Средните пенсии растат по-бързо от средните доходи, обяви ИПИ

https://www.24chasa.bg/Article/1254751 www.24chasa.bg

Отношението между средната пенсия и средната заплата в българската икономика показва като цяло стабилно нарастване през последните 14 години. Това означава, че средната пенсия за осигурителен стаж и възраст расте по-бързо от средния осигурителен доход в страната за разглеждания период, обявиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според публикацията на сайта на института изключение правят само три години - 1999, 2001 и 2008 г., когато ръстът на доходите изпреварва този на пенсиите. Това съотношение е важно тъй като приходите в пенсионната система са пряко зависими от средния осигурителен доход, а разходите - от средната пенсия. С други думи наблюдава се постоянен и изпреварващ ръст на разходите над приходите, което обяснява и растящия дефицит в пенсионната система.

Изоставащият ръст на средния осигурителен доход се дължи както на слабото увеличение на производителността на труда, така и на сивата икономика - недекларирани доходи и заетост. Всеки опит за събиране на повече приходи чрез по-високи осигуровки и осигурителни прагове в крайна сметка увеличава сивата икономика. Това показва и опитът от 2011 г., когато пенсионната осигуровка беше увеличена с 1,8 процентни пункта, но положителният ефект от това върху приходите от осигуровки беше пренебрежими далеч под очакванията на НОИ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"