Бизнесът отваря 8% повече работни места до юни

https://www.24chasa.bg/Article/1277758 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Българският бизнес ще отвори с 8% повече работни места през второто тримесечие, показва новото изследване на Manpower сред 751 работодатели у нас.

18% от работодателите ще увеличат персонала си, 10% смятат, че е по-реалистично да го намалят, а 70% не предвиждат промени, каза Надя Василева, управляващ мениджър на компанията за България.

Най-бързи темпове за наемане на работна ръка се очакват в Бургас, София и Варна, където бизнесът обещава с 9% повече вакантни позиции. В Пловдив новите работни места щели да са с 6% повече, а в Русе - с 5. В сравнение с миналата година повишението ще е най-чувствително във Варна и Бургас - съответно с 14 и 12 процента.

С 16% ще нарасне търсенето на финансисти, застрахователи, специалисти по недвижими имоти и бизнес услуги, както и на персонал в ресторантите и хотелите. Очаква се и 10% ръст на наетите в строителството, 9% - в обществения сектор. Най-песимистични са прогнозите за мините, където перспективите са за 4% съкращения.

В Европа се очакват с 21% повече работни места до юни в сравнение с първото тримесечие. Най-много нови работни места ще се отворят в Турция, Израел, Румъния и Норвегия. Най-тежко е положението в Гърция и Испания, следвани от Чехия, Унгария, Италия и Южна Африка.

Бразилия е рекордьор за Америка. 6 от 10 работодатели в там ще наемат нови хора от април до юни. Вече е започнало и предварителното наемане на персонал за Световното първенство по футбол за 2014 г., което се очаква да отвори над 70 000 работни места.

ЛИЛИ БОГДАНОВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева