Ще издържи ли язовир "Въча" огромния напор вода?

https://www.24chasa.bg/Article/1229133 Ще издържи ли язовир "Въча" огромния напор вода? Ще издържи ли язовир "Въча" огромния напор вода? www.24chasa.bg
Яз. "Въча" има само 24% свободен обем, а тепърва се очаква снеготопене. СНИМКА: Наташа Манева

Има ли опасност да се скъса стената на яз. "Въча" и да помете половин Южна България?
Този въпрос не спира да тревожи хората след бедствието в с. Бисер.

Едно от най-големите водни съоръжения у нас, за добра или зла участ, е на 40 километра от Пловдив. Казват, че ако се скъса, ще залее с 4 метра вода областния град.

В момента свободният му обем е едва 24%. Това означава, че може да поеме още около 50 милиона кубика при очакваното снеготопене. А целите Родопи са потънали в дълбоки преспи.

Язовирът, наричан до неотдавна "Антонивановци", съдържа към днешна дата 172 млн. кубика вода. А общата му вместимост е 226 милиона.

Под него е яз. "Кричим". Той се явява горен изравнител на "Въча" и е пълен до ръба, видя с очите си в събота министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който пое контрола над язовирите след трагедията в Хасковско.

"Кричим" има 20 милиона кубика вода, докладва Стефан Попов, шеф на язовирния район "Въча". Според него този водоем може да се източи за 3 денонощия. Може, но ако коритото на река "Въча" е чисто.

"Какво е положението с него", попита Трайков.

"Малко притеснително - отговори Попов. - Има растителност, която може да създаде неприятности."

Всъщност 500 метра след стената надолу коритото на р. Въча е добре почистено. В района на град Кричим обаче е истинска джунгла. Кметът Атанас Калчев слушаше разпоредбите на министъра за незабавна сеч и леко се ядосваше.

"От 2007 г. обикалям институции. Изготвил съм 5 проекта за почистване на реката и все няма пари", обясни градиночалникът.

Трябваше да се случи трагедията в Бисер, за да обърнат внимание и на другите опасни места. Трайков увери, че още тази седмица ще започне сеч в коритото на реката. Обеща и 300 000 лева за това.

"Когато животът на хората е застрашен, оправданията, че няма пари са неуместни",
отсече министърът.

Той и неговият заместник Делян Добрев огледаха яз. "Кричим", влязоха в една от водоземните кули, провесиха се през страховития парапет да видят 107-метровата пропаст зад стената и отпрашиха с джиповете към бившия "Антоивановци".

Виелица, минус 8 градуса и бръснещ вятър посрещнаха големците там. Това не попречи на Трайков да се позабавлява и да замеря със снежни топки заместника си.

Шефът на НЕК Михаил Арнаудов ги вкара в едно от четирите помещения в стената и с асансьор ги отведе на най-долното ниво. Там е електроцентрала "Орфей", която произвежда ток от водите на "Въча".

Областният управител Здравко Димитров, който придружаваше гостите, остана горе, за да се информира за състоянието на "Въча" от "живата история" Атанас Челебиев. Той е ръководил 31 години електроцентралата, която се намира в язовирната стена.

Челебиев разказа, че строителството на гигансткото съоръжение е приключило на 5 ноември 1975 г. Изградено е от български специалисти, но през цялото време проектът е бил консултиран с руски, японски и италиански хидроинженери.

"Когато стартира строителството, зоната откъм шосето до стената се оказа слаба.
Това наложи спиране на работата за няколко години. Впоследствие започна голямото изграждане. Бетонът на язовирната стена е изследван в най-прецизните лаборатории за издръжливост", разказа Челебиев.

Електроцентралата в язовирната стена е най-голямата от каскада "Въча". Има 4 турбини. Последната се явява помпа и тя връща обратно води от яз. "Кричим" към "Въча".

"Това става нощем - от 22 до 6 ч. За 8 часа се преработва от изпомпените води огромно количество ток. За една нощ нивото в долния язовир пада с няколко метра", казва доайенът.

Запитан ще може ли "Въча" да поеме този огромен сняг, Челебиев отвръща:"Зависи от скоростта на топенето. Ако започнат да идват големи количества вода, тогава електроцентралата трябва да бъде пусната на пълна мощност".

