Започва училищната приватизация

https://www.24chasa.bg/Article/1231717 www.24chasa.bg

Новият училищен проектозакон бе представен чрез залп от интервюта и пресконференции, които насочиха вниманието към редица несъществени тънкости. Сега едни майки ще скочат, че не може да им вземат насила децата от 4-годишна възраст. Други майки ще се заядат с авантата, която получават двойкаджиите. Ето, г-жа Такева вече се изказа, че законът не защитавал достойнството на учителя. И такъв закон ли е притрябвал? Спукана им е работата на учителките, щом достойнството им има нужда от закон.

Аз също бих могъл да намеря с какво да се заям - то какъв е смисълът изобщо да се пишат статии, ако авторът не се заяде с нещо. Ето например единственият задължителен изпит за матура е по български език. А какво стана с математиката? Тя не е ли също език? Но кой знае, може би замисълът е да намалим изтичането на инженери и програмисти към Холандия. Какъв е смисълът да се харчат народни пари за такива специалисти? Все едно да си изкараш радиатора на балкона и да отопляваш атмосферата.

Друг повод за заяждане е запазването на шестобалната система.

Отдавна трябваше 100- бална, тъй като в съчетанието с модерните тестове тя дава много по-смислена представа за знанията. Шестобалната оценка на един тест е като да мериш електрическото напрежение в сантиметри.

Но както и да е, това са подробности. Истинският гвоздей на този закон е в чл. 281. Алинея първа гласи:

"Субсидията от държавния бюджет за държавните дейности по образованието за частните детски градини и частните училища включва средства за издръжка на дейностите по отглеждане, възпитание и обучение на децата и учениците."

Полюбувайте се на този текст, защото той е исторически. За първи път в българската история той дава възможност за приватизацията на обществените средства, с които се субсидира българско училище. И в по-далечен план - за постепенно ликвидиране на общественото образование.

Ето например сметта и почистването на снега, строежите на магистрали и спортни зали се заплащат от данъкоплатеца чрез обществен бюджет, но парите отиват в частни ръце. Защо същото да не стане с началното и със средното образование? Даже е чудно, че още не се е случило. Не е нормално в най-приватизираната европейска държава училището да продължава да е обществено.

Още повече, че за това от години се борят "мозъчните тръстове" у нас. Както е известно, в тези тръстове си носят килимчета, за да могат по три пъти на ден да коленичат и да бият чело пред иконката на Тачър. В техните сайтове е пълно с проекти как държавните пари трябва да си вървят с ученика независимо дали ходи в частно училище.

Най-сетне родните тачъристи постигат своето - частните училища ще делят обществените субсидии наравно с обществените. Доколкото разбирам от интервютата, сега средният стандарт за издръжката на един ученик е 1200 лева на година. Логично е да очакваме, че това ще е размерът на субсидията. В момента таксите в частните училища са между 2000 и 5000 на година, което им пречи да се разгърнат. С малко лобизъм и творческа аритметика субсидията може да се изравни с тези суми.

Голямото чудо е защо чак сега. След като властите проведоха ултраприватизация на всичко в държавата и я украсиха с най-ниския плосък данък на планетата, не е нормално да търпят този социализъм в училището. Приватизацията на образованието е важен елемент от неолибералната идеология още от когато през 1955 г. лично Милтън Фридмън предложи концепцията за ваучерите.

Засега в проектозакона не се споменава за ваучери, но аз не виждам по какъв друг начин може да се осъществи идеята. Дори е по-добре всяко дете да си получава подобен купон, с който да си урежда учението. В противен случай е много по-мътно и корумпирано, всичко зависи от счетоводното творчество. Щом може един и същ човек да гласува в две, три или повече избирателни секции, какво пречи на един ученик да посещава две, три и повече училища? На хартия, разбира се.

На Запад има много спорове дали приватизацията на училищата подобрява, или влошава образованието.

Едно е безспорно - то радикално се влошава за бедните. Логично е да очакваме, че в България тази приватизация ще се покаже откъм най-лошата си страна.

Разбира се, от министерството веднага ще заявят, че изобщо не става дума за приватизация. Но на практика тя ще се получи по естествен път. Първо, парите за обществените училища ще намалеят - едва ли днес Дянков би извадил от джоба си повече, а следващото правителство гарантирано ще е по-бедно. Лишени от достатъчно деца и средства, нови и нови училища ще се закриват или по-вероятно ще се дават на частниците на безценица. Това са процеси, които родната бюрокрация не е в състояние да управлява.

Училищната приватизация ще предизвика радикални социални промени. Децата на по-заможните българи изобщо няма да имат контакти с обикновените деца. Ще се увеличи неравенството, ще намалее социалната мобилност в обществото.

Обществените скандали ще се изострят многократно. Но това са си мои мисли, при това донякъде лицемерни. Аз лично дадох дъщеря си на частно училище и да призная, изобщо не съм доволен.

Всичко, което обещаваха, се оказа лъжа. И най-измамените бяха учителите, тъй като собственикът редовно ги лъжеше. В България винаги става така.

И както винаги левите сили в България пак не са в час. Докато се събудят, законът ще мине през комисиите и пленарната зала, след което ще се превърне във великолепна лява кауза за изборите.

Мнението на Георги Ангелов по темата четете тук

  • Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Докато продължават преговорите за редовно правителство, на дневен ред идва важният въпрос да стават ли партийните лидери министри, или да останат в парламента. Темата е особено актуална, тъй като в новата коалиция (ако подпишат споразумение) лидерите ще са повече от пръстите на едната ръка. За водачите на “Продължаваме промяната” работата е ясна -
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо