Министри решиха: Бонусите ще бъдат върнати

https://www.24chasa.bg/Article/1256228 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Всички министри, заместник-министри, областни управители и началници на политически кабинети, които са получили бонуси за работата си през 2011-та година, трябва да ги върнат в срок до петък. Това обяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят предупреди, че ако хората не върнат бонусите или не ги дарят, в понеделник ще внесе структурни промени в кабинета или те ще бъдат уволнени.

Борисов призова за това и предишния кабинет, който бил взел бонуси "в пъти повече от нас".

Длъжностните лица министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители в условията на криза няма да вземат допълнителни пари, уточни премиерът.

"Един - бонуси, други - допълнително материално стимулиране (ДМС), други - от участие в бордове и така нататък. Тъй като четвъртък и петък съм на съвет, в петък като се върна ще пиша до ДПС - те са ми пратили писмо - кои от този кабинет са вземали такива пари. В петък ви е крайният срок. Повтарям: тези длъжностни лица, който не ги е върнал или дарил в сметката за болните деца, в понеделник - ако е министър, ще има структурни промени в парламента, ще внеса за смяната му. Ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът. Тъй като в петък аз ще подпиша писмо-отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което не може да се случи, и в понеделник ще направим необходимите промени", каза премиерът пред министрите.

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че открива отделна сметка, за да събира в нея бонусите, взети от чиновници и държавни служители. "Всички бонуси ще бъдат връщани в бюджетна сметка, за да се контролира кой колко връща", допълни той след заседанието на правителството. По думите му след това ще се решава какво да се прави с тях.

Около 100 000 лева трябва да бъдат върнати за 2010 година, получени като допълнителни средства. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков. Сумата трябва да бъде върната от 12 -1 3 министъра и началници на кабинети. Според Дянков сумата е доста по-малка от тази, взета от Тройната коалиция, защото е спряно получаването на средства за участие в бордове. Раздадените средства за 2011 година се проверяват, както и тези на областни и заместник-областни управители.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов ще върне получените от него пари във връзка с управлението на фонд „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Става дума за около 18 000 лева на година. Министърът е разговарял със заместника си по въпроса.

Дянков не отговори на въпрос, кой ще остане в държавната администрация, след като се връщат пари.

Бонуси в Министерството на вътрешните работи не са раздавани и това сме декларирали многократно. Това посочи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Министерски съвет. От МВР няма заместници, които да връщат пари, защото такива не се получават. Министърът повтори, че служителите във ведомството не са получили пари като допълнително материално стимулиране.

Министърът на културата Вежди Рашидов увери на заседанието в МС, че ще бъдат върнати бонуси, ако са раздавани такива в неговото министерство. Той ще провери дали във ведомството са давани бонуси, но предположи, че ако е имало такива, то те не са били повече от 200 лева.

По думите на Рашидов, заместниците му не са вземали допълнителни средства. "Ще проверя дали сме давали на някои директори. Това е най-бедното министерство, държа хора със заплати от 400 лева. Мисля като министър-председателя, че проблемът е чисто морален. Когато хората са бедни и гладни, мисля, че не е време за раздаване на пари, а за даване на пари. Щом казусът е морален, всеки сам ще прецени дали е морално", заяви още той.

Министърът на културата каза, че раздава заплатата си на бедни, сираци и слепи и пътува с 25 долара на ден командировъчни пари. Само билетът за един музей е 20 долара и винаги се връщам с липса на мои пари, каза Вежди Рашидов.

Награди на стойност около 41 000 са раздадени в Министерството на образованието, младежта и науката. Това каза ресорният министър Сергей Игнатов в Министерски съвет. Парите са дадени на повече от 60 души в министерството. Причината, е че служителите в структурните фондове на ведомството получават с 30-40 % по-ниска заплата, отколкото другите. МОМН е с най-ниско заплащане, нито предишното правителство, нито ние сме увеличавали заплатите, коментира Игнатов. Той посочи, че се прилага диференцирано заплащане на базата на атестация, в резултат на което всеки месец заплатите са различни. Бонуси не са раздавани.

Игнатов каза, че не е вземал допълнително пари и заместниците му не са получавали награди, но все пак ще провери.

Министърът смята, че тези, които трябва да връщат пари, ще се отнесат с разбиране и заяви, че целият екип е дошъл в министерството в името на определени реформи. Игнатов даде пример, че когато е станал министър, е вземал заплата от 1450 лева.
Според него трябва да се дава пример от управляващите като „главата на държавата" и в този пример няма място за лични преживявания.

Заместник-министрите на здравеопазването също са получавали бонуси. "Едната е получила 10 000 лева, а другата 9000 лева", призна здравният министър Стефан Константинов. "Сега отивам да им кажа да върнат бонусите си или да ги дарят на Фонда за лечение на деца", обясни той след края на правителственото заседание. Министърът на здравеопазването, който миналата седмица оповести справката за раздадените в неговото ведомство допълнителни пари, не можа да отговори дали съществува правно основание да бъдат изискани бонусите на отстранената му неотдавна заместничка Гергана Павлова.

