Япония пак разлюляна от трусове

https://www.24chasa.bg/Article/1278930 www.24chasa.bg
Дете гледа свещи запалени за загиналите от опустшителното земетресение на 11 март 2011 година Снимка Ройтерс

Поредица от земетресения разлюляха бреговете на Япония само няколко дни след годишнината от разрушителното земетресение на 11 март, при което загинаха 19 хиляди души.

Първото земетресение е било с магнитуд 6.8 и е било регистрирано край бреговете на североизточна Япония. Епицентърът на труса бил на 210 км от бреговете на Хокайдо, на дълбочина 10 км. Няма сведения за жертви и разрушения, пише АФП.

Второто земетресение с магнитуд 5.7 е било регистрирано в близост до североизточните брегове на Япония, съобщава Националния сеизмологичен институт на САЩ, цитиран от Интерфакс. Епицентърът му е бил в Тихия океан на 282 км източно от град Хатинох, разположен в префектурата Аомори, на дълбочина 22 км.

Японската метеорологична агенция оповести, че 10-сантиметрова вълна е била наблюдавана по крайбрежието на град Еримо при първото земетресение, в южната част на Хокайдо.

Първоначално властите предупредиха за очаквани петдесетсантиметрови вълни цунами в префектурите Аомори, Ивате и Хокайдо.

Правителството издаде предупреждение за опасност за цунами и нареждане за евакуация на жителите на крайбрежните райони, предаде АФП .

Обявеното предупреждение за опасност от цунами беше отменено след като вълните, залели брега, са оказаха по-малки от очакваните.

Няма данни за проблеми в атомните електроцентрали „Хигашидори" и „Онагава" в Северна Япония. Реакторите в двете централи са били спрени за рутинна поддръжка по време на земетресението.

Само преди три дни с минута мълчание Япония почете паметта на жертвите от разрушителното земетресение и вълните цунами, които на 11 март миналата година опустошиха северозападната част на страната.

Тогава мощно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, което бе последвано от опустошително цунами с височина на вълната 40 метра. Стихията унищожи цели градове на японското крайбрежие и предизвика авария на АЕЦ "Фукушима-1", която доведе до замърсяване на обширни територии с радиация. Загинаха над 19 000 души, 3 хиляди изчезнаха безследно.