Ловци тренират евтино с нови флоберки на “Марлин”

https://www.24chasa.bg/Article/1231275 www.24chasa.bg
Ловната карабина "Ремингтън" модел 700 също бе хит на ловното изложение "Шот Шоу" в Лас Вегас миналия месец.

Новата серия малокалибрени карабини на американската фирма "Марлин" се превърна в хит на последното ловно изложение "Шот Шоу" в Лас Вегас.

Суперфлоберките са предпочитани най-вече от любителите на стрелковия спорт. Харесват ги и ловците като идеално средство за поддържане на точния мерник - при това с минимални средства.

Пушките са предназначени за патроните с периферно възпламеняване .22 Short, .22 Long, .22 Long Rifle и .22 Winchester Magnum Rifle (WMR), които са съвсем достъпни като цена за поизтънелите джобове на българите.

Малкото тегло на пистолета FNX-9 го прави рядко удобен за скрито всекидневно носене.
СНИМКА: АВТОРЪТ
Малкото тегло на пистолета FNX-9 го прави рядко удобен за скрито всекидневно носене. СНИМКА: АВТОРЪТ

Серията ХТ включва 8 разновидности, които се различават помежду си по калибъра, дизайна и материала за изработване на приклада, както и по вида на пълнителя.

На този модел на
На този модел на "Марлин" с обозначение 22 RO може да се монтира оптически прицел.

Карабините с обозначение ХТ-22R например имат болтов затвор. Те използват сменяеми пълнители с вместимост 4 или 7 патрона. Затворът им е с пречупена надолу ръкохватка, което създава по-голямо удобство за бързо презареждане.

Моделът 22 RC може да се намери и в маскировъчен цвят.
Моделът 22 RC може да се намери и в маскировъчен цвят.

В заредено положение оста на ударника излиза леко назад, като във видимата му част се показва червено оцветен участък, който всъщност е индикатор за състоянието на ударника.

Прикладът на модел 22 MTW е от високачествено дърво.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Прикладът на модел 22 MTW е от високачествено дърво. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Непосредствено зад ръкохватката на затвора е разположен бутонът на предпазителя на карабината. Конструкторите са предвидили бързо отстраняване на затвора само чрез натиснат докрай спусков лост.

В системата за безопасно използване е включено допълнително лостче, разположено на предната стена на спусковия лост. За да се произведе изстрел, допълнителното лостче трябва да бъде натиснато докрай.

Тази конструкция е заимствана от пистолетите Glock. Главната и заслуга е предотвратяването на случаен и нежелан изстрел.

Карабините ХТ-22R са снабдени с приклади от устойчива пластмаса, твърдо монолитно или ламинирано дърво. Между приклада и ложата е вкарана полупистолетна ръкохватка. Изработват се приклади и ложи с камуфлажно оцветяване. Теглото на карабините, независимо от материала на приклада и ложата, не надвишава 2,7 кг. Общата им дължина е 1040 мм при дължина на цевта 559 мм.

Карабините с обозначение ХТ-22TR са снабдени с подцевен (тубуларен) пълнител. Затворът е болтов тип.

В зависимост от вида на използвания патрон вместимостта на подцевния пълнител е различна.

В него може да се заредят 25 патрона от типа .22 Short, 17 патрона .22 Long, 19 патрона .22 Long Rifle или 12 патрона .22 Winchester Magnum Rifle.

Карабините от ХТ серията имат механични мерни прибори. Върху специални стойки, закрепени на цевта, се монтират различни оптични мерници.

Това дава възможност на стрелците да водят точен огън на различни разстояния в зависимост от вида на използваните патрони.

Производителите на карабините препоръчват използване на боеприпаси на Remington, които се отличават с високо качество.

Новите флоберки на "Марлин" още не са стигнали до България.

Но според хора от оръжейния бранш цените ще бъдат прилични - вероятно ще се движат в рамките на 550-1100 лв.

Д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

Пистолетът FNX-9 тежи 650 г, а пълнителят му побира 17 патрона

Новият пистолет FNX-9 е мощен, лек и евтин. Празен тежи само 650 г., полимери свалят рязко теглото на рамата, а 17-зарядният пълнител му осигуряват огромна огнева мощ. Цената от 55 долара е ниска даже за България особено когато става дума за нов пистолет.

Оръжието излезе на пазара миналата година. То е разработено от FN Herstal USA, американско подразделение на известната белгийска фирма FN.

Пищовът се предлага в две модификации - за патрони калибър 9х19 мм и за традиционния американски калибър .40 Smith&Wesson.

Ниското му тегло го прави особено удобен за скрито всекидневно носене.

Автоматиката на FNX-9 е така наречената браунингова - къс ход на цевта и снижаване във вертикалната плоскост. Върху патронника пък има индикатор за наличие на патрон в цевта.

Под цевта пред спусковата скоба се намира универсална релса „Пикатини" (MIL-STD 1913) за монтиране на оптически мерници.

Отзивите на първите притежатели на FNX-9 са много високи. Според тях основните преимущества на оръжието са трите контрастни точки на мушката и мерника, двустранните бутони за освобождаване на пълнителя, както и модерните устройства за безопасност. Те позволяват безопасното носене на пистолета с взведен ударник, патрон в цевта и на предпазител.

При стрелба цевта на FNX-9 се охлажда перфектно, а температурното разширение е незначително - стрелбите на първите собственици показват, че изстрелването на 300-400 патрона въобще не влияе върху точността.

Новото оръжие върви с 4 комплекта сменяеми накладки на ръкохватката - първите са по-големи и грапави, другите два са по-тънки и гладки.

Така пистолетът може да се приспособи към всяка длан. Независимо от монтираните накладки ръкохватката е относително тънка за пистолет от този клас и става и за жени.

В комплекта за продажба има и три 17-патронни пълнителя за калибър 9х19 мм, а за калибър .40 пълнителите са 14-патронни.

ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