Ген. Кирил Войнов: Пожарната е фабрика за инвалиди

https://www.24chasa.bg/Article/1261339 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

С ген. Кирил Войнов бивш директор на Националната противопожарна служба разговаря Илиана Динекова

- Ген. Войнов, какво остана скрито покрай оставката ви като директор на пожарната през 2006 г.?

- Болката ми остана скрита. През 1995 г. с решение на правителството на Жан Виденов бях освободен от работа. От вестниците разбрах, че съм уволнен. Това беше политическо решение. Президентът Желю Желев ме извика да разговаряме. В предложението на правителството пишеше, че не съм създал условия за развитие на пожарната техника. Попитах може ли да ремонтираш нещо, което го няма. Желев не подписа указа за освобождаването ми.

- Но пак при управлението на БСП ви освободиха от длъжност?

- И при Иван Костов бях на път. Тогава ми беше разпоредено 40% от състава на пожарната да ги прехвърля на полицията. Отказах. И при Петканов бях за уволнение. Само министър Чавдар Червенков не е искал да ме уволнява.

- Но Румен Петков като министър успя. Защо подадохте оставка?

- Нищо ново не се случи. Поредното правителство на БСП, което искаше да ме уволни.

Стана ми болно и обидно и си подадох оставката. Румен Петков ме извика в 12 ч през нощта и трябваше да пиша обяснение с кого съм бил в Японския хотел.

- А вие с кого бяхте?

- Председателят на фондация "Ханс Зайдел" ни беше поканил на среща там. Преди години 10 души, сред които и аз, бяхме командировани от Виктор Михайлов в Бавария. Оттогава имаме отношения с тази фондация. От тези 10 души само аз и Краси Петров все още бяхме действащи служители на МВР. След толкова години шефът на фондацията искаше среща с нас. Не знаех, че те са били тук по покана на ГЕРБ, аз съм деполитизиран човек.

Там бяха тогавашният кмет на София Бойко Борисов, Цветан Цветанов. Не сме говорили за политика. Тогава имаше доноси срещу мен и нещата бяха на кантар. Когато си тръгнах с двама колеги, ми се обади Румен Петков. Каза ми, че ще пиша обяснения. След 10 мин бях пред кабинета му.

Какво значи да пиша обяснения, аз да не съм ефрейтор?! Подадох си оставката. Но искам да попитам - кой разпореди, след като имаше отказ за образуване на досъдебно производство, делото да се възобнови и за 2 телефона (дадени на секретарката и шофьора му - бел.авт.) да го вкарат в съда? Другото дело, което се водеше срещу мен, беше, че съм пускал обекти срещу внасяне на пари за децата на загиналите служители на МВР. И по двете ме оправдаха.

- Кой стоеше зад атаките срещу вас?

- Политическа поръчка.

- От кого?

- Питайте тези, които ръководеха държавата. Единственият човек, който ме извика тогава, беше царят. Само той разговаря с мен като с човек.

- Какво му казахте?

- Всичко. Благодарих му и му казах, че само той не видя в мен бандита и корумпирания тип.

- Тогава ли Симеон Сакскобургготски ви покани за кандидат-депутат от НДСВ?

- Не. Това стана преди изборите. Идеята беше негова. Аз не съм искал нищо. Не съм имал намерение да ставам член на НДСВ. Сега с тях нямам никакви отношения.

- Справи ли се държавата със ситуацията след наводнението в с. Бисер?

- Да. Справи се, когато премиерът Бойко Борисов отиде на място и пое цялото ръководство. Трябваше нещо да се случи преди това. Познавам този екип от хасковската дирекция на пожарната. Те са невероятни хора.

- При топенето на снега отново се очакват наводнения. Какво трябва да се направи, за да не се повтори трагедията?

- Пълен анализ. Премиерът е прав, че трябва да се установи собствеността на язовирите и кой носи отговорността.

А какво стана след трагедията в Цар Калоян, при Две могили? Нищо. Спомням си и наводнението в Ихтиман. Кметовете също трябва да са подготвени за действие при кризисни ситуации. Имаме полигони за това, има център за обучение в Монтана.

