Двойно полирани цеви вдигат мощта на изстрела

https://www.24chasa.bg/Article/1277212 www.24chasa.bg
Ако едната цев засече, веднага може да се произведе изстрел с втората. Това се постига благодарение на предварително натегнатите спирални пружини на ударниците.

Двойно полираните цеви на италианската надцевка Guerini Ellipse EVO вдигат мощта на огъня и свалят отката при изстрел.

Супергладката повърхност намалява значително триенето на снопа сачми в цевите и същевременно повишава тяхната начална скорост. Това пък води до олекване на традиционното ритане на приклада при изстрел.

Цевите са дълги 660, 710 или 760 мм. Те са двойно полирани - първоначално ръчно, а след това с помощта на специален робот. Конструкторите са измислили специален преход от патронника към цевта - Due Con, който има формата на стесняващ се конус. Неговата вътрешна повърхност също е двойно полирана.

Цевите на пушката са двойно полирани: веднъж ръчно, а втори път - от специален робот.
Цевите на пушката са двойно полирани: веднъж ръчно, а втори път - от специален робот.

Цевите се тестват при налягане 1320 бара на специални изпитателни стендове. Операцията е стандартна, препоръчва се от нарочна конвенция на Европейския съюз. Освен това е предвидена възможност всеки модел да бъде снабден със специални цеви за стрелба със стоманени сачми. Познават се по маркировката Steel Shot.

По повърхността на гравираните метални плочки не се вижда нито гнездо, нито главичка на болт.
По повърхността на гравираните метални плочки не се вижда нито гнездо, нито главичка на болт.

Guerini Ellipse EVO все още не е навлязла масово на пазара. Изящната надцевка нашумя след последното оръжейно изложение SHOT SHOW в края на януари в Лас Вегас, САЩ. Най-напред пушката грабна специалистите с фината гравировка по металните и дървените части.

Затворният блок е изработен от легирана стомана и леки сплави по методи от праховата металургия
Затворният блок е изработен от легирана стомана и леки сплави по методи от праховата металургия

Прикладът и ложата са изработени от висококачествено орехово дърво, обработено със специални масла. С помощта на фини полиращи дискове е постигнато не само ефектно открояване на фладера на дървото, но и стабилната му защита от неблагоприятното въздействие на влагата и слънцето.

В надцевката са заложени редица технически и технологични новости, които гарантират високата надеждност и дълготрайност при използване в тежки условия. Затворният блок се изработва както от легирана стомана, така и от леки сплави по метода на праховата металургия. Като легиращи елементи се влагат никел, хром и молибден в определено съотношение. След отливането и механичната обработка блокът се подлага на циментация и закаляване при строго спазване на температурата на нагряване и охлаждане. Така се постигат висока твърдост и устойчивост на повърхностите.

Уникално е закрепването на страничните метални плочки към различните елементи на оръжието. То се осъществява без болтове, като по цялата повърхност липсват гнезда и главички. Това позволява на гравьорите да работят върху по-голяма площ и да изработват детайлите с изключителна прецизност и финес.

Ударно-спусковият механизъм има спусково лостче, което с помощта на инерционен превключвател последователно задейства ударниците на двете цеви. При възникване на засечка в едната цев незабавно може да се произведе изстрел с втората цев. Това се постига блодарение на предварително натегнатите спирални пружини на ударниците, както е при ловните оръжия от висок клас. Така се повишава шансът на ловеца да не изпусне взетия на мушка дивеч.

Моделите със затворни блокове от леки сплави имат специални цеви с обозначение RAYE, които са разработени за стрелба на къси разстояния. При тях горната цев е снабдена със сменяеми шокове. На 15 см от дулната част на долната цев е изработен спираловиден участък, който осигурява равномерно разпръскване на сачмите на разстояние 8-10 метра.

Guerini Ellipse EVO е значително по-лека от аналогичните надцевки на други фирми. Теглото на 12-и калибър с дължина на цевта 710 мм е само 2,7 кг. Надцевка 28-калибър с дължина на цевта 710 мм тежи 2,3 кг.

Доц. ГЕОРГИ МАРИНОВ