от 74 дни през 1954 г.

1985 г.
1985 г.

Още ден преди пълното замиране на ледените блокове полицейски патрул в Силистра строго предупреждаваше десетки тийнейджъри, влезли на 50-60 метра, за да се снимат. Вчера специални табели не бяха забелязани. Преди 27 г. обаче е имало предупредителни надписи в района, дори с ултимативен текст да не се преминава по снега над тревните площи, личи от запазените снимки.

1985 г.
1985 г.

Да бъдат организирани патрули по поречието на Дунав, които да ограничават достъпа на граждани до ледените образувания в реката край Силистра и Тутракан, разпореди областният управител Николай Димов. Мярката се въвежда заради реалната опасност от пропукване на леда и пропадане на хора в реката. Предупредени са началниците на граничния сектор, на дирекцията на МВР-Силистра, Морската администрация. Заострено е вниманието и на общинските кметове. Препоръката към родителите е да са особено бдителни и да обяснят на децата си опасността от игра върху леда. Препоръка е особено актуална предвид удължаването на дървената ваканция и през първите 3 дни на новата седмица.

1985 г.
1985 г.

Все още не се очаква по леда да преминават диви животни, каквито предположения се появиха. Дивите животни интуитивно чувстват опасността и няма да тръгнат по несигурния на места лед, те могат да преминат с плуване или при силно замръзване, заяви за "24 часа" д-р Димитър Стефанов, кмет на община Тутракан, който е ветеринарен лекар и дългогодишен шеф на местното ловно-рибарско дружество.

1985 г.
1985 г.

Замря и трафикът на хора през ГКПП Силистра. Повече от две седмици няма ферибот. Отворен е обаче пътят за Констанца, както и за моста при АЕЦ "Черна вода", по който се стига до Букурещ.

Дебел лед сковава брега на Дунав при Видин
СНИМКИ: ВАНЯ СТАВРЕВА
Дебел лед сковава брега на Дунав при Видин СНИМКИ: ВАНЯ СТАВРЕВА

Областният управител на Видин Пламен Стефанов издаде заповед, с която се забранява достъпът на деца и непълнолетни младежи до брега на Дунав заради усложнената обстановка, образувалия се ледоход и опасността от възникване на инциденти. Заповедта бе издадеда след сигнал на "24 часа", че деца играят върху ледени блокове по крайбрежието, което крие риск от пропадането им в студените води.

2012 г.
2012 г.

Обезопасяването на бреговата ивица се възлага на кметовете на общините Видин, Димово, Брегово и Ново село, които граничат с Дунав.

1942 г.
1942 г.

Една от мерките, които се предприемат, е полицейските патрули да правят по-чести обиколки на крайбрежието в населените места и да следят за играещи си деца върху опасните ледени блокове и да ги извеждат, обясни Стефанов.

1928 г.
1928 г.

ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ, ВАНЯ СТАВРЕВА

Реката край Видин е замръзвала и в миналото.
СНИМКИ: АРХИВ
Реката край Видин е замръзвала и в миналото. СНИМКИ: АРХИВ "СТАРИЯТ ВИДИН" 1942 г.

Замръзналият Дунав

1985 г.
1985 г.

С кънки по Дунав през 1941 г., 45 години по-късно бомби разбиват леда

Ледената риза на река Дунав при Силистра събуди спомените на няколко поколения силистренци.

Музикантът и журналист Григор Шопов се сеща за детството си преди повече от 70 г., когато реката се е превръщала в ледена пързалка. Агрономката Нина Димитрова си спомня романтична младежка среща в рибарска лодка, заседнала в леда на брега. Кметът Йордан Нейков, управлявал града от 1976 до 1986 г., свързва ледения Дунав с акцията "бомби срещу леда". Подобни са спомените и на офицера от резерва полк. Димитър Желев, в онези години зам.-началник на военното окръжие.

Музикантът от вокална група "Чар" Григор Шопов, сега на 75 г., разказа за "24 часа":

"Помня как през зимата на 1940-1941 г. Дунав при Силистра бе замръзнал за пореден път. Това бе първата зима след връщането на Южна Добруджа към България. Бяхме деца. Замръзнал бе и Пастърмаджийският остров, който обикновено спира ледовете на границата между България и Румъния. Дебелината на леда бе 25-30 см. Пред централната част на парка около сегашния хотел "Дръстър", където има обратно течение, се бе образувала много хубава ледена площадка и почти всички деца играехме там. По-големите караха кънки, купени от Варна, Русе и София. Имаше и обикновени кънки, които се завиваха с ключ към буканките. Не ни беше страх, защото ледът бе поне 20 см. Порасналите момчета прескачаха шейни, за да се фукат пред момичетата. През 1945-1946 г. също имаше страшна зима с навявания. През 1954 г. пътувах с автобус от Русе за Силистра и нивото на снега достигаше до неговия таван. Чистеше се с лопати и пак успявахме да отворим пътя. Как е ставало, сега не мога да си обясня. Хората тогава бяха свикнали със зимите и всички си почистваха пред домовете, докато сега не е така.

75-годишен е и кметът Нейков, който разказва за зимата на 1985 г.: "Летяхме с хеликоптер с представител на правителството, за да огледаме района, преди да решим къде трябва да бъде атакуван с бомби ледът. Накрая бе предложено това да стане срещу кв. Деленките преди село Айдемир. Така спасихме от заливане западната част на Силистра. Румънците имаха грижата да направят същото в своята част срещу големия остров, тъй като за тях ситуацията бе по-опасна - там земята е по-ниска. Въпреки взетите мерки бяха изпотрошени стъклата на жилищата в района на реката, както и на гимназията. С тях се разплатиха от Комисията по стихийни бедствия и производствени аварии. И в предни години е имало повишения на нивото на Дунав, наводняваха се складове, например на "Камъшит". Слагахме големи чували с пясък, за да спрем водата."

