Google притеснен, бърза с новия Android

https://www.24chasa.bg/Article/1241808 www.24chasa.bg
Голяма част от водещите производители на мобилни устройства използват Android. Платформата обаче не може да се похвали с особени успехи сред таблетите. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Въпреки че голяма част от проучвания сочат Google като лидер на пазара на операционни системи за преносими устройства, то явно напоследък интернет гигантът се чувства притеснен.

Най-вече от интереса, на който се радва Windows 8 месеци преди пазарната премиера на платформата. Според анализатори това може да накара Google да вземе мерки и да побърза, за да не пострада Android, който и без това не се радва на особен успех при таблетите, твърдят източници на DigiTimes.

Според изданието интернет гигантът може да представи следващата версия на платформата, която носи името Jelly Bean, през второто тримесечие на годината. Това може да не е далеч от истината, тъй като досега Google следваше практиката да пуска нова версия на всеки 6 месеца. А Andriod 4.0 бе представен през есента на 2011 г.

Не е изключено премиерата на новата версия да е на конференцията Google I/O през май.

Според информацията една от основните цели на Google ще бъде да осигури възможност за съвместна работа с друга операционна система, функция, която ще бъде заета от Chrome.

Така производителите ще могат да предлагат таблети, които ще включват Android 5.0 и Windows 8, а потребителите ще могат да превключват между платформите, без да се налага рестартирането на устройствата.

Според данни на Gartner през последното тримесечие на 2011 г. пазарният дял на Android е спаднал леко, докато Apple бележи ръст от 8%. Увеличението се дължи на премиерата на iPhone 4S, която се състоя по това време. Google държи 50,9% от пазара на смартфони в света при 30,5% година по-рано. Apple е с 23,8% пазарен дял, докато Symbian е на трето място с 11,7%. RIM е с 8,8% от пазара на смартфони, докато Windows Phone остава на шесто място след Bada на Samsung.

Според Gartner движещите продукти за Android са устройства като Galaxy S II на Samsung. През тримесечието са били продадени близо 150 млн. смартфона (24часа)