Таен доклад от 1947: София има научен потенциал

https://www.24chasa.bg/Article/1278709 www.24chasa.bg
Централата на ЦРУ.

България и още 25 страни имат разузнавателен научен потенциал. Това признава доскоро секретен документ на ЦРУ от септември 1947 г., разсекретен с още няколко десетки по т. нар. Програма за преглед на исторически документи на ЦРУ.

Сред другите страни, посочени в списъка, са Япония, Франция, Белгия, Холандия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия, Англия и Швейцария.

Идеята на доклада е, че в тези страни могат да бъдат пратени т. нар. научни аташета.

Една от страниците от доклада за Ирак, публикувана в електронната читалня на ЦРУ, в която се споменава България.
Една от страниците от доклада за Ирак, публикувана в електронната читалня на ЦРУ, в която се споменава България.

Информацията е изготвена поискане на директора на централното разузнаване, става ясно от съпровождащата бележка. Целта е да бъде разгледана на някое от следващите заседания на разузнавателния борд, който да одобри изпращането на научните аташета. "Назначаването им в американските мисии в страни с най-голям научен потенциал е съществено. Те могат да са прикачени към някоя от агенциите, но ще обслужват всички. Ще работят като всички останали и в сътрудничество с тях", пише в предложението. Не е ясно дали това е станало и дали България се е сдобила с американски научен аташе преди повече от 60 години.

Писмото на шефа на ФБР Едгар Хувър до шефа на ЦРУ Алън Дълес, в което се споменава България.
Писмото на шефа на ФБР Едгар Хувър до шефа на ЦРУ Алън Дълес, в което се споменава България.

Сред интересните документи, в които е спомената България, е и кореспонденцията между шефа на ФБР Едгар Хувър и шефа на ЦРУ Алън Дълес от септември 1960 г. Шефът на ФБР любезно информира колегата си от ЦРУ, че докато събирали информация за американската комунистическа партия, се натъкнали на изявление на българин в Хавана. Това е Константин Теллалов, който водил българската делегация на VIII конгрес на кубинската компартия.

Документът от 1947 г., в който България е спомената сред страните с научен потенциал.
Документът от 1947 г., в който България е спомената сред страните с научен потенциал.

Теллалов казал, че България не иска да обменя културни и други делегации със САЩ, защото те можели да се срещнат с когото пожелаят в цяла България. От друга страна, в САЩ живеели само 50 000 българи и евентуална българска делегация можело да се срещне само с малка част от тях. Според Теллалов с настояването си за обмен на делегации САЩ поставяли България в неизгодна позиция, защото българското правителство не знаело как да откаже на Държавния департамент.

Хувър моли поради чувствителността на източниците, които разказали за изявленията на Теллалов и които предоставяли надеждна информация и в миналото, сведението да не се разпространява масово, а да се предоставя само при необходимост. Като допълнение шефът на ФБР информира колегата си от ЦРУ, че той също се е погрижил информацията за Теллалов и невъзможния обмен на културни делегации да стигне до подходящите хора в американското правителство. Сред по-новите документи, разсекретени от ЦРУ, интерес предизвикват обобщените доклади във връзка с организираната престъпност и тероризма, в които страната ни е спомената заедно с други страни. "През 1997 г.

България е вторият по големина в света източник на пиратски и фалшиви CD-та след Китай по данни на американското министерство на правосъдието", пише в информацията. Българското правителство се опитвало да се пребори с проблема с въвеждането през 1998 г. на лицензионни процедури и провеждането на няколко акции срещу пиратските продукти. Страната обаче оставала транзитна за разпространение на пиратски носители, произведени в Гърция, Молдова и Украйна.

Като сериозен проблем по същото време е посочен и продължаващият трафик на наркотици. Според информацията България и Румъния оставали ключови страни за прекарване на дрога от Турция към Централна и Северна Европа. Страната ни е наречена магистралата на Балканския път на хероина от Югозападна Азия към печелившите пазари на Северна Европа. Похвалено е правителството на Иван Костов, което направило борбата срещу организираната престъпност и корупцията свой приоритет.

"През декември 1999 г. премиерът изхвърли две трети от кабинета си, частично отговаряйки на намеците за корупция в местните медии. През август 2000 г. България заповяда експулсирането на 8 международни криминални фигури", пише в доклада.

Наши фирми изнесли в Ирак стоки за 8 милиона долара

Cред най-интересните документи в сайта на ЦРУ, в които е спомената България, са двете части на 719-страничния доклад на Чарлз Дуелфър, специален съветник на директора на националното разузнаване за оръжията за масово унищожение в Ирак.

Този документ предизвика истинска буря през 2004 г., когато Дуелфър го разказа подробно пред американския сенат.

Според една от частите в този доклад след 2000 г., в нарушение на санкциите на ООН, български компании са изнесли военни стоки за Ирак и стоки с двойна употреба на стойност близо 8 млн. долара.

Подробни описания на стоките и фирмите, осъществили сделките, могат да се видят на 6 страници от доклада, макар че част от тях са доста нечетливи. На стр. 113-а е спомената "Джеф къмпани", която била препоръчана на военната индустриална комисия от иракските разузнавателни служби.

Според комисията българското правителство било информирано за сделките на фирмата с Ирак, но групата, която разследвала сделките, не могла да потвърди информацията. Договорите били координирани от компанията "Ал Башаир". За целта техен представител бил пътувал до България или обратно.

Таблица № 59 на 114-а стр. от доклада показва, че общата стойност на сделките била близо 8 млн. долара. През 1998 г. други български компании се договорили с Ирак за доставка на около 30 вида стоки с двойна употреба. През 2001 г. Ирак купил от нас машинни части. Според доклада това била стока, която трябвало да бъде одобрена от ООН, преди да бъде изнесена към Ирак.

В доклада са публикувани и списъци, според които БСП и БКП в периодите 2001-2002 г. и 2002-2003 г. трябвало да получат ваучери за петрол чрез различни фирми. Една от тях е спомената на стр. 194 и на стр. 197 в доклада. Чрез нея БСП била получила ваучер за покупка на 3 млн. барела петрол, но сделката не се състояла. По втория договор били усвоени 1,025 млн. барела.

На стр. 167 в доклада се споменава и друга фирма, която била получила правото да купи 2,7 милиона барела петрол при отстъпка от 0,15 долара на барел, но действително била получила 1,911 милиона барела.

На стр. 173 е спомената фирма, която била получила правото да купи 2 млн. барела петрол с отстъпка от 0,20 долара на барел.

Действително доставеното количество петрол според доклада било 2,039 милиона барела.

Фирмата е спомената и на стр. 175. Чрез нея БСП била получила ваучер за закупуване на 2 млн. барела петрол с отстъпка от 0,14 долара на барел. Действително доставеното количество обаче било по-малко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване