22 мига от живота на Ириней Константинов

https://www.24chasa.bg/Article/1275818 www.24chasa.bg
2012 г. Снимки: Николай Литов и личен архив

Един от най-обичаните актьори у нас - Ириней Константинов, за малко да стане адвокат. Баща му Борис, който навремето е много уважаван юрист в София, иска синът му да поеме по неговия път. Със сигурност и това щяло да стане, но Ириней така и не се явява на изпита си по история. Той кандидатства във ВИТИЗ и го приемат от първия път в класа на проф. Гриша Островски.

Всъщност той сбъдва отчасти мечтата на баща си, но като актьор. Константинов играе Инджов, адвоката на Димитър Касабов, героят на Стефан Данаилов, в хитовия сериал на Би Ти Ви “Стъклен дом”. Той се появява само във възлови моменти, за да оправи едно или друго нещо.

Да, обаче 3-годишната му внучка Вивиан харесва в лентата повече Калин Врачански, отколкото дядо си. Младият актьор е в трупата на театър “София”, а Константинов - негов директор вече 4 години.

“Внуците ми Вивиан и Филип много често идват в театъра. Макар че са само на по три години, магията на това изкуство вече ги хваща, виждам го в очите им. Последния път, когато Вивиан дойде в театъра, се качи на сцената и започна да флиртува с актьорите.

1959 г. Като ученик (най-вляво) в 4-и клас в 129-о училище в София. Бил много палав и затова бележникът му има повече забележки, отколкото оценки. Още в 1-и клас счупил кошчето за боклук в класната стая. Родителите му всеки път потъвали в земята от срам, когато ходели по родителски срещи, но и Ириней се чудел как да се прибере вкъщи, за да няма проблеми.

А когато видя Калин Врачански и Мартин Гяуров, се изчерви цялата, защото много ги харесва”, разказва Ириней.

1969 г. Актьорът (най-вляво) със Сашка Братанова и покойния вече Ивайло Джамбазов на Южното Черноморие по време на снимките на филма “Петимата от “Моби Дик” на Гриша Островски.

Константинов и Врачански сега си партнират и в хитовата пиеса “Коварство и любов” на сцената на театър “София”, където Калин е Фердинанд, а Ириней - неговият баща. Преди 40 години Константинов играе в същата пиеса във ВИТИЗ.

1972 г. Като Фердинанд в “Коварство и любов” по Шилер на сцената на ВИТИЗ.

Актьорът обаче се гордее най-вече с голямото си семейство. На всеки празник двамата с Ана-Мария посрещат децата и внуците в дома си и разказва, че стават големи веселби.

2012 г. 40 години по късно същата роля играе Калин Врачански, а сега Ириней приема предизвикателството да изиграе бащата на Фердинанд.

1989 г. Ириней снима веселата компания в Кьолн. Тогава отива на гости при братовчедка си Нина, която го убеждава да остане в Германия. Вярно, не знаел езика, но щял да разнася писма и трябвало да научи само няколко израза. Актьорът отказал. Най-вдясно на снимката е Димитър Гочев, който по това време работи в тамошния театър.

1982 г. Ириней позира с добър улов - няколко риби, които е хванал от морето край Лозенец. Вляво е неговата кумица.

1949 г. Проплаква за първи път в “Шейново”. На 23 март баща му Борис и известният тогава д-р Николай Славчев са на обяд. Точно по това време майката на бъдещия актьор Екатерина получава първите си контракции. Затова човек от болницата тръгва да си търси, те се връщат, а от шапките им падали капки, защото валяло дъжд.

Позира в двора на къщата.

1996 г. Описва пътуването си до Ерусалим като най-невероятното преживяване в живота си. “Впечатлен съм от това как една пустиня е превърната в оазис от трудолюбието на тези хора, от отношението им изобщо към живота. Това беше моя мечта.

1997 г. Сам, без помощта на павьори той реди пътека с павета в задния двор на къщата си в София. “Най-важна е основата с пясък, след това да намериш хубавата страна на павето. Върху него се чука леко, докато дойде до необходимата височина”, издава тайната той.

1953 г. 4-годишният Ириней кара кънки върху замръзналата река край село Сливница, където живее семейството му по това време. Баща му Борис го подтиква всяка свободна минута да спортува. На главата си Ириней има гугла. “По това време нямаше шапки и това беше модната екипировка за кънки.”

Кръстен е на чичо си, който е председател на Духовния съд. Той е завършил богословие в Италия и е бил стипендиант на папата. Изчезва безследно през 1944 г.

2003 г. В Канада заедно със Силвия Лулчева (най-вляво) и Стефка Янорова (най-вдясно). В Америка той сбъдва и другата си мечта, да отиде до Ниагарския водопад. “Изпитах същото чувство като в Ерусалим, все едно имах среща с бога.”

1999 г. Ириней е много добър и на сцената, и на снежната писта. За много кратко време научил и Ана-Мария да кара ски. “Обаче години по-късно тя ми призна, че не й е било чак толкова приятно, защото й е било страшно студено.”

2011 г. Заедно с дъщеря си Екатерина и внучката Вивиан пред магнолията в двора на къщата му.

2011 г. Актьорът е прегърнал 3-годишния Филип. Той е синът на Ралица, дъщерята на Ана-Мария от първия й брак. Малкият е много палаво и умно дете, дори вече разбира и от компютри.

1990 г. С Ана-Мария при негова братовчедка, която живее във Виена. Тя също го убеждава, че в Австрия животът е по-добър от този в България. “Дори ми намери работа в рибарски магазин, а заплатата беше 13 000 шилинга. Но аз пак отказах.”

1999 г. На абитуриентския бал на Екатерина, дъщерята от първия му брак с доктор Калина Костова. “Беше голяма суетня цялото събитие - първо каква да бъде роклята, след това кола кабрио. Но резултатът беше отличен, много харесах визията на Екатерина.”

1986 г. като Орест в "Орестия" от Есхил. Снимката е направена от известния фотограф Иво Хаджимишев.

1984 г. Ириней и любимата му Ана-Мария на къмпинг “Арапя” си правят пясъчен пилинг. Двамата са неразделни от септември 1981 г., когато се запознават на купон. Така и не вдигат сватба, но все още са толкова влюбени. “Какво означава бракът? Той не носи никаква сигурност”, смята актьорът.

1985 г. Актьорът е нарамил сърф и се подготвя да влезе в морето на “Арапя”. Тогава за 10 дни научил и Ана-Мария да кара. “Стана много добра, отлично се справяше”, разказва Ириней.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

Любовникът на фолкпевицата Софи Маринова - Тодор Давидов-Гринго, отбеляза с шумен купон излизането си на свобода, видя "България Днес". Гринго беше зад решетките заради рекет, но в края на миналата седмица беше пуснат на свобода заради примерно поведение и становище на магистратите, че се е поправил в затвора.

Плувци на фона на "Лондонската мастаба" на Kристо в река Серпентин в Хайд Парк, Лондон, Великобритания Снимка: REUTERS/Henry