За "бомбардировката" разказва и о.р. полк. Димитър Желев: "Преди 27 години ледът на реката бе толкова много, че се наложи да бъде разбиван с бомби.

Повикана бе батарея от дивизиона в Шумен.

Стреляха някъде около големия остров, наричан от народа "кравешкия", защото той беше запорирал водата. Всичко свърши за един ден, макар да си беше цяла военна операция, координирана с местната структура за отбранително-мобилизационната подготовка. И преди 15 г. имаше голямо заледяване на Дунав, но тогава не се наложи разбиване."

По разкази на други очевидци през 1985 г. над Силистра са кръжали и хеликоптери, откъдето също са хвърляни бомби, но в района на промишлената зона в западната част на града.

"Не ходихме на училище няколко дни, защото от бомбите бяха се изпотрошили прозорците на гимназията", припомнят си тогавашни ученици от ПМГ "Св. Климент Охридски". Според силистренци, тъй като нивото на реката е било високо, са били наводнени помещенията на ЗММ "Стомана" и на другите предприятия, намиращи се край реката.

Най-романтичен е споменът на силистренката Нина Димитрова:

"През зимата на 1985 г. няколко младежи се разхождахме в Дунавския парк, когато на някого му хрумна да стъпим и на леда. На 5-6 метра навътре видяхме замръзнала дървена рибарска лодка. Някой предложи да влезем в нея. Не знам откъде се появи фотоапарат, за да се снимаме.

Тази снимка е една от най-романтичните в живота ми. След като бе бомбардиран, Дунавът за една нощ се отпуши, а появилият се топъл южен вятър стопи набързо леда или той бе отплувал по течението."

Свидетелство за състезание по фигурно пързаляне в Силистра през 1928 г. пази "Държавен архив" в града. То е дарение от Надежда Железова от преди няколко години. Надписът обявява, че победител в състезанието е Петър Железов. Според стари силистренци, когато Силистра е била в рамките на Румъния (1918-1940 г.), всеки път при замръзване на Дунава местните богаташи се мятали на шейните и тръгвали по леда, за да минат от другата страна на реката и да посетят т. нар. журове в отсрещния град Кълъраш. При хубаво време стигали чак до Букурещ.

ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ

Видинчани ходили пеша до Румъния за последно през 1953 г.

Точно преди 70 г., на 4 март 1942 г., Видин преживява най-голямото си наводнение. Както сега реката започнала да замръзва и носените от течението ледени блокове направили тапа между българския и румънския бряг при остров Богдан под града.

От ледения бараж водата не можела да се оттича и за една нощ градът бил залят. Седем души се удавили, 19 000 били евакуирани, а ледът бил бомбардиран, за да се отпуши реката. Спасителната акция продължила 7 дни, но водите се дръпнали в коритото чак в началото на юни. Преди това Видин вече бил преживял 10 опустошителни наводнения от 1888 до 1940 г., когато част от града бил залят. Всички те са били резултат от люти зими с много сняг.

"Бил съм на 1 годинка по време на голямото наводнение, но за него после ми разказваха родителите ми. Било е страшно, водата е стигнала до средата на втория етаж на къщата ни и са ни спасили с лодка, както и всички други граждани. Въпреки това аз никога не съм се страхувал от Дунава", разказва 71-годишният Венелин Лападатов-Дуро.

Той е най-дългогодишният кънкьор във Видин. Научил се да кара зимни кънки, когато бил на 8 г., и оттогава се пързаля всеки път когато се появи ледено поле. Той е и жива енциклопедия за частичните и пълните замръзвания в този участък на Дунав.

За последен път реката замръзнала напълно през зимата на 1953 г.

"Бях ученик и с приятели избягахме от училище, за да се пързаляме. Стигнахме чак румънския бряг, но докато се върнем, беше се свечерило. Помня го, защото във Видин ме чакаше братовчед на майка ми и ми прибра кънките за наказание", спомня си Дуро.

Преди това имало няколко поредни сурови зими, при които реката замръзвала частично. Зимата на 1949 г. била много мразовита и точно тогава видинчанинът се научил да кара кънки.

Навремето зимите били студени и карането на кънки било много популярно във Видин. На Дунава се събирали по 40-50 деца да се пързаляти да играят хокей, но са ставали и инциденти. "Една от зимите реката пак беше замръзнала, но не цялата, а само на 150 м от брега. Тогава моят приятел Ваньо Черния пропадна в леда срещу театъра, но един войник чу виковете му, хвърли му колана си и успя да го изтегли", казва Дуро. Той си спомня и чут в детството му разказ за трагична случка от 1905 г., за която обаче не знае дали е истина. Реката била замръзнала и сватбари тръгнали от Калафат към Видин по леда, но той се пропукал и имало удавени. Чувал е и разкази за вълци от Румъния, които през лютите зими минавали по леда и нападали кошарите в българските села.

Дори и да няма лед по реката, в най-студените зимни месеци замръзват заблатените части между брега и защитната дига и Венелин Лападатов не пропуска да покара кънки там. Миналата зима, когато бе замръзнала водата в рова на замъка Баба Вида, той водил комшийчета да ги учи да се пързалят.

Ледоходи се появяват периодично край Видин и през последните двайсетина години, като последният е бил през зимата на 2005 и 2006 г.

ВАНЯ СТАВРЕВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро