Ще издържи ли язовир "Въча" огромния напор вода?

https://www.24chasa.bg/Article/1229133 Ще издържи ли язовир "Въча" огромния напор вода? Ще издържи ли язовир "Въча" огромния напор вода? www.24chasa.bg
Яз. "Въча" има само 24% свободен обем, а тепърва се очаква снеготопене. СНИМКА: Наташа Манева

Има ли опасност да се скъса стената на яз. "Въча" и да помете половин Южна България?
Този въпрос не спира да тревожи хората след бедствието в с. Бисер.

Едно от най-големите водни съоръжения у нас, за добра или зла участ, е на 40 километра от Пловдив. Казват, че ако се скъса, ще залее с 4 метра вода областния град.

В момента свободният му обем е едва 24%. Това означава, че може да поеме още около 50 милиона кубика при очакваното снеготопене. А целите Родопи са потънали в дълбоки преспи.

Язовирът, наричан до неотдавна "Антонивановци", съдържа към днешна дата 172 млн. кубика вода. А общата му вместимост е 226 милиона.

Под него е яз. "Кричим". Той се явява горен изравнител на "Въча" и е пълен до ръба, видя с очите си в събота министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който пое контрола над язовирите след трагедията в Хасковско.

"Кричим" има 20 милиона кубика вода, докладва Стефан Попов, шеф на язовирния район "Въча". Според него този водоем може да се източи за 3 денонощия. Може, но ако коритото на река "Въча" е чисто.

"Какво е положението с него", попита Трайков.

"Малко притеснително - отговори Попов. - Има растителност, която може да създаде неприятности."

Всъщност 500 метра след стената надолу коритото на р. Въча е добре почистено. В района на град Кричим обаче е истинска джунгла. Кметът Атанас Калчев слушаше разпоредбите на министъра за незабавна сеч и леко се ядосваше.

"От 2007 г. обикалям институции. Изготвил съм 5 проекта за почистване на реката и все няма пари", обясни градиночалникът.

Трябваше да се случи трагедията в Бисер, за да обърнат внимание и на другите опасни места. Трайков увери, че още тази седмица ще започне сеч в коритото на реката. Обеща и 300 000 лева за това.

"Когато животът на хората е застрашен, оправданията, че няма пари са неуместни",
отсече министърът.

Той и неговият заместник Делян Добрев огледаха яз. "Кричим", влязоха в една от водоземните кули, провесиха се през страховития парапет да видят 107-метровата пропаст зад стената и отпрашиха с джиповете към бившия "Антоивановци".

Виелица, минус 8 градуса и бръснещ вятър посрещнаха големците там. Това не попречи на Трайков да се позабавлява и да замеря със снежни топки заместника си.

Шефът на НЕК Михаил Арнаудов ги вкара в едно от четирите помещения в стената и с асансьор ги отведе на най-долното ниво. Там е електроцентрала "Орфей", която произвежда ток от водите на "Въча".

Областният управител Здравко Димитров, който придружаваше гостите, остана горе, за да се информира за състоянието на "Въча" от "живата история" Атанас Челебиев. Той е ръководил 31 години електроцентралата, която се намира в язовирната стена.

Челебиев разказа, че строителството на гигансткото съоръжение е приключило на 5 ноември 1975 г. Изградено е от български специалисти, но през цялото време проектът е бил консултиран с руски, японски и италиански хидроинженери.

"Когато стартира строителството, зоната откъм шосето до стената се оказа слаба.
Това наложи спиране на работата за няколко години. Впоследствие започна голямото изграждане. Бетонът на язовирната стена е изследван в най-прецизните лаборатории за издръжливост", разказа Челебиев.

Електроцентралата в язовирната стена е най-голямата от каскада "Въча". Има 4 турбини. Последната се явява помпа и тя връща обратно води от яз. "Кричим" към "Въча".

"Това става нощем - от 22 до 6 ч. За 8 часа се преработва от изпомпените води огромно количество ток. За една нощ нивото в долния язовир пада с няколко метра", казва доайенът.

Запитан ще може ли "Въча" да поеме този огромен сняг, Челебиев отвръща:"Зависи от скоростта на топенето. Ако започнат да идват големи количества вода, тогава електроцентралата трябва да бъде пусната на пълна мощност".

Тя е разположена на най-ниското ниво вътре в язовирната стена. Едва ли някой подозира, че в тази беттонна паст съществуват отоплени помещения, команден пункт, турбини и зали, облепени с мрамор, теракот и застлани стълби с персийски пътеки.
"Оттук става управлението. Всичко е автоматично и компютризирано", казва Стойчо Томов, един от операторите.

