Монах ходи 14 км в преспите за хляб

https://www.24chasa.bg/Article/1241482 www.24chasa.bg

Монах извървява пеша по 14 километра в дълбоки преспи, за да снабдява с хляб Раковишкия манастир "Св. Троица", който се намира в подножието на връх Черноглав в Западна Стара планина. Архимандрит Неофит обува туристически обувки и сваля расото, за да не му пречи, като гази в снега. Във Видинска област обстановката остава тежка и от вчера вече има села без достъп и в общините Видин и Димово.

Не само снегът и заледяванията продължават да затрудняват живота в градовете. 58-годишен мъж е пострадал тежко, след като се подхлъзнал и паднал на улица в Благоевград. Ударил си главата в лед, образувала се под улук на къща. Мъжът е със счупен череп.

75-80 млн. лв. са щетите от наводненията в Хасковско, съобщи министър Томислав Дончев в областния център вчера. 52 млн. лв. са загубите в общините без най-засегнатата Харманли, уточни той. Министърът даде седмица на администрациите да представят опис на щетите и да изготвят проекти за финансиране.

Преките загуби на частните имоти и покъщнина в най-засегнатото с. Бисер са за 3,5 млн. лв., каза областният управител на Хасково Ирена Узунова. 47 са съборените къщи, 100 са повредените. За възстановяване на инфраструктура вече били преведени 300 000 лева.

Заради опасност от преливане на Струма и риск за главен път Е-79 за Гърция край Симитли в близките дни се очаква да започне насипване на земна маса и чакъл в опасния участък. Укрепването обаче ще започне, след като всички компетентни институции съгласуват действията си и бъдат одобрени исканията до съответните министерства.

Трупат чували с пясък и на седем опасни участъка по Янтра в Търново, където реката може да залее при започналото снеготопене. Всички критични точки на река Янтра са под постоянно 24-часово наблюдение. Оглежда се състоянието на дигите в района на улиците "Крайбрежна", "Константин Костенечки" и "Григорий Цамблак". (24часа)