Даниел Вълчев: Меглена Кунева е по-корава от много политически бабаити

https://www.24chasa.bg/Article/1274195 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

С Даниел Вълчев разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА

- Г-н Вълчев, защо избягвате директен отговор ще стане ли “България на гражданите” партия?

- Не го избягваме. По-вероятно е “България на гражданите” да се превърне в партия. Всеки разбира, че това е единственият начин за участие в парламентарни избори. Но си даваме сметка за друго – и сега у нас има над 180 партии. Дали ще има една повече, не интересува никого. Ние смятаме, че партиите не се създават, за да обслужват политическите амбиции на няколко души. Затова първо обикаляме страната, за да проверим дали има енергия за такъв проект. Това е, няма нищо тайно.

Даниел Вълчев: Меглена Кунева е по-корава от много политически бабаити

- Не са ли именно изборите начин да проверите?

- Безспорно. Но през последните 20 г. много често се появяваха конюнктурни партии, които само разсейват гласове. Ние искаме проектът ни да е стабилен и дългосрочен, а не бързо да прецъфти. Много важно е и да привлечем нови лица. В политическия ни живот има хора още от времето на Кръглата маса. Смениха се поколенията в икономиката, в културата, в журналистиката. Само в политиката си седят старите бронтозаври.

- Към вас има подозрения, че ще разигравате гласовете си. Имаше и към Кунева в изборите за президент.

- Тогава нека да попитам основателни ли се оказаха? Напротив. Дълбоко неправи бяха онези, които я обвиняваха в какво ли не – че е продукт на ДПС, че играе с Първанов. А се оказа, че точно ГЕРБ работи с ДПС.

Ако направите анализ на изборните секции, ще стигнете до този извод. Няма лошо, но някак не съответства на риториката им.

- Един от сценариите е, че ще сте коалиционен партньор на ГЕРБ. Правите ли такива планове?

- В България изобилства от сценаристи, чиито сценарии никога не се сбъдват. Нека пак кажа – искаме да направим траен и добре обособен като профил и политики проект. Почиващ върху основните десни идеи – свобода, солидарност, развитие. Започнали сме разговор за нещата, които задължително трябва да направим, ако сме в управлението един ден, както и за онези, които никога не бихме направили. Това обаче не е въпрос на мое лично виждане, а на голяма вътрешна дискусия. Надявам се през пролетта да сме готови.

- Тези “за” и “против” ли наричате Кодекс за политическо поведение?

- Да. Ето пример. В края на предишния мандат попитах всички партии (включително ГЕРБ) има ли консенсус да се отделя за образование 5% от БВП. Всички казаха нещо като “Ами, то, трябва да видим...” Така и не се случи. Даже от 4,3% сега е около 3,5%. Ние все твърдим, че образованието е приоритет, но се оказва друго. Затова са нужни дуракоустойчиво формулирани тези, от които не може да се бяга.

А забранителните принципи трябва да обхващат и това с кого би могъл да си сътрудничиш дългосрочно. При нас такава конкретика ще има. Интересно ми е дали ГЕРБ ще заявят, че никога няма да участват в управление с БСП и ДПС.

- Ще си забраните ли ваши членове да участват в паралелни проекти? Питам заради напрежението между вас и лидера на НДСВ Христина Христова по повод вашето членство.

- Никакво напрежение няма. Ако колегите си бяха дали труда да проверят при общинския координатор, преди да реагират емоционално, щяха да знаят, че преди обявяването на сдружението съм подал заявление за напускане на НДСВ. Не знам защо се смята, че хората напускат партии, като пишат до лидера.

- Къде се разминахте с НДСВ, та се стигна до този остър тон?

- От наша страна да сте чули тежки думи по адрес на НДСВ? Няма и да чуете. За мен НДСВ винаги е било сбор от идеи, около които са се обединили хора - за повече морал в политиката, повече жени в нея, нови лица, ред и справедливост. Около това възникна НДСВ през 2001 г. Тези неща и сега са важни за мен.

- НДСВ не ги ли следва?

- Този въпрос има дълга история. Помните прословутия конгрес през 2007 г., когато се понапрегнахме. След загубата на последните парламентарни избори пък анализът звучеше така: НДСВ е възможно най-добрата партия с възможно най-добрата политика. Но хората не ни разбират.

