Телефон пази стари езици от изчезване

https://www.24chasa.bg/Article/1241688 www.24chasa.bg
Сибирски шаман участва в ритуал в региона Тува в Русия. За специфичния език на областта вече има приложение на айфон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Съвременните дигитални технологии най-неочаквано се оказаха спасители за изчезващи езици по земята. Така например айфоните имат вече специално приложение, с което наследниците на номадски народи в Сибир и Монголия ще учат тувански език. Технологията показва как се произнася всяка една от думите в този изчезващ тюркски език, предаде Би Би Си.

Социални мрежи като "Фейсбук" и "Туитър", както и "Ютюб", събират от своя страна различни групи от хора, като така им помагат да упражняват родния си език. Така например възрастни представители на северноамерикански племена използват масово социалните мрежи, за да ангажират и заинтересуват младите за родното им наречие. Представители на 200 индиански общости в Канада и САЩ са активни потребители на "Фейсбук", където упражняват езика анишинаабемоуин.

Около половината от съществуващите 7000 езика се очаква да изчезнат до края на столетието. Те са заплашени от културологични промени, комплекси на етноса и правителствени репресии. За да помогнат за оцеляването им, учени пуснаха наскоро 8 дигитални "говорещи речници", като част от проект да се запазят древните езици. Те съдържат повече от 32 000 думи на 8 изчезващи езика.

"Малките езици използват социалните мрежи, "Ютюб", пускане на текстови съобщения и различни други технологии, за да се чуе гласът им и да разширят своето присъствие", смята преподавателят по лингвистика в колежа "Суортмор" Дейвид Парисън. (24часа)