Прокурор към репортер: Мога да ти стъжня живота

https://www.24chasa.bg/Article/1255359 www.24chasa.bg
Прокурор Кирил Димитров

Прокурор Кирил Димитров се нахвърли със заплахи срещу журналиста от "Медиапул" Борис Митов в Съдебната палата в София. "Ако хвърля тогата, ще те разбия" и "Знаеш, че мога да ти стъжня живота", каза Димитров пред свидетели.

Повод за заканите му стана негов въпрос по делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, който издъхна на 21 януари 2009 г. в полицейска патрулка.

Прокурорът попита в съдебната зала свидетеля Сергей Куртев, бивш служител на ГДБОП: "Знаете ли дали срещу бившия шеф на отдела за борба с отвличанията в службата Пламен Цуров е било водено дисциплинарно производство по сигнал, че краде пари от откупите."

Подсъдимите Ирен Вълев и Божидар Проданов (в гръб)
Подсъдимите Ирен Вълев и Божидар Проданов (в гръб)

Адвокатите на двамата подсъдими за смъртта на Куцаров - Божидар Проданов и Ирен Вълев, остро възроптаха срещу въпроса, а съдия Петя Крънчева не го допусна и след малко даде петминутна почивка. Тогава журналистът се приближи до магистрата, за да изясни какво е имал предвид.

"Попитах го може ли да ви задам един уточняващ въпрос, г-н прокурор. Той се обърна и ми каза: Разкарай се", разказа репортерът.

"Попитах го защо се държи по този начин, а той повтори: Казах ти да се разкараш оттук", продължи разказа си Борис Митов. След това Димитров го бутнал с два пръста по гърдите. "Отговорих му, че не може да се държи така", каза репортерът. В този момент магистратът се вбесил и го заплашил, че ако хвърли тогата, ще го разбие. "Тогава вече го попитах дали е нормален, а той ми отговори: Кой си ти, че ще ме питаш дали съм нормален. Знаеш, че мога да ти стъжна живота", обясни Митов.

По-късно Кирил Димитров отказа да говори с журналистите, които го изчакаха пред залата, където се гледаше делото за смъртта на Куцаров.

Според него на журналистите, присъствали на част от сценката, само им се е счуло да отправя заплахи. "Нищо няма да ви кажа, разберете", отсече Кирил Димитров.

"Аз не съм единственият човек, който е чул част от репликите му. Той определено се държи не както подобава на градски прокурор, особено по знакови дела", добави Митов.

Името на Кирил Димитров стана известно преди години, когато като прокурор участва в делото за убийството на 16-годишната ученичка Елеонора Димитрова. (24часа)