Живков мислел “Имала майка” за народна песен

https://www.24chasa.bg/Article/1256124 www.24chasa.bg
Янев (с акордеона) и ансамбъл “Пирин” заедно с Тодор Живков и Станко Тодоров след концерт в резиденция “Бояна”. СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

Браво, юнак! А знаеш ли оная песен за Никола? Почвай я и аз ще пея с теб. Тя ми е любимата.

Така Тодор Живков се обърнал към композитора, певец и музикант от Благоевград Димитър Янев през 1973 г.

Тогава в резиденция "Бояна" имало тържество за целия партиен и държавен елит, на което пели ансамбъл "Пирин" и самодейни групи от Благоевград. Димитър Янев изпълнил песента си "Българин" и след това се отзовал на желанието на Тато.

Композиторът Димитър Янев започва да свири още като стане сутрин от леглото.
Композиторът Димитър Янев започва да свири още като стане сутрин от леглото.

"Грабнах акордеона и запях "Имала майка едно ми чедо". На припева Тодор Живков също се включи. Не беше кой знае какъв певец, но влагаше чувство. Останалите първенци също пригласяха. След като свърших, Петър Дюлгеров, тогавашният първи секретар на БКП в Благоевградски окръг, се обърна към Живков и му каза, че всъщност аз съм автор на текста и музиката на песента", спомня си днес 84-годишният творец.

В къщата си в Градево Янев е подредил в рамка обложките на три от 5-те дългосвирещи плочи с негови песни.
В къщата си в Градево Янев е подредил в рамка обложките на три от 5-те дългосвирещи плочи с негови песни.

Живков искрено се изненадал и наредил още следващата година Димитър Янев да получи звание "заслужил деец на културата". След още няколко години го "повишили" в "народен деец на културата и изкуството" заедно с Леда Милева.

Оттогава станал любимец на Тато. Непрекъснато го канели да пее пред чужди делегации. За 30-годишнината от подписването на договора за дружба и сътрудничество със СССР лично Петър Младенов пратил кола да го откара в София, за да попее пред съветските гости. При всяка визита на Живков в Пиринския край местните партийци знаели, че задължително ще се пее “песента за Никола”, затова Димитър Янев трябвало да е на линия. Той написал тази песен в края на 60-те г. и я посветил на Никола Парапунов - най-известния партизанин в Пиринския край. Случвало се е и на сбирки в тесен партиен кръг в столицата Тато да попита: "Къде е Митко?" Веднага тръгвала кола за Благоевград.

Димитър Янев е получил и трите степени на орден "Кирил и Методий". Казва, че те са признание, но който разчита ордените да го хранят, ще си умре гладен. Знае, че много българи смятат най-популярните му творби "Имала майка едно ми чедо", "Засвирете, мури, мури от Пирина" и "Стар мерак" за народни, но не се обижда. Щом една авторска песен се възприема така, значи творецът си е свършил работата, споделя без самохвалство.

От години Димитър Янев живее ту в Благоевград при дъщеря си, ту в родното си с. Градево, община Симитли. Не спира да пише песни - казва, че докато сърцето му бие, ще го прави, защото песента е в кръвта му.

По-добре се чувства обаче на село. Става сутрин и грабва акордеона, за да сътвори поредната мелодия. "Музиката се създава в самота, но без хора не може да живее", обяснява той.

В двора му е паркирана 35-годишна жигула, която не е в движение от година. Служила му вярно, но пенсията вече не стига да плати винетка, данък, застраховка, технически преглед.

Надява се все пак да намери пари, за да я стегне и да стига с нея поне до р. Струма на риболов. Имал документ и за ловджия, но никога не е вдигал мерника на животно. Ходел на ловни излети с акордеон вместо с пушка.

Преди години получавал 200 лв. допълнително към пенсията си за званията, но му ги спрели и сега разчита на чисти 150 лв.

По стените на къщата си в Градево е наредил в рамки свои снимки неизменно с акордеона в ръце, обложки на петте си дългосвирещи грамофонни плочи и челна страница на вестник.

"Това е статията за победата на нашите национали на световното през 1994 г. в САЩ, когато стадионът пеел “Имала майка едно ми... българче”. Играл съм малко и футбол, така че не съм безразличен към спорта", обяснява композиторът. През 1973 г. написал химна на благоевградския “Пирин”, когато отборът влиза в "А" група. Десетилетия наред на стадиона запалянковците пееха "Пирин е голема планина". Авторът се надява, че след изхвърлянето от професионалния футбол отборът ще се стабилизира и отново ще е сред елита.

Скромно казва, че не е написал много песни - около 80. В онези години пионерчетата задължително изучаваха мелодиите му за двете ятачета Васил и Сава Кокарешкови и "Алени звезди". Посветил е доста песни на партизани и революционните борби в Пиринския край.

През 70-те г. пише и "Песен за Благоевград", която се смята за неформалния химн на града. Издадена е на малка плоча в изпълнение на естрадния певец Евгени Душанов. Последно я представя Веселин Маринов на фестивала "Македония фолк" преди няколко години в Благоевград. "Доста поработих с Веско Маринов и той успя да покаже отлично изпълнение", казва авторът.

Признава, че ансамбъл "Пирин" в най-силните си години е направил популярни в целия свят "Имала майка" и "Засвирете, мури...". Пише музика по текстове на Вапцаров, Яворов и Дебелянов.

Димитър Янев и сега продължава да работи с народни изпълнители. С нежелание говори за чалгата, но накратко я определя като "бездарна работа". "Направи големи поразии сред младите, обаче истинското изкуство ще надделее. Оптимист съм. Нали 20 г. бях ръководител на естраден състав "Оптимист", допълва Янев.

Музиката е в кръвта му и по бащина, и по майчина линия. Единият му дядо Фильо бил кмет, певец исвирел на цигулка. Другият дядо - Яне, пък се славел като най-добрия певец и хороводец в Горноджумайска околия.

Родителите му били бедни, затова Митко свирел на акордеоните на богатите деца. Дълго време събирал пари, за да си купи свой инструмент.

Не приема обаче твърдението, че музикант къща не храни. Изучил двете си деца, купил и два малки апартамента. Тъжно му е само, че богатите трудно дават пари за изкуство.