Ще издържи ли язовир "Въча" огромния напор вода?

https://www.24chasa.bg/Article/1229133 www.24chasa.bg
Яз. "Въча" има само 24% свободен обем, а тепърва се очаква снеготопене. СНИМКА: Наташа Манева

Има ли опасност да се скъса стената на яз. "Въча" и да помете половин Южна България?
Този въпрос не спира да тревожи хората след бедствието в с. Бисер.

Едно от най-големите водни съоръжения у нас, за добра или зла участ, е на 40 километра от Пловдив. Казват, че ако се скъса, ще залее с 4 метра вода областния град.

В момента свободният му обем е едва 24%. Това означава, че може да поеме още около 50 милиона кубика при очакваното снеготопене. А целите Родопи са потънали в дълбоки преспи.

Язовирът, наричан до неотдавна "Антонивановци", съдържа към днешна дата 172 млн. кубика вода. А общата му вместимост е 226 милиона.

Под него е яз. "Кричим". Той се явява горен изравнител на "Въча" и е пълен до ръба, видя с очите си в събота министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който пое контрола над язовирите след трагедията в Хасковско.

"Кричим" има 20 милиона кубика вода, докладва Стефан Попов, шеф на язовирния район "Въча". Според него този водоем може да се източи за 3 денонощия. Може, но ако коритото на река "Въча" е чисто.

"Какво е положението с него", попита Трайков.

"Малко притеснително - отговори Попов. - Има растителност, която може да създаде неприятности."

Всъщност 500 метра след стената надолу коритото на р. Въча е добре почистено. В района на град Кричим обаче е истинска джунгла. Кметът Атанас Калчев слушаше разпоредбите на министъра за незабавна сеч и леко се ядосваше.

"От 2007 г. обикалям институции. Изготвил съм 5 проекта за почистване на реката и все няма пари", обясни градиночалникът.

Трябваше да се случи трагедията в Бисер, за да обърнат внимание и на другите опасни места. Трайков увери, че още тази седмица ще започне сеч в коритото на реката. Обеща и 300 000 лева за това.

"Когато животът на хората е застрашен, оправданията, че няма пари са неуместни",
отсече министърът.

Той и неговият заместник Делян Добрев огледаха яз. "Кричим", влязоха в една от водоземните кули, провесиха се през страховития парапет да видят 107-метровата пропаст зад стената и отпрашиха с джиповете към бившия "Антоивановци".

Виелица, минус 8 градуса и бръснещ вятър посрещнаха големците там. Това не попречи на Трайков да се позабавлява и да замеря със снежни топки заместника си.

Шефът на НЕК Михаил Арнаудов ги вкара в едно от четирите помещения в стената и с асансьор ги отведе на най-долното ниво. Там е електроцентрала "Орфей", която произвежда ток от водите на "Въча".

Областният управител Здравко Димитров, който придружаваше гостите, остана горе, за да се информира за състоянието на "Въча" от "живата история" Атанас Челебиев. Той е ръководил 31 години електроцентралата, която се намира в язовирната стена.

Челебиев разказа, че строителството на гигансткото съоръжение е приключило на 5 ноември 1975 г. Изградено е от български специалисти, но през цялото време проектът е бил консултиран с руски, японски и италиански хидроинженери.

"Когато стартира строителството, зоната откъм шосето до стената се оказа слаба.
Това наложи спиране на работата за няколко години. Впоследствие започна голямото изграждане. Бетонът на язовирната стена е изследван в най-прецизните лаборатории за издръжливост", разказа Челебиев.

Електроцентралата в язовирната стена е най-голямата от каскада "Въча". Има 4 турбини. Последната се явява помпа и тя връща обратно води от яз. "Кричим" към "Въча".

"Това става нощем - от 22 до 6 ч. За 8 часа се преработва от изпомпените води огромно количество ток. За една нощ нивото в долния язовир пада с няколко метра", казва доайенът.

Запитан ще може ли "Въча" да поеме този огромен сняг, Челебиев отвръща:"Зависи от скоростта на топенето. Ако започнат да идват големи количества вода, тогава електроцентралата трябва да бъде пусната на пълна мощност".

Тя е разположена на най-ниското ниво вътре в язовирната стена. Едва ли някой подозира, че в тази беттонна паст съществуват отоплени помещения, команден пункт, турбини и зали, облепени с мрамор, теракот и застлани стълби с персийски пътеки.
"Оттук става управлението. Всичко е автоматично и компютризирано", казва Стойчо Томов, един от операторите.

Атанас Челебиев уверява, че в строителството на язовира са участвали руски, японски и италиански хидроинженери. СНИМКА: Наташа Манева

Между 120 и 160 милиона киловатчаса произвежда годишно ВЕЦ "Орфей". Всяка от машините е с капацитет 40 мегаватчаса.

На въпроса не ги ли е страх да работят в стена, над която напират 200 милиона кубика вода, Томов е категоричен: "Никога няма да се скъса. Изчислена е да издържи на над 8-ма степен по скалата на Рихтер".

Според операторите, времето сега било много добро за производство на ток. "Само този месец сме преработили над 10 милиона киловатчаса", казват те.

След няколкочасова обиколка Трайчо Трайков си тръгна спокоен. "Тук са най-добрите специалисти. 27-те съоръжения на "Язовири и каскади" са в добро техническо състояние, наблюдават се ежечасно", каза той.

Проблемни били малките микроязовирчета. Там ползватели бетонирали преливниците и крановете и това пречи на водата да се оттича. До 10 дни трябва да приключи проверката на 600 потенциално опасни язовира в цялата страна. "Във всяка област има поне по два такива", допълни зам.-министър Делян Добрев.

В момента се изпускат малки количества вода през стената на язовира, която е проектирана да издържи на 8-ма степен по Рихтер. СНИМКА: Наташа Манева

Трайчо Трайков влезе в командния пункт на ВЕЦ "Орфей", разположен вътре в язовирната стена. СНИМКА: Наташа Манева

Така изглеждат четирите турбини в стената на яз. "Въча", които произвеждат до 160 млн. киловатчаса ток годишно. СНИМКА: Наташа Манева

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),