Смартфоните бият по продажби компютрите

https://www.24chasa.bg/Article/1231268 www.24chasa.bg
iPhone стана най-продаваният смартфон през миналата година. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Mоже би изненадващо за мнозина, но продажбите на смартфони през миналата година са надминали тези на компютри и таблети взети заедно, показват данните на агенцията Canalys.

През 2011 г. са били доставени 488 млн. умни телефона, което е рст с 63% за година, докато общият брой на реализирани компютри и таблети е 415 млн. Само през последното тримесечие броят на смартфоните е нараснал с 57% на годишна база до 158,5 млн.

Ръстът при доставките на компютри през миналата година е 15%, а увеличението при таблетите е с 274%.

Агенцията очаква през тази година ръстът в продажбите на смартфони да се забави, тъй като все повече производители ще се фокусират върху печалбата и ще намалят разходите си, като заложат на моделите от по-висок клас, които носят и повече печалба.

Canalys посочва впечатляващите резултати на Apple, които през последното тримесечие успяха да доставят най-много смартфони (37 милиона) и счупиха рекорда на Nokia от 28,3 милиона, постигнат през четвъртото тримесечие на 2010 г. Компанията успя да застане на първо място и по отношение на доставените смартфони за цялата 2011 г., като измести Nokia.

Samsung също завърши годината добре. През последното тримесечие корейците са доставили 35,3 млн. смартфона, с което за цялата година са реализирали 91,9 млн.

Canalys смята, че и Nokia има поводи за оптимизъм. Компанията е отчела спад в доставките на смартфони с 31% за година, но последното тримесечие на м.г. е имала ръст от 17 на сто. Агенцията посочва и че продажбите на телефоните с Windows Phone и MeeGo вървят добре.

При мобилните платформи Android е с 52% от пазара през последното тримесечие пред iOS с 23% и Symbian с 12%. Софтуерът на Google води и по отношение на пазарен дял за цялата година - 49%, при 19% за iOS и 16% за Symbian. (24часа)