19-годишен намушкан смъртоносно след скандал в Студентски град

https://www.24chasa.bg/Article/1256024 www.24chasa.bg
Снимка Архив

19-годишно момче е било намушкано смъртоносно при сбиване в Студентски град, съобщи bTV. Жертвата е Марио Данчев от Перник.

В 03:15 часа в Седмо Районно управление е получен сигнал за възникнал инцидент в студентско общежитие номер 23. Блокът се води на УНСС. На място полицаите установяват, че в стая на общежитието е възникнал скандал между компания от 4 - 5 човека, които са отведени за разпит. Старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, съобщи, че става въпрос за прободна рана в областта на сърцето.

Криминалисти от 7-мо РПУ извършват оглед в блок 23. В стаята, в която се е станало престъплението, живеят две момчета - близнаци - Мартин Данчев и убитият Марио Данчев.

Техен съквартирант е студентът Илко от Добрич. Двамата близнаци излизат и обикалят заведения, след което, според свидетели, се връщат в нетрезво състояние в общежитието. В коридора пред стаята се скарват с друг студент. За момента от полицията не са дали информацията за самоличността му.

По неизяснени причини двамата братя се опитват да разбият вратата на стаята в блок 23, в която спи третият им съквартирант Илко. След като момчето отваря вратата, пак по неизяснени прични, в стаята става масово сбиване между 4 - 5 студенти. По време на боя 19-годишният Марио пада прободен в гърба.

За момента се предполага, че оръжието на престъплението е било нож. Разпитват се участниците в сбиването за повече подробности. Момчетата са с тежки травми по лицето. Няма яснота кой точно е убиецът, тъй като сбиването е било масово и към момента никой не поема вината върху себе си.

Ректорът на УНСС Стати Статев е поднесъл съболезнования на близките на убития студент Марио Данчев.

В свое изявление, разпространено до медиите, Статев посочва, че според доклада на изпълнителния директор на общежитията от страна на хранителната фирма в блок 23 са предприети всички необходимите действия. Дежурният охранител е направил забележка на влизащите студенти, участвали в инцидента, че вдигат шум, видимо употребили алкохол, и те без пререкания са тръгнали към стаята си. Малко след това единият от студентите помолил охраната да извика "Бърза помощ" и полиция, която пристига веднага.

Ректорът е разпоредил вътрешна проверка, която трябва да установи дали са спазени всички изисквания на Правилника за условията, реда за настаняване, ползване и вътрешния ред в студентските общежития на УНСС.

Според министър Цветан Цветанов трябва да се въведе по-строг режим в студентските общежития. "Не можем да сложим до всяко едно общежитие, на всеки етаж в общежитието, полицай или жандармерист, за да нямаме пияни студенти", каза той в Министерски съвет.

Министърът подчерта, че инцидентът, завършил с убийство на студент, е станал под влияние на алкохол. Назначени са и кръвни проби, за да се установи, дали са употребявани упойващи вещества от замесените в скандала.

Цветанов заяви, че няма как МВР да следи какво се случва на всеки един етаж в общежитията. „На Свети Валентин, когато млади двойки празнуваха и компании се веселяха, имаме седем сигнала, които са постъпили в структурите на СДВР, шест от тези инциденти са на територията на Студентски град", каза министър Цветанов. Той заяви, че винаги се усилва присъствието, но не е възможно след всяка група да има служители на реда, за да предотвратят евентуален инцидент.

Министърът на образованието Сергей Игнатов също изрази съболезнования към семейството на убитото момче. В 14.00 часа той е поканил на среща всички ректори, които имат общежития на територията на Студентски град.

„В най-скоро време трябва да имаме готовност с постановление всички общежития на територията на София да минат към „Студентски столове и общежития", каза Игнатов. Целта е да се създаде централизирана форма на управление на тези общежития и по-голяма дисциплина. Очевидно ще върнем неща, които бяха в миналото, някакъв час, след който общежитието се затваря и който нарушава всички тези правила, да излиза на квартира, каза Игнатов.

Припомняме ви, че Стоян Балтов почина след сбиване на група младежи пред дискотека "Амнезия" в Студентски град на 5 декември 2008 г. Смъртта му стана причина за многобройни протести на студенти в цялата страна. След убийството на Балтов започна голяма обществена дискусия за състоянието на Студентски град, "Амнезия" беше затворена, а младежи протестираха над месец и призоваваха за промяна.