Зелен лазер изпарява простата

https://www.24chasa.bg/Article/1228736 www.24chasa.bg

Да, това вече е възможно! Утвърдени стандарти в Западна Европа се практикуват вече и у нас и постигат изключителни резултати!

Ново лечение за увеличена простата, използващо зелена лазерна светлина трае до 1 час и намалява риска от странични ефекти като импотентност и незадържане на урина.
Лечението изисква 1 нощ престой в болницата, вместо обичайната 1 седмица, след отворена операция. Времето за възстановяване също е несравнимо по-малко, като някои мъже се връщат към обичайното си ежедневие денят след операцията, вместо до шест седмици след други видове лечения.

Увеличението на простатата или доброкачествената хиперплазия на простатата е сериозен здравен проблем. С напредването на възрастта, простатната жлеза - която се намира точно под пикочния мехур - може да започне да расте и увеличението може да причини евентуално проблеми тъй като растейки, жлезата започва да притиска уретрата. Симптомите често наподобяват тези на рака на простатата. Затова редовните профилактични прегледи при специалист уролог са изключително важни при ранното диагностициране на проблема и решаването му.

Проблемът засяга най-често мъже над 55 годишна възраст и един на всеки трима над 70 годишна възраст има проблеми свързани с увеличаване на простатата.

Симптомите варират при отделните хора, но увеличението на простатата разтяга и пречи на уретрата като затруднява уринирането.

Обичайната хирургична техника, позната при лечението на този проблем е така наречената трансуретрална резекция на простатата(ТУРП), където част от простатната жлеза, обграждаща и затрудняваща уретрата се премахва. Неприятното при този метод на лечение е, че пациентите трябва да останат в болницата 3-4 нощи, цялостния възстановителен период може да стигне до няколко седмици и освен това са възможни странични ефекти.

Зеленият лазер е бърз, прецизен и почти няма риск от усложнения. Няма риск от инконтиненция, нито от инфекции, а сексуалните функции на мъжа се запазват.

'Процедурата е истински щадяща и трае около час" - казва д-р Фернандо Санча, уролог консултант в Хил клиник - единствената клиника в България, която разполага със Зелен лазер и където се извършва тази процедура. „Тази процедура може да се прилага също така и на пациенти претърпели сърдечносъдови операции, със стендове, както и на пациенти с големи простати - над 150 гр " казва също Д-р Санча, който е един от водещите експерти при операциите със Зелен лазер в международен мащаб.

Хирургическата лазерна система осигурява импулси на зелена лазерна светлина през специално оптично влакно, което се прокарва през уретрата. Зелената светлина е важна, защото се абсорбира в по-голяма степен от всичко червено, а простатата е наситена с червени кръвни клетки. Светлинните импулси се насочват към тъканите на простата причиняващи смущенията и бързо и внимателно я изпаряват и отстраняват напълно и безкръвно, без да нараняват съседните тъкани.

В България процедурите със Зелен лазер се правят само в Хил Клиник в София.

Атанас Иванов, 65 г. инженер от София, е един от първите в България, възползвали се от процедурата със Зелен лазер.

Той сподели: 'През последните пет или шест години ме измъчваха постоянни проблеми с уринирането: много слаба струя при уриниране, ходех твърде често до тоалетна, а в последните месеца преди операцията ставах поне 6 пъти през нощта. Направиха ми изследвания и се оказа доброкачествена хиперплазия".

'Пристигнах в клиниката сутринта, операцията приключи до 11 ч., а на следващата сутрин вече си бях в къщи. Благодарен съм, че тази техника я има в България."

Ракът на простатата е друг сериозен бич, и е един от най-разпространените ракови заболявания засягащи мъжете.

„В Германия има сериозна традиция за профилактика на простатата" - казва немския проф. Щолценбург, също консултант и опериращ лекар в Хил клиник - водещ световен специалист в лапароскопската хирургия. От 10 г. проф. Щолценбург развива и практикува лапароскопския метод за премахване на рака на простатата. „Лапароскопския метод е уникален, тъй като за 35 мин. може да се направи радикална операция на простата и дисекция на лимфните възли" - казва също той. Този съвременен метод отново е безкръвен и изключително щадящ. И тук, важно предимство е, че освен липсата на кръв и бързия период на възстановяване се запазва сексуалната функция на мъжа. Освен простатата, лапароскопската операция е приложима също така при тумори в бъбреците и пикочния мехур. Важно е да се знае, че при ранна диагноза рака на простата е лечим.

При профилактика на простатата освен ректално туширане задължително трябва да се направи изследване за туморен маркер и ехографско изследване.

За допълнителна информация: тел. (02) 439 31 31 и http://www.hillclinic.com/

Публикацията е подготвена с материали на Хил клиник