Извинявам се, но каква е тази политика? За кого я правиш тогава? Все едно никой да не четекнигите на един писател, но той да се смята за велик. Сега след местните избори се появи тезата, че има възраждане на НДСВ. А партията е сигурно под 1%. Колко по-зле да стане, за да си дадеш сметка, че май нещо не правиш както трябва?

- Но преводът на Христова е друг – Вълчев изконсумира каквато можа властова позиция и заряза НДСВ в труден момент.

- Нека поставим въпроса по друг начин. Дайте ми пример какво полезно свърши НДСВ в рамките на предишния мандат? Нека да не звучи нескромно, но аз се сещам за две неща – успешното влизане в ЕС и реформата в образованието. Извинявам се, но и двете са свързани с Кунева и с мен. Не знам кой от кого се е възползвал.

- Кога за последно се виждахте с царя?

- Неотдавна.

- Той как гледа на новия ви политически проект?

- Ако той намери за необходимо да изрази публично позиция, ще го направи.

- Други лица от НДСВ ще видим ли при вас?

- Стремим се да даваме път на нови лица. Това се вижда и от списъка на учредителите. Очакваме подкрепа от целия неляв спектър – в този смисъл също и от хора, които са подкрепяли СДС, НДСВ, ДСБ. Но това не е проект НДСВ-2.

Съвсем нов е, макар и стъпвайки на идеи, които витаеха във въздуха при създаването и на СДС, и на НДСВ, и дори на ГЕРБ.

Проблемът на всички тези партии е, че в един момент политиката се превърна за тях от разговор за бъдещето в обикновена технология. Ние ще се опитаме да не допуснем това. Дори обмисляме проектът ни да има нещо като морален борд, който да следи какво правим и да даде ясен знак, ако се отклоним.

- Вярно ли е, че Кунева е европейското лице на проекта ви, а вие – политическият стратег?

- Не съм сигурен, че разбирам добре въпроса. Ако имате предвид, че Меглена страни от локалната политика – не е вярно. Ако пък някой мисли, че щом е жена, не може да се справя с местния пейзаж – пак не е вярно. Доказала е, че е много по-корава от големи политически бабаити. Няма такава и онакава роля. Всички работим в екип.

- Кой от актуалните 3 проблема ви занимава – Сребърен фонд, бонуси, помилвания?

- Този с помилванията е силно надценен. Не познавам добре г-н Марин, но едва ли мога да го заподозра в нещата, които бяха изговорени. Това не прави чест на никого. За Сребърния фонд ни се каза, че парите трябва да се управляват по-добре. Хубаво. Защо не взеха да ги управляват по-добре от самото начало на мандата? Защото проблемът не е това, а че правителството остана без пари. Сега иска да кредитира само себе си. Ще вземе тези горе-долу 1000 лв. от пенсионер и ще сложи разписка.

“Ще ги върна с лихва. Подпис: Правителството”.

Но когато дойде време за връщане, това правителство няма да го има.

Темата с бонусите пък показва дълбока неискреност. 3 г. близо са на власт. Преди това са били кой кмет, кой висш чиновник. Сега ли чак разбраха как се формират възнагражденията в публичния сектор? Всичко им е било ясно, но започна скандал, а след него и пиар акциите.

- Според изследването на “Юридически барометър” хората пишат тройка на законодателството. Вашата оценка каква е?

- Проблемът не е свързан само с този парламент. Като цяло хората нямат високо доверие в законотворческите възможности на своите избраници. Ние сме подчертали слабостите – многократни промени в едни и същи закони, огромен брой подзаконови актове – средно по 11-12 на закон. Този път обърнахме специално внимание на наказателната политика. Тя се свежда до увеличаване на наказанията и криминализиране на нови деяния. А по този път трудно ще се постигне траен резултат. Затова и очакванията към полиция, прокуратура и съд са огромни. 11% от хората например смятат, че забраната за пушене на обществени места ще се спазва, ако полицията и прокуратурата я контролират. Представете си как прокурорът повдига обвинение на неправилно пушещ. Просто държавата трябва да е по-системна и методична. Наказателната репресия е винаги крайно, а не единствено възможно средство.

  • Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

    Десетки български семейства ще са почернени след жестокия удар на магистрала “Тракия”, след като турски тир прескочи мантинелата и се озова върху няколко коли в отсрещното движение. Поредните жертви, дадени по жесток и нелеп начин, защото някой е бил уморен на волана на тежкия камион. Всеки, който пътува в страната, знае