Чух за един начин за отслабване за хора без воля да се ограничават в яденето - с люти храни. Аз по принцип обичам пикантно и се чудя, дали ако започна да си подлютявам редовно менюто, ще постигна една по-елегантна фигура без драстични усилия. Честно си признавам, че ми е трудно да се лишавам от храна, колкото повече искам да се въздържам, толкова повече ми се отваря апетит. Пробвах няколко пъти с люто, защото четох, че ускорявало обмяната на веществата веднага, но като че ли се разяждам повече. Дали няма някакви условия какво точно да е лютото - аз бях на люти чушки към обяда и вечерята, и как да се приема?
Иван, на 42 г.
"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.
Можете да ги задавате на телефон
02 942 25 61 или чрез имейл [email protected]
Д-р Людмила Емилова
Да, помага за отслабването, дори е известна съставката на лютите чушки, причиняваща ускоряването на метаболизма.
Тя се казва капсаицин и има доста добри ефекти върху човешкия организъм като цяло.
Сред тях са преди всичко повишаването на телесната температура, ускоряването на циркулацията по кръвоносните съдове, намаляването на нивата на лошия холестерол, подобряването на храносмилането, както и оптимизирането на дишането. И дори връща доброто ни настроение.
А всички тези "изяви" на съставката капсаицин са много благоприятни за по-бързото намаляване на излишните килограми.
Но въпреки това има много важно предупреждение.
Ако човек цели главно отслабване, трябва да има предвид, че при по-чувствителен стомах ще трябва повече храна при приема на лютиво и тогава ефектът ще е бързо повишаване на теглото.
Лютите чушки имат и още един любопитен изразен ефект - на афродизиак (описан от Пааво Айрола в книгата му за тайните на подмладяването от цял свят).
Известно е вече, че капсаицинът убива и бактерията хеликобактер пилори, която е главен обвиняем за язвата на стомаха.
Добре е да се знае, че капсаицинът повишава имунитета, потиска растежа на раковите клетки (най-вече на гърдата, простатата и мозъка).
Ненапразно лютивите чушки се препоръчват и при чести простуди, грип, синузити, бронхити и бронхопневмонии.
Смята се, че имат добър предпазващ ефект и при риск от инфаркт или инсулт.
Подобни благоприятни свойства притежават и други лютиви храни, като ценените от националната ни традиция зеленчуци праз, лук, чесън и хрян.
Редуването им в ежедневното ни меню помага да извлечем максимална полза от тях, за да сме по-стройни, по-здрави и не на последно място - да се чувстваме и да изглеждаме по-млади.
Д-р Митко Ригов
За подобряване на телесните мерки и оптимизиране на теглото никога не е достатъчно само едно условие, в случая - да се ядат люти храни.
Хубавата фигура при добър медицински статус се постига с правилно хранително поведение, адекватен според конкретния човек и неговото здравословно състояние в дадения момент подбор на продукти и технологии за приготвянето им и адекватна двигателна активност. Следователно няма как лютото само по себе си да е определящ фактор за здравословно тегло.
Много нашумели в момента системи за отслабване създават това впечатление, но дори да се отчете полезният ефект на тези храни за метаболизма, 15-дневна диета с нискокалориен прием и "лют" акцент няма да доведе до трайно сваляне на килограми. Това, което наистина поддържа теглото в оптималното според пола, възрастта и здравето състояние, е правилното хранително поведение в рамките на целия живот. А именно - балансиран прием на въглехидрати, белтъчини и мазнини и достатъчно витамини и минерали с храната. При това разпределени в 3 основни и две подкрепящи хранения. Честият прием е по-добър от трикратния, но под чест не трябва да се разбира непрекъснато похапване, а с пауза от 2-3 часа. За междинните хранения може да се избира между плод, малко ядки, чаша кисело мляко. А вечерята трябва да е най-пестеливото ядене за деня, при това няколко часа преди лягането.
Аз се придържам към съвета да се отслабва не с гладуване, а с ядене. Но подбрано според конкретния случай. Като общи условия може да се каже, че здравословното хранене предполага мазнините, особено животинските и т.нар. фритюрни, да се избягват, а растителните да се използват умерено. Белтъчините трябва да са пълноценни, ако обаче човекът има заболявания като подагра например, изборът се определя от това условие. Въглехидратите да са сложни - пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, защото те имат много баластни вещества и се разграждат бавно, без да натоварват организма залпово със захари.
