Онкоболни от 3 области остават без 4 медикамента

https://www.24chasa.bg/Article/1276729 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Онкоболни от Пловдив, Пазардижк и Смолян може да останат без медикаменти за химиотерапия. Фирмите, дистрибутори на лекарства, отказаха да участват в прякото договаряне на доставките, тъй като референтните стойности на медикаментите са по-ниски от търговските им. Това предупреди вчера д-р Калин Калинов, шеф на раковия център, който лекува пациенти от три области. Затова част от болните, на които се правят вливания, са оставени без лечение в момента. Напълно възможно е те и да не дочакат необходимите медикаменти, докато чиновници от здравното министерство и НЗОК вземат решение, тревожи се д-р Калинов след проведеното договаряне за спешни доставки на медикаменти.

Грантирани са 29 позиции, но 4 никой не иска да снабдява. Той даде за пример препарата "Флуорорацил 5", за който няма заместител. Той е с търговска цена 43 ст. по-висока от референтната и дистрибуторът не иска да го продава на загуба. От този медикамент са нужни спешно 1500 флакона, за да се покрие дефицитът до годишните търгове за лекарства.

За да снабдим с тези медикаменти, трябва да нарушим правилата и да стана обект на прокуратурата, коментира д-р Калинов.

Досега за проблема са уведомени освен НЗОК и регионалната здравна касэ и министерството.

Онкоболните може да останат и без болкоуспокояващи заради липса на механизъм за заплащането им от НЗОК, когато са за вкъщи.

Касата договаря отстъпки

Директори на онкоцентрове от страната вчера пристигнаха в централата на НЗОК, за да обсъдят снабдяването с лекарства на болните. От касата съобщиха, че са изпратили писма до 62 фирми, притежатели на разрешение за употреба на 284 медикамента за рак.
Това са главно лекарства за вливания.

Договарянето на отстъпките ще е по методика, която не позволява крайната стойност да надвишава цената, постигната от здравното министерство на последните централизирани търгове. Отстъпките ще се договарят от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствен продукт, а отстъпката не може да е по-малка от 5%.

За договарянето ще се грижи постояннодействаща комисия от юристи, магистър-фармацевти и икономисти. На сайта на касата е публикуван списък на фирмите, поканени в договарянето, както и списък на лекарствата, за които ще се търсят отстъпки. (24часа)