Атанас Челебиев уверява, че в строителството на язовира са участвали руски, японски и италиански хидроинженери. СНИМКА: Наташа Манева

Между 120 и 160 милиона киловатчаса произвежда годишно ВЕЦ "Орфей". Всяка от машините е с капацитет 40 мегаватчаса.

На въпроса не ги ли е страх да работят в стена, над която напират 200 милиона кубика вода, Томов е категоричен: "Никога няма да се скъса. Изчислена е да издържи на над 8-ма степен по скалата на Рихтер".

Според операторите, времето сега било много добро за производство на ток. "Само този месец сме преработили над 10 милиона киловатчаса", казват те.

След няколкочасова обиколка Трайчо Трайков си тръгна спокоен. "Тук са най-добрите специалисти. 27-те съоръжения на "Язовири и каскади" са в добро техническо състояние, наблюдават се ежечасно", каза той.

Проблемни били малките микроязовирчета. Там ползватели бетонирали преливниците и крановете и това пречи на водата да се оттича. До 10 дни трябва да приключи проверката на 600 потенциално опасни язовира в цялата страна. "Във всяка област има поне по два такива", допълни зам.-министър Делян Добрев.

В момента се изпускат малки количества вода през стената на язовира, която е проектирана да издържи на 8-ма степен по Рихтер. СНИМКА: Наташа Манева

Трайчо Трайков влезе в командния пункт на ВЕЦ "Орфей", разположен вътре в язовирната стена. СНИМКА: Наташа Манева

Така изглеждат четирите турбини в стената на яз. "Въча", които произвеждат до 160 млн. киловатчаса ток годишно. СНИМКА: Наташа Манева

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Коя е най-щадящата терапия при камък в бъбрека?

B последните 2-3 десетилетия научно-техническият прогрес доведе до въвеждането в урологичната практика на нови ендоскопски и други видове методи за лечение на камъни в бъбрека и ...

Медикаментите против повишен холестерол намаляват риска от Алцхаймер

Медикаментите против повишен холестерол – статините, изглеждат обещаващи като превантивно средство срещу Алцхаймер, сочи медицинско изследване. То е проведено между 2009 и 2013 г.

Мазнини около корема? Съветите на 3-ма известни диетолози

Има ли природни методи за намаляване на естрогена и подпомагане на изчистването на мазнините, типични за естрогеновото напълняване - около корема, попита читателката ни С. С.

Велики умове с психични разстройства, които промениха света

Шизофренията е психическо разстройство, което нарушава мисловните процеси и емоционалните реакции. Проучвания показват, че има по-висок процент на случаи с психично разстройство при творческите гении,

По колко сок от червено цвекло е полезен?

За кого е полезен сокът от червено цвекло и в какви количества? Започнах да си правя сок и да го пия сутрин на гладно по препоръка на джипито ми, но ми прилошава бързо след това и си мисля,

Оризова вода - без аналог за здравето

Древните китайски рецепти са съкровищница на ценни препоръки за здравето. Изпитаните през времето препоръки могат да помогнат в случаите когато традиционната медицина е вдигнала ръце.

Държавата България купува обратно ЧЕЗ? Имало и такъв план

Иначе има 7 играчи, част от тях са с руски и турски капитали. Компанията снабдява с ток 40% от бита и малкия и средния бизнес Българската държава може да изкупи обратно ЧЕЗ -

Спас Русев: “Виваком” е с най-прозрачно сменена собственост от активите, в които Цветан Василев е имал участие

Ще има пренареждане на политическия елит в европейски мащаб, казва бизнесменът ПЕТЪР СТОЯНОВ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ - Г-н Русев, спомняте ли си как пристигна първият милион в сметката ви?

Средната заплата с ръст от 258% за 10 години

В държавния сектор вземат 1070 лв., в частния - 994 лв. За 10 години от влизането на България в ЕС средната заплата е скочила над 2,5 пъти, или с точно 258%.

Втора българска търговско-икономическа служба работи вече в САЩ

В Чикаго вече работи втора българска търговско-икономическа служба, която наред със службата във Вашингтон ще съдейства на българските бизнесмени, които работят или у нас,

България ще доставя газ от Азербайджан от 2020 г.

България ще получи азербайджански природен газ най-рано през 2020 г., а интерконекторът Гърция-България (IGB) ще бъде готов в края на 2019 г. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

Суперкомпютър ще бори мръсния въздух (Видео)

През последните седмици заради студа, отоплението и засиления трафик темата за чистотата на въздуха отново беше на фокус. В столицата бяха измерени тревожно високи нива на запрашеност,