Магнитна слушалка в ухото изкарва 6 на изпит, праща при доктор

https://www.24chasa.bg/Article/1276970 www.24chasa.bg
Все повече студенти вземат изпитите си с помощта на невидима магнитна микрослушалка. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Все повече студенти се изкушават да използват шпионските джаджи на Джеймс Бонд и така с хитрост да победят преподавателите.

Ползването на забранените помощни средства на изпити в университета не е от вчера. Напоследък обаче студентите са станали особено находчиви, а слушалките са масово търсени в техните среди.

Най-популярни в момента са микрослушалките. Заради миниатюрния им размер младежите ги наричат “бръмбари”.

Магнитна слушалка в ухото изкарва 6 на изпит, праща при доктор

В момента на пазара се предлагат два основни модела - микрослушалка тип тапа и по-новият модел - магнитна. Някои я използват за шпионаж, други за преписване, трети за презентации или по-голяма сигурност.

Магнитна слушалка в ухото изкарва 6 на изпит, праща при доктор

Технологията е добре позната сред студентите. Устройството позволява двупосочна комуникация и когато преподавателят задава въпрос на изпитвания, тайният помощник чува всичко. Докато изпитваният се прави, че мисли, помощникът му търси отговора от предварително подготвени материали. В крайна сметка студентът си тръгва с усмивка и с шестица в книжката.

Заради миниатюрния си размер микрослушалката лесно влиза в ушния канал и е невидима за околните. “Огърлицата” за врата и батериите остават скрити под дрехите.
Заради миниатюрния си размер микрослушалката лесно влиза в ушния канал и е невидима за околните. “Огърлицата” за врата и батериите остават скрити под дрехите.

По-старият модел микрослушалки е голям около 7 мм и обикновено е в телесен цвят. Въпреки това, ако се вгледате, ще я забележите. Вероятността нещо да се счупи или развали при този модел е по-голяма, тъй като батерията и почти цялата електроника са прибрани вътре в слушалката.

Тя работи най-много час и половина и в един момент може да се наложи да импровизирате. При прекалено усилен звук има вероятност да ви чуят не само колегите, но и преподавателят. Освен това, ако в близост до вас има друг човек с по-нов модел слушалка, вашият сигнал може да бъде заглушен, а това ще провали “тайната ви мисия”.

По-модерна е магнитната микрослушалка, която обикновено е с размер около 2 мм. Тя лесно влиза в ушния канал и затова няма как да бъде забелязана. В зависимост от батериите, които използвате, ще сте в играта от 1 до 4 часа. На пазара се предлагат различни комплекти, които най-общо включват батерия, предавател и слушалка. Ако искате да се сдобиете с джаджа като на Джеймс Бонд, трябва да приготвите приблизително от 50 до 100 лв.

Ако не разполагате с тези пари, имате и друга опция. Срещу 30 лева и депозит “бръмбарът” става ваш за 48 часа.

Търговец на шпионска техника разказва, че купувачите са основно студенти или ученици. “Има дори случаи, в които майки на деца в 7-8-и клас им купуват микрослушалки”, споделя той и обяснява, че въпреки по-голямото търсене на продукта пазарът е пренаситен.

Калоян от УНСС има “бръмбър” от миналата година и с него е изкарал вече две успешни сесии. “Някои предмети, които учим, са напълно безполезни. Има много за четене, а времето е малко. Защо да си пълня главата с глупости?”, пита студентът.

Даяна, също от УНСС, е на противоположното мнение. “Какъв е смисълът да вземам изпити, а да не научавам нищо? Един ден това ще рефлектира върху моята работа. Представете си студент по медицина да взема изпитите си с “бръмбар” и един ден да ви лекува!", възмущава се тя. Нейна състудентка разказва как на устен изпит човек със слушалка минава първи и успява да отговори на всички въпроси. Летвата е вдигната и всички след него могат само да се надяват на милостта на преподавателя. “Дори и да съм учила денонощно, ако мина след него, нямам шанс”, оплаква се студентката.

“Бръмбарите” късат нервите и на изпитващите. За някои преподаватели се носят дори легенди. В академичните среди се разказва за случай, в който преподавателят причаквал изпитваните с магнит до вратата, за да “излови” всички със слушалки. Студенти разказват, че в някои от по-големите зали в университетите, където често се провеждат изпити, има и заглушители.

Д-р Иванова от 5-и ДКЦ в Студентски град разказва, че, когато сесиите започнат, редовно има около 3-4 случая на младежи, които не могат да извадят микрослушалката от ухото си. По принцип към комплекта има специален магнит, с който устройството излиза лесно.

Лекарката предупреждава, че при проблем с изваждането е по-добре да бъде потърсен специалист, за да няма усложнения. Пациентите на д-р Иванова били най-често от УНСС и Техническия университет.

ВИКТОРИЯ ИВАНОВА