Българската кухня - световно наследство на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/Article/1251283 www.24chasa.bg
Ще кандидатстваме и с таратора за нематериална културна ценност

Ще предложим българската кухня да влезе в световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, след като откри щанда ни на изложението за земеделие в Париж Salon International de L'agriculture.

Идеята вече е обсъдена и с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Световна премиера като защитено географско наименование направи горнооряховският суджук. На щанда ни, който е двойно по-голям от м. г. - 100 кв. м, има и винен бар с професионални сомелиери - баща и дъщеря.

Щандът ни беше открит с изпълнение на фолклорен ансамбъл
Щандът ни беше открит с изпълнение на фолклорен ансамбъл "Български ритми-София". СНИМКА: АВТОРЪТ

В Париж се представят и козметичните продукти на "Рефан" с натурални съставки от кисело мляко и българска роза. Французите търсят много и оригиналния сапун с бяла или червена роза върху гърба, обясни Емилия Мелник, представител на "Рефан". Цената му на изложението е 3,90 евро.

Най-големият производител на млечни продукти в света, френската "Лакталис груп", пък трябва да обяви до края на годината дали ще започне производство на сирене и кашкавал у нас. "Лакталис" е известна с марката "Президент". Компанията наскоро закупи френския концерн "Пармалат", с което се превърна в производител номер 1.

"Лакталис" провери условията у нас, харесаха им, само бяха изненадани от високия ДДС за храните, обясни аграрният ни аташе в Париж Веселина Евдокимова. Във Франция ставката на данъка за сиренето е 5,4-5,5%. След като обаче се запознали с данъчната политика у нас, казали, че ДДС не ги притеснява. "Лакталис" започвали в нова държава с налагане на местна марка, която после представят на световните пазари. Затова от компанията търсели у нас малки или средни мандри.

Над 1150 са участниците от 42 страни в парижкия салон. Той бе открит от президента на Франция Никола Саркози. До 4 март, когато приключва, се очаква да бъде посетен от 670 000 души.

На 2 март е денят на България. За него се очаква да притигне и министърът на земеделието Мирослав Найденов. На приема за деня на България са поканениСилви Вартан и живеещият в Париж художник Никола Манев.