Оплетоха струни за цигулка от паяжина

https://www.24chasa.bg/Article/1265960 www.24chasa.bg

Японски изследовател изплете хиляди копринени влакна от мрежата на паяк, за да направи струни за цигулка, предаде Би Би Си. Те се оказали изключително здрави, а тембърът им бил по-мек и дълбок в сравнение със звука на традиционните струни от черва или пък от стоманените корди.

Шигейоши Осаки от медицинския университет “Нара” изучава вече години механичните качества на копринените нишки от паяжината. Той прави изследвания най-вече на нишката, от която виси паякът.

Д-р Осаки използвал коприната от паяци, отглеждани в клетки. Ученият събирал нишките на 300 женски паяка от породата Nephila maculata, един от екземплярите, известен със своята сложна паяжина. Първоначално д-р Осаки усуквал между 3000 и 5000 отделни копринени влакна в една и съща посока, за да направи сноп. След това за всяка отделна струна усуквал по три такива снопа, всеки от тях поставен в различна посока.

След като струните били готови, изследователят започнал да измерва здравината им, което е едно от най-важните качества за цигуларите. Оказало се, че струните от паяжината издържат на по-малко натоварване от традиционните, но рядко използвани струни от черво. Новите струни обаче били значително по-здрави от алуминиевите корди, покрити с найлон. Изследването на напречно сечение на струна от паяжина под микроскоп показва, че нишките са притиснати една към друга в различни неправилни форми, като прилепват плътно и не оставят въздух между тях. Според Осаки именно тази особеност прави струните толкова здрави, коментира Би Би Си. (24часа)