На аналогичен въпрос за бонусите на предишното ръководство на транспортното ведомство министър Александър Цветков каза, че ще се допита до юристите си.

"Аз не съм взимал никакви бонуси", заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. "От незаети щатни бройки останаха пари и сме върнали към Министерството на финансите над 80 000 лева, а към зам.-министри, началник кабинет и хора, които са заслужили някаква награда е разпределена по една заплата", допълни той. И според него политическото решение за връщане на бонусите е правилно. Московски уточни, че в дружествата, на които той е принципал като НКЖИ и БДЖ допълнителните пари се раздават с решение на борда на директорите. "За железниците съм сигурен, че не са раздавани, тъй като там финансовото състояние не е добро. По другите дружества вървят проверки", каза още транспортният министър.

"Цялата справка за раздадени бонуси в Министерството на външните работи е качена на интернет страницата на министерството. Ако не е качена, може да помолите нашите служба да ви я предостави", обясни външният министър Николай Младенов на медиите.

Спортният министър Свилен Нейков пък не отговори на въпроса за допълнителните пари.

Ръководителите на ведомства - министри, зам.-министри, областни управители, началници на политически кабинети не трябва да получават никакви бонуси. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова в Народното събрание.

Фидосова съобщи, че вече са предложени промени в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител, които са коментирани със синдикатите и към днешна дата спорните моменти са изчистени. Предложено е премахването на ДМС за държавните служители, като на негово място се създава нов механизъм за стимулиране.

Заплатата се предвижда да има постоянна и променлива част като при непостоянната се вземат предвид извънредния, нощния труд, оценката за работата на всеки един служител и др. Тази оценка се предвижда да се прави на всеки 3 месеца.

Допълнителните стимули ще бъдат не повече от 30% от месечната работна заплата. Няма да има и клас прослужено време като отделно заплащане, той ще стане част от твърдата работна заплата.

Искра Фидосова спомена, че се подготвят и отделни текстове, които ще регламентират участията в бордове на министри и зам.-министри и точно тук изказа личното си мнение, че за тази работа те не трябва да получават бонуси.

У нас има 12 регулаторни контролни органа, в които някои ръководители получават заплащане, по-високо от премиерското, не забрави да спомене Фидосова. Служителите в тях трябва да се изравнят по статут с този на държавните служители, смята депутатът от ГЕРБ.

Фидосова изрази възмущение от изявленията на бившия ръководител на Агенцията по вписванията по медиите Виолета Николова. Тя нямала основания да получи бонусите, които сама си е написала, защото изобщо не е вярно твърдението й, че си е свършила добре работата, отсече Фидосова.

"Ако това - да върнеш бонуса, не е основание за оцеляването на тези, които са се отклонили от ценностната система, която проповядва министър-председателят, всички, извършили точно това, за което е освободена Нешева, да се наредят до нея; министър-председателят да ги освободи. Тогава ще повярваме, че решението му е принципно". Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

ПГ на ДПС изпрати заявление до министър-председателя - да бъдат изнесени поименни данни - кои министри, зам.-министри и членове на политически кабинети са получавали бонуси.

Според Закона за достъп до обществената информация въпросът с бонусите не може бъде тайна. "В режим на надделяващ обществен интерес сме, няма никакви защити по линия на класифицирана информация и по Закона за защита на личните данни", подчерта Местан.

"Искаме да знаем - на кои групи лица са раздадени бонуси, точни сме в искането си", допълни той.

„Реакцията на премиера за нас не е изненада. Прогнозирахме точно такава реакция на министър-председателя - че ще поиска от всички, които са получили под някаква форма бонуси, да ги върнат или дарят. Дали тази реакция е принципна, или е реакция под напора на силния опозиционен и обществен натиск? Ако иска да убеди българската общественост, че решението му не е продиктувано от силния обществен натиск, не е конюнктурно, а принципно, премиерът е изправен пред един неизбежен ход - да приложи спрямо всички, които са раздали, респективно - получили бонуси, онази мяра, която беше приложена спрямо г-жа Нешева. Г-жа Нешева дари получения бонус. Ако връщането на бонуса или това да дариш бонуса, е самодостатъчно основание да останеш на отговорната позиция, на която премиерът те е назначил, то би трябвало Нешева да не бъде освободена. Би трябвало да знаем дали има министри и ръководители на ведомства, назначени от министър-председателя, членове на политически кабинети, които са нарушили неговия категоричен ангажимент, че по време на криза няма да се раздават бонуси. Ако има такива, спрямо тях трябва да се приложи онази мяра, която той приложи спрямо г-жа Нешева. Ако няма други министри, които да са раздали бонуси, те няма за какво да си отидат на това основание", категоричен е Местан.

"ДПС е отчетлива, еднозначна опозиция на ГЕРБ и няма никакви властови амбиции", посочи той.

Местан бе категоричен, че не е укорима политиката на допълнително материално стимулиране сама по себе си, ако е част от общата политика за повишаване на доходите на българските граждани. Тя става морално укорима с оглед на категоричния ангажимент на ГЕРБ, че няма да провежда такава политика, допълни Местан.