Ако целта е теглото да се редуцира повече от 10 на сто, хранителният режим задължително трябва да се определи от лекар специалист.
Д-р Георги Гайдурков
Противно на популярните диетологични съвети, лютото присъства неизменно във всяка национална кухня. Христоматийни са индийската и мексиканската, но българската също не отстъпва: люти чушки, чесън, лук, хрян...
Когато някой архетип е универсално проявяващ се сред човешките популации, то той кодира със сигурност някаква много съществена за оцеляването формула. Лютите компоненти в храните са класически пример за това. Лютото присъства най-вече под формата на подправки. Без подправки, както се знае, никоя храна не е вкусна. Вкусът обаче издава биологична потребност. Подправките перфектно коригират флората на стомашно-чревния тракт - мястото, където нашият организъм най-интимно се свързва с околната среда чрез храната. Може да се каже, че те са най-добрите пре- и пробиотици. Благоприятстват развитието на благородни бактерии и блокират ферментативните и гнилостни процеси. Няма болезнено подуване, гадене, няма токсично гниене, продуктите на което отравят целия организъм.
Освен това лютите подправки подобряват метаболизма (обмяната). Съдействат за по-добро изливане на смилателни сокове от съответните органи и лигавици. Подобряват чревната моторика и пасаж и предотвратяват запека. А постъпили в малки количества в кръвното русло и клетките, те активират тъканния (клетъчен) метаболизъм. Поради това те са едно от задължителните условия за оптимално телесно тегло, както и за коригирането му.
Защо казионната медицина толкова много се страхува и упорито отрича лютото?
Причината е, че тя гледа на човека от позицията на болестта, а не на здравето и профилактиката. Ако в момента имаме обострен гастрит или язва, тогава стартирането с люти подправки е провал. Затова и нейният опит диктува те да не се ползват. Но ако погледнем от страната на здравето, е обратно - точно липсата на люти подправки е най-честа причина за развитието на патогенна флора в стомаха и червата, включително на познатия хеликобактер пилори. Затова след успокояването на острия гастрит и обострената язва лютото задължително трябва да се включи, за да не позволи на болестта да се появи.
От какви продукти да си набавим лютото?
Най-добре е това да бъде от технологично непреработени подправки: лютите чушлета, но нека те да са пресни, също сушения лют пипер, чесъна, хряна. Има и подправка, която с основание можем да наречем цар на лютото - джинджифилът (пресен или на прах). Това е най-добрият и универсален антисептик и регулатор в храната ни! Дори да сме сбъркали смесването на храните, той блокира неизбежната ферментация и възпаления. Колко да ядем? Това диктува обикновено самият организъм, средно няколко кръгчета пресен джинджифил; 1-2 щипки сух джинджифил; връхче на люто чушле или повече; щипка лют пипер; 1-2 скилидки чесън. Няма люта подправка, която да вреди, стига да не се надскача индивидуалната доза. Дори черният (бял, зелен) пипер е суперподправка.
Лютите подправки, особено джинджифилът, са препоръчителни при всички заболявания, с временно изключение при острите гастрити, язви и панкреатити. Тогава ще посегнем към арсенала на охлаждащи и успокояващи подправки: мента, джоджен, копър, босилек. Но подправки задължително винаги трябва да има.
Внимание! Тук има едно класическо недоразумение: често дразненето от лютото се бърка с дразненето от мазнините! Например лют сос от червен пипер, запържен или запечен с мазнина, е пълен провал. Дразненето в случая е от акролеините на разложената мазнина, а не от лютото! Мазнините никога не трябва да се обработват термично - те именно възпаляват лигавиците и тъканите.
Лютото можем да комбинираме с каквото си пожелаем, дори с какао, както са го правили индианците.
Дали отваря апетит?
Няма лошо. Не се страхувайте - подобрявайки обмяната от лютото, няма да напълнеете, дори да хапнете малко повече. А за тези, които искат да напълнеят, лютото е задължително, защото оздравява храносмилателните им органи. Така лютото се явява един универсален балансьор.