Тя е разположена на най-ниското ниво вътре в язовирната стена. Едва ли някой подозира, че в тази беттонна паст съществуват отоплени помещения, команден пункт, турбини и зали, облепени с мрамор, теракот и застлани стълби с персийски пътеки.
"Оттук става управлението. Всичко е автоматично и компютризирано", казва Стойчо Томов, един от операторите.

Атанас Челебиев уверява, че в строителството на язовира са участвали руски, японски и италиански хидроинженери. СНИМКА: Наташа Манева

Между 120 и 160 милиона киловатчаса произвежда годишно ВЕЦ "Орфей". Всяка от машините е с капацитет 40 мегаватчаса.

На въпроса не ги ли е страх да работят в стена, над която напират 200 милиона кубика вода, Томов е категоричен: "Никога няма да се скъса. Изчислена е да издържи на над 8-ма степен по скалата на Рихтер".

Според операторите, времето сега било много добро за производство на ток. "Само този месец сме преработили над 10 милиона киловатчаса", казват те.

След няколкочасова обиколка Трайчо Трайков си тръгна спокоен. "Тук са най-добрите специалисти. 27-те съоръжения на "Язовири и каскади" са в добро техническо състояние, наблюдават се ежечасно", каза той.

Проблемни били малките микроязовирчета. Там ползватели бетонирали преливниците и крановете и това пречи на водата да се оттича. До 10 дни трябва да приключи проверката на 600 потенциално опасни язовира в цялата страна. "Във всяка област има поне по два такива", допълни зам.-министър Делян Добрев.

В момента се изпускат малки количества вода през стената на язовира, която е проектирана да издържи на 8-ма степен по Рихтер. СНИМКА: Наташа Манева

Трайчо Трайков влезе в командния пункт на ВЕЦ "Орфей", разположен вътре в язовирната стена. СНИМКА: Наташа Манева

Така изглеждат четирите турбини в стената на яз. "Въча", които произвеждат до 160 млн. киловатчаса ток годишно. СНИМКА: Наташа Манева

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Училище раздава сгрешени дипломи за средно образование

11 зрелостници от Рибново получиха дипломите си за средно образование с невярно съдържание, съобщи bTV. В тапията имената на децата са объркани - някои букви са заменени с други, което ...

Експерт: По всяка вероятност бомбата е сглобена у нас

По всяка вероятност бомбата, която уби петима израелци на летището в Сарафово е сглобена у нас. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев ...

Ученици събират средства за 19-годишната Ади

Десетки ученици от софийския квартал "Люлин" организираха акция по набирането на средства в помощ на 19-годишната Аделина Коджабашева, която страда от тежко заболяване и се нуждае от спешна

Нито една пълна шестица на изпита по литература в Софийския университет

Близо половината от кандидат-студентите, явили се на изпита по български език и литература в Софийския университет, са получили двойки. От общо 1552 кандидат-студенти нито един не е изкарал пълна ...

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Оцелял от атентат в Израел, оживя и след взрива в Сарафово

Десет години, след като е бил тежко ранен при атентат в родния си град Бейт Шеан в Израел през 2002 г., Гади Шивони отново се размина на косъм от смъртта – този път при нападението срещу израелски ..

На 20 юли без вода в София остават

На 20 юли 2012 г. (петък)ще бъде спряно водоподаването от 9.00 до 16.00 ч. в кв. „Слатина", съобщиха от Софийске вода. При продължителност на ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще...

Български математици трети сред европейците в Аржентина

Младите български математици са трети сред европейските участници на международната олимпиада в град Мар дел Плата, Аржентина. Тя се проведе от 4 до 7 юли. България зае 19, 20 и 21 място, заедно

Гълъбин Боевски става дядо в затвора

Олимпийският шампион Гълъбин Боевски, който бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор в Бразилия, става дядо. Синът му Пол и приятелката му Капка Алексиева очакват първото си дете след няколко месеца ..

Докторите с "бебето от фризера" невинни за смърт на друго новородено

Габровският окръжен съд оправда вчера трима лекари от болницата в Горна Оряховица, обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на преждевременно родено момченце.