Борисов иска даренията с есемеси да се освободят от ДДС (стенограма)

Даренията за пострадалите от наводненията харманлийски села, които хората правят с есемеси, да се освободят от ДДС. Това е предложил премиерът Борисов на последното заседание на кабинета, става ясно от публикуваната на сайта на правителството стенограма.

Борисов се обръща към финансови министър Симеон Дянков с въпроса има ли законов начин те да бъдат освободени от данък добавена стойност.

"Например, плащат се 3 лева, а държавата взема 20 на сто за ДДС и много дарители това поставят като въпрос. Ние толкова пари даваме за помощи в момента, а има малък психологически проблем с тези пари. Да помислите за вариант, по който на 700 хиляди или на 200 хиляди лева ДДС ако е 40 000 лева, ако не можем да не го вземем, за толкова пари, например, да поставим в сметката на Червен кръст, или например в проектите. Помислете за някакъв такъв инструмент, за да знаят хората, които са си отделили от залъка, да дарят, например, с 1,50 лева или 2.00 лева да знаят, че до стотинка са отишли за пострадалите", обяснява Борисов.

Министърът на транспорта Трайчо Трайков пък предлага да се помисли за таван на цената на телекомуникационната услуга в такива случаи, защото голяма част от парите остават като цена на SMS-а.

Борисов посочва, че много от операторите дали по 30 000 лева още в първия ден, но въпреки това е добре да се изчисти проблемът с есемесите и "обществото да знае, че това, което с благотворителност го е дало, с добро сърце, до стотинка е отишло там. Това е идеята по тази точка."

Земеделският министър Мирослав Найденов отбелязва, че всички храни и напитки за село Бисер, Свиленград и останалите бедстващи райони не са стрували на държавата нито стотинка, а са 100% са дарение от частни фирми, от големи вериги, които поставяли същия въпрос - за ДДС.

"Ние се учим от тази ситуация и занапред, ако даряват, дали да има режим при такива бедствия и те да бъдат освободени също от ДДС за това, което са дарили. Защото, ако трябваше да ги плащаме ние чрез Комисията по бедствия и аварии щеше да ни струва доста повече. Тук са включени и фуражите за животните, които също са дарение. Дървата също са дарение. Всичко това е без пари", казва Найденов.

Пълния текст на стенограмата от заседанието на МС вижте тук.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Отварят Двореца на културата и спорта в Търново за поклонението пред Трифон Иванов

Дворецът на културата и спорта "Васил Левски" в Търново ще се превърне в траурен кът в сряда за поклонението пред тленните останки на футболната легенда Трифон Иванов.

12-километрова опашка от тирове на "Кулата-Промахон"

Блокадата на гръцките фермери по границата продължава, но договорените прозорци за пропускане на автомобилите се спазват. Днес от 10:30 до 17:00 часа през граничния пункт "Кулата-Промахон" могат да

Етнологът Иглика Мишкова: Виноделието у нас е поминък, а гроздоберът - празник

Виноделието у нас е поминък, а гроздоберът - празник. Това съобщи пред „Фокус” етнологът д-р Иглика Мишкова във връзка с обичаите на празника Трифон Зарезан.

Иван Гарелов: Гръцките правителства не се плашат от протести

Блокадата на границата ни трябва да се разглежда като епизод от битката на гърците, който не е насочен директно срещу България. Това заяви пред БНР журналистът Иван Гарелов,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Нигерийка идва с 5 лева в България от Дания, за да търси любовта си

На 24 декември, часове преди Бъдни вечер 31-годишната Моника Офагбе каца на летище София с полет от Копенхаген. Тя пристига в България, за да открие Мартин - човекът, с когото е абсолютно сигурна,

Николай Радулов: Нужни са още 1000 военни, които да пазят границите ни от бежанци

За жива охрана на границата са необходими още около 1000 души, а в момента се работи по назначаването на едва 200”. Това заяви коментира пред Нова тв експертът по тероризъм проф. Николай Радулов.

Шофьор на столичен автобус вози пътниците само с възрожденски песни

Шофьорът на автобус №120 в столицата Илия Ранев пуска само възрожденски песни на пътниците, разказа bTV. Илия е шофьор на автобус вече 28 години. Започнал едва на 21.

Жаклин Михайлов: Трифон Иванов беше последният голям защитник на България

Трифон Иванов беше емблематичен, харизматичен и беше последният голям защитник на България. Това каза пред bTV спортният журналист Жаклин Михайлов. Легендарният футболист Трифон Иванов почина вчера

Жорж Ганчев отново се кандидатира за президент: Не мога да гледам какво става у нас

Жорж Ганчев ще се кандидатира отново за президент. Това съобщи самият той пред bTV. Това ще е четвъртият опит на политика да стигне до президентския пост. През 1992 г.