Градим върху скали термоядрен реактор

https://www.24chasa.bg/Article/1241976 www.24chasa.bg
Главната квартира на ИТЕР трябва да стане готова през лятото на тази година.

Върху платформа от 42 хектара в Кадараш, Южна Франция, около 300 работници с булдозери, бетоновози и кранове работят от сутрин до здрач. През 2014-2015 г. на обекта броят на работниците се очаква да достигне 3000.

Строежът е на международната организация ИТЕР. Той бе започнат през юли 2010 г. Изгражда се експериментален реактор за термоядрен синтез - един изключително амбициозен световен проект.

От края на 2008 г. в ИТЕР участват 7 партньори - Европейският съюз, Япония, САЩ, Русия, Корея, Индия и Китай. ЕС осигурява 50% от финансирането, останалите средства са разпределени поравно между другите участници.

Бетонните цокли в основата на сеизмичната яма ще бъдат снабдени с противоземетръсни лагери.
Бетонните цокли в основата на сеизмичната яма ще бъдат снабдени с противоземетръсни лагери.

ИТЕР се основава на принципа на реакторите "Токамак", където плазмата се задържа във вакуумна камера с формата на поничка. Горивото, което е смес от деутерий и тритий - два изотопа на водорода, се нагрява до температура от 150 милиона градуса, като се оформя гореща плазма. Много силно магнитно поле се създава от свръхпроводими бобини, за да задържа плазмата на разстояние от стените на реактора.

Бетонпомпи изливат 15-метровите стени на сградата на ИТЕР.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Бетонпомпи изливат 15-метровите стени на сградата на ИТЕР. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Катоводещ партньор на проекта Европейската агенция за ядрена енергия носи отговорност за финансовото участие и техническия надзор при изграждането на 39-те сгради и специализирани помещения върху строителната платформа.

Д-Р АННА ЕНЧЕВА
Д-Р АННА ЕНЧЕВА

Сред първите готови обекти тук ще бъде комплексът "Токамак". Учени и инженери ще се включат постепенно, за да подготвят пускането в експлоатация на експерименталния ИТЕР. През ноември 2020 г. монтажът на ИТЕР трябва да бъде завършен и реакторът ще бъде пуснат в експлоатация.

Последователността на производството и доставката на отделните компоненти е внимателно координирана. Първите компоненти трябва да пристигнат на прощадката през 2013 г. В заводите на страните - участнички в проекта, ще бъдат произведени над 1 млн. части, които ще бъдат доставени в Кадараш.

Бетонпомпите действат от 17 октомври 2011 г. Те изливат бетона за стените на сградата на "Токамак". 15-метровите стени ще са по-дебели в основата си (1,5 м), отколкото в горната част (0,5 м).

За изливането на стените са необходими 5800 кубически метра бетон. Работата приключва този месец.

Дебелите стоманобетонни основи на комплекса ще изолират реактора "Токамак", контролната зала и сгадата за тритий от скалите, върху които са построени.

Същевременно те ще ги защитават при евентуална сеизмична активност.

Най-ниската основа на сеизмичната яма бе успешно завършена на 22 декември миналата година, след като работниците изляха двадесет и първия и последен сегмент. Първото ниво на армировката е с дебелина 1,5 м и вече напълно покрива основата на сеизмичната изолационна яма.

Изграждат се 493 бетонни цокъла на върха на тази основа. Те представляват 1,7-метрови стълбове, които ще бъдат гарнирани с противоземетръсни лагери.

Гъвкавата структура на тези лагери, направени от последователни слоеве метал и гума, дава възможност да се филтрират и поемат ускоренията, свързани с движението на Земята.

Тъй като основата на “Токамак” комплекса ще почива на тези цокли, височината им се проверява най-прецизно. Всеки цокъл трябва да издържа на еднаква тежест.

Главната квартира на ИТЕР във формата на крило ще включва офиси за около 500 души, няколко заседателни зали, подземна аудитория, библиотека и столова. Пешеходен мост ще свързва първия етаж на главната квартира с контролната зала на ИТЕР, която ще се намира едно ниво по-ниско от това на главната квартира.

30-метровият мост ще се превърне в тунел, когато достигне платформата, осигуряваща директен пешеходен достъп до изследователските съоръжения.

ИТЕР централата трябва да бъде готова през лятото на 2012 г. Тогава всички служители ще напуснат временните си офиси на територията на Френската агенция за ядрена енергия в Кадараш и ще се преместят в своя постоянен "дом".

Сградата за монтаж и навиване на полоидалните бобини, представлява част от магнитна система на ИТЕР. Вариращи от 5 до 24 метра в диаметър, пет от шестте полоидални намотки са твърде големи, за да бъдат транспортирани в завършен вид. За тези намотки доставчици ще докарат проводник от ниобий и титан, който ще се навива и монтира на място.

След дълги преговори в края на 2005 г. бе сключена временна спогодба за това как да се поделят хардуер поръчките сред бъдещите членове на ИТЕР (Европа, Русия, Китай, Корея, Япония, САЩ, Индия). 89% от елементите ще бъдат предоставени "в натура", останалите ще бъдат купени чрез съвместен фонд под контрола на ИТЕР.

Агенцията, която организира и ръководи всички поръчки от ИТЕР в рамките на ЕС, е F4E (Fusion for energy - т.е. Синтез за енергия). Една от основните й задачи е заедно с европейската промишленост и изследователски организации да разработва и предоставя висококачествени компоненти и технологии за проекта, включително съответния инженеринг, поддръжка и услуги.

F4E използва два договорни механизма - т.нар. грантове и процедури по възлагане на обществени поръчки, които са основани на принципите на прозрачност, пропорционалност, равно третиране и недопускане на дискриминация.

Д-Р АННА ЕНЧЕВА

ВИЗИТКА 

Анна Енчева работи в проекта ИТЕР от 2007 година. Преди да стане част от международния екип на ИТЕР, тя завършва индустриално инженерство в Техническия университет в София.

Работи 4 години и половина в института по физика на плазмата "Макс Планк" в Мюнхен, където се посвещава на термоядрения синтез.

Следват две години в Лозана, където отговаря за инженерната част на проекти за ИТЕР от страна на швейцарския научен институт по физика на плазмата.

Днес в ИТЕР тя отговаря за инженерната част на 55-те диагностични модули, които ще се интегрират в реактора, за да измерват и записват всички параметри на плазмата, както и за да контролират сигурността на реактора при работа.

Статията й е специално за читателите на "24 часа".