Сега говорим за наводнения, след няколко месеца ще говорим за пожари. Пак ли трябва да чакаме премиерът да се намеси? Смятам, че има достатъчно отговорни институции, които трябва да си поемат кръста.

- Проблемът само в неясната собственост на язовирите ли е?

- Проблемът е в цялата организация и структуриране на институциите. Всеки трябва да знае какви са му правата, задълженията и отговорностите. Имам претенциите да познавам организацията и дейността на противопожарната охрана. Това е само едното направление на дейност на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тези хора денонощно са на поста си За тях няма бонуси.

Не може да се изплаща дори допълнителното им възнаграждение за след работно време. Има бонуси за държавни чиновници, които със своята наглост ми казват колко са били работили зад компютрите. А служителите на МВР? Нима за тях не трябва да има бонуси? И полицаите, и пожарникарите искат толкова малко. Пожарните служби не са обезпечени нито с техника, нито със защитни средства.

- Докато бяхте директор, искахте обединяването на пожарната с Гражданска защита. Как се справя службата?

- Премиерът Борисов им даде уникален шанс, като събра двете служби. За това съм се борил цял живот. Крайно време е хората да спрат да говорят за Гражданска защита, защото такова чудо в България няма. Има защита на населението. Това трябва да се напълни със съдържание.

Навремето Гражданска защита не излизаше от устата на кметовете. Докато пожарникарите вършехме работата, те говореха за Гражданска защита, защото парите бяха там.

Обединението е голям плюс. То стана факт, защото ген. Борисов знае за какво става въпрос. Оттук нататък трябва да има и концепция за развитие на службата.

- Какво имате предвид?

- През 1997 г. разработихме програма за развитието на държавния пожарен контрол, превантивната дейност и т.н. Тя беше внесена, но ми я върнаха с резолюция да си я подпиша аз. Ставаше въпрос за 175 млн. долара. Ако беше направено поетапно превъоръжаване на пожарната, нямаше да сме на днешния хал.

Трябва да се разработи концепция с програма за техническо въоръжаване. В нея трябва да участват представители на Министерството на финансите и тя да бъде внесена в парламента, тъй като става въпрос за много пари. Стига сме търкаляли тези зилове от 1968 г.

- Когато бяхте директор, колко нови пожарни коли бяха купени?

- 40. Успяхме да реализираме един европейски проект. Румен Петков даде тези коли навремето, но това беше дело на екипа, който аз ръководех. Подадох оставката, но казах: "Дай Боже всекиму, когато си тръгне, да може да види това нещо."

Другото важно нещо са защитните средства. Оръфани са българските огнеборци. Казвах, че пожарната е фабрика за инвалиди. Трябва подмяна на автомобилния парк, осигуряване на лични предпазни средства на пожарникарите - обувки, облекла, дихателни апарати, каски и т.н.

Стига сме събирали боклуците на Европа! Обвинявахе ме, че не приемам дарени каски и въздушни апарати за пожарната. Исках документ от ХЕИ. Ами ако са работили в радиоактивна среда? Никой не ми даде такъв документ.

- С болка говорите за пожарната?

- Да, говоря с болка, защото, когато мине пожарна кола по улиците, аз заставам мирно. Така ще е може би, докато съм жив, защото аз търся мястото си някъде там между тези хора. И затова ми е болно да гледам. Това е една достойна професия.

ВИЗИТКА

Роден на 10 декември 1950 г.

Постъпва през 1975 г. в Столичната служба за пожарна охрана

1977-1981 г. специализира в Москва, получава квалификация инженер

От 1992 г. до 1993 г. е зам.-декан на пожарникарския факултет в Академията на МВР

Oт 1994 до 2006 г. оглавява Националната противопожарна служба

През юни 2006 г. вътрешният министър Румен Петков го отстранява от длъжност

През 1999 г. е избран за Мъж на годината на България

Участва в ръководството на движенията "Зелен алианс", "Единна България" и Съюза на бившите служители на МВР.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно законът да се спазва

    Спор няма, че общественото мнение е чувствително по въпроса с имотите и имането на хора от властта. Така е било, така и ще бъде - хората все имат едно наум било ли е всичко законно, има ли някакви нарушения, как точно и за колко един или друг от властимащите са придобили имот, кола, кога и как са отишли на скъпа ваканция и все неща от този
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо