Актьорът Васил Драганов бил охрана на Поли Пантев

https://www.24chasa.bg/Article/1281149 www.24chasa.bg
Васил Драганов с колегата си от “Столичани в повече” Руслан Мъйнов. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

“През 90-те бях охрана в дискотеката “Алкатраз” на Поли Пантев. Той беше много жесток човек.

Ставал съм свидетел как тероризира и измъчва хората. Поли Пантев беше висок около 160 см и винаги заобиколен от огромни хора. Аз го пазех, като идваше в дискотеката. Винаги го заграждахме на неговата маса. Задължително правило беше, когато излезе от колата, пред всяка гума да има охрана.

Много пъти идваха барети, но нищо не се случваше.

В онези времена изгаряха по-дребните риби за сметка на големите. Отделих се от него през 1998 г., а само след 3 години го застреляха в Аруба, където открадна 500 кг кокаин от колумбийците”.

Със съпругата си Андреа и дъщеря им Любов

Този разказ за първи път пред “168 часа” е на Васил Драганов, известен с ролята си на Радко в “Столичани в повече”. Актьорът играе на сцената на Народния театър и в “Комиците”. През мътните години на прехода Васил навлиза в мутренските среди. Сам признава, че много пъти е попадал на побои, бил е охрана на лоши хора, но се осъзнал навреме.

“Не съм стигал до нивото на Кевин Костнър в “Бодигард”, но за съжаление в онези години масовите побоища по баровете бяха почти всекидневие. Бил съм поставян и в двете ситуации на боя, т.е. бил съм и са ме били. Веднъж един човек имаше да връща пари и аз заедно с още 5-има охранители бяхме изпратени да му напомним.

Тогава се наложи да пребием цялото му семейство. Никога няма да забравя как излезе бременната му жена пред вратата. Погледнах я, обърнах се и си тръгнах. Осъзнах, че не мога да причиня лошо на никого. Тогава установих, че нямам сърце за тези среди”, споделя Васил. След това животът му се развива по съвсем различен начин. Вместо да излее яростта си на улицата, Васил излива емоциите си на сцената.

“Актьорите имаме невероятното предимство да работим с комплексите си. Сцената е мястото, където ги изкарваш на показ, бориш се с тях и по този начин лекуваш себе си. Комплексиран съм от страната, в която живея. Донякъде ми се иска да напусна България, но дори да научиш добре английски, ще имаш силен акцент. В чужбина ни ползват само за второстепенни роли. Пример за актьор, който е успял извън България, е Башар Рахал. Преди години отиде в Америка, където изигра доста роли, но винаги на чеченци и араби. Просто езиковата бариера си остава”, казва Васко.

Искам да отида в Япония и да снимам реклами. Мисля, че бих могъл да ги забавлявам. Не спирам да мечтая, защото това разширява хоризонта ми. Това е важно за професията ми, разказва Драганов. Още от малък се увлича по Изтока. В тийнейджърските си години попада на книгата “Шогун” на Джеймс Клавел и се влюбва в Япония.

“Влюбих се в начина, по който живеят. Направи ми огромно впечатление, че те за разлика от старата красива Европа са поддържали перфектна хигиена на тялото си стотици години преди нас. Японците са поддържали тялото, душата и ума си, докато по същото време във Франция в едно помещение е живяло 8-членно семейство заедно с животните, а английската кралица се е къпала 2 пъти в живота си. Винаги съм искал да отида на Изток, а не на Запад.

Западът ме отблъсква, изглежда ми фалшив, докато нещата на Изток са истински”, убеден е актьорът. Привлечен от Страната на изгряващото слънце, се опитва да внесе и част от източните философии и култура в собствения си дом: “Опитвал съм се да медитирам, но ми е трудно. Старая се да подредя дома си по фън шуй. Както казва Чехов: “Умей да носиш кръста си и вярвай.” Вярвам в доброто и в силата на промяната и в различността на всеки един от нас. Също вярвам и в бъдещето.

Васил е религиозен човек, който не може да назове религията с едно име: “Вярвам в сила, която обединява всички религии. Не мога да я назова, но за мен всички религии отговарят на едно и също нещо, което ще ни направи по-добри. Християнин съм, наскоро кръстих и дъщеря си.” Ежедневно му се налага да влиза в няколко роли и трудно излиза от тях.

“От толкова много образи съм развил лека форма на шизофрения. Понякога актьорите оставаме по-дълго в някои образи, отколкото трябва. Миналата година репетирах 4 месеца за постановката “Полет над кукувиче гнездо”, където героят ми беше най-лудият от всички. Преди премиерата бях на ръба. По сценарий имах характерни клатещи се движения и ги правех навсякъде, дори вкъщи. Професията ни е опасна в това отношение, особено ако играеш персонаж с психическо отклонение. Необходимо е да влезеш в образа 100%, иначе оставаш някак си извън нещата. Много колеги са техничари, които само илюстрират какво се случва с героя им, но при мен не е така. Не мога да изградя образ, ако не вникна в него”, разказва Радко от “Столичани в повече”.

Актьорът не може да се оплаче от липса на работа, но признава, че заплащането от Народния театър не му е достатъчно.

“Работил съм в радио, кино, телевизия, театър и въпреки това не мога да осигуря финансово семейството ми, както бих искал. Не мога да си позволя да изпълня мечтата си за 6 деца и огромна къща. Работя в Народния театър, това е най-страхотното място, на което мога да бъда, но в същия момент ми плащат само 400 лв. заплата. Държавата е определила труда ми за 400 лв. Познавам чистачки в държавни предприятия, които получават по 600 лв.

Пълно безумие е да работя постоянно и да не ми стигат парите. А не съм човек, който харчи безразборно”, разочарован е Васил.

В новия сезон на сериала “Столичани в повече” героят на Васил Радко разбира, че Йовка е бременна, и реагира безразлично на новината. Самият Васил казва, че двамата с героя му се разминават като личности.

“За киното е важно актьорът да не театралничи и да не бъде обран. Това е причината да реагирам така. И Радко е много тъп. Трябва му време да асимилира и да обмисли нещата. Изиграх го по-кинаджийски и в контекст на IQ-то на моя герой. Не съм непукист. Когато се роди дъщеря ми, вдигнах такъв купон, че 100 човека още разказват за него. Поводът беше велик и 3 дни празнувахме. Много преди сериала съм си мислел как ще реагирам, ако ми се наложи да го изиграя в кино. Исках да е нещо абсурдно. Например ако тя ми каже: “Бременна съм”, аз ще й кажа: “Ми аз обичам череши.”

С жена ми искаме да имаме второ дете, но новината няма да бъде изненада за мен, защото ще го планираме. Определено ще вдигна втори купон”, споделя комикът. Голямата изненада в живота му настъпва, когато се влюбва в жена си в тоалетна.

“Навремето работих в една телевизия. Правихме предаване с балет. И когато тези страхотно изглеждащи гимнастички дойдоха, режисьорът ни събра и каза: “Забранявам да имате връзки с балета. А ти, Василе, внимавай най-много.” И аз се съгласих. Малко по-късно отидохме с приятели в служебното кафе да гледаме мач и да пием бира. Изпих 2-3 бири и отидох до тоалетната. Излезе едно момиче и започна да си мие ръцете. Разминахме се и нищо не си казахме. След 15 минути изпих още 2 бири и пак се запътих към тоалетната. Влизам и пак виждам същото момиче, което си мие ръцете. Изгледах я многозначително, но тя ме поизбута и си излезе. След още алкохол за 3-ти път отивам и тя отново беше там и си миеше ръцете. Вече бях леко развеселен от алкохола и й казах: “Госпожице, един ден, като се оженим, ще ви направя голяма зелена баня с 2 мивки, за да си миете ръцете по цял ден”. Тя ме изгледа и ми каза: “Ти луд ли си”, и си продължи.

Само след 3 месеца беше моя. И след още няколко месеца се оженихме. Направих й зелена баня, а тя продължава да си мие ръцете често, а аз, за щастие, намалих бирата”, разказва с усмивка актьорът. Васил признава, че е романтичен, но не си пада по клишетата. И предложението му за брак се различава тотално от обичайните ритуали.

“Предложих й на италиански. Тя е живяла в Италия 3 години, а аз много харесвам страната и езика. Дълго време й пишех любовни послания на този език. Един ден научих стихотворение на италиански. Бяхме в Южния парк, валеше дъжд, изрецитирах си стихотворението и й предложих да се ожени за мен. Тогава решихме, че тя ще ме нарича аморе (любов), а аз нея соле (слънце). Но след 6 години тя от соле стана сола, а аз от аморе станах Васо. Горе-долу в това се превръща любовта. Както казва Иван Радоев-баща: “Любовта е новогодишна нощ, очакване, трепети, шампанско, а на сутринта умора и безразличие”. Старая се да поддържам любовта си. При нас любовта винаги ще я има, защото дъщеря ни се казва Любов”, разказва Драганов.

Хората са свикнали да го виждат само в комедийния му образ, но

Васил се е изявявал и в ролята на гангстер в италиански филм. “Много исках да вляза в ролята на гангстер и през 2009 г. ходих в Италия и участвах в 4-и сезон на филма “Дело по съвест” на Луиджи Перели, който е режисьорът “Октопод”. Там играя лошо момче и се надявам да имам още предизвикателства в тази посока. Често влизаш в някакъв коловоз и режисьорите започват да те ползват за подобни роли, както стана и с Радко в “Столичани в повече”. В “Мисия Лондон” играх леко тъпичък стажант и шегата е, че подобен образ развивам и в сериала”, разказва Драганов. Той влиза с лекота в образа на Радко и се забавлява много с “глуповатия” си герой.

“Чувствам се добре в неговата кожа. Образа на малкия човек го развивам от известно време и изобщо не представлява трудност за мен да го пресъздам. Но в театъра е друго. Там за мен е голямото предизвикателство и си поставям по-големи изисквания.

Винаги играя по-малки ролички. В киното нещата ми се случват по-лесно. При актьорите трябва да е различно присъствието в киното, театъра и телевизията. Много колеги не осъзнават, че дори не трябва да дишат еднакво на отделните фронтове. Присъстват еднакво навсякъде и това им създава грижи. Изискват се различни неща и човек трябва да умее да превключва. Понаучих се вече да го правя. Един от големите класици в театъра Станиславски ни учи, че има малък и голям кръг на внимание.

В реалния живот Васко се определя като човек, с когото трудно се живее. “В живота играя веселият човек, макар да не съм. Жена ми не би казала, че съм най-щастливият и весел човек. Актьорите сме трудни хора. Като малките деца сме. Развиваме егоцентризъм и постоянно имаме нуждата някой да ни погали и да каже колко сме велики. Длъжни сме да се обичаме и да се харесваме. Но ясната самооценка е важна”, казва актьорът.

ЛИЛЯНА КАЙКОВА

Четете още интересни новини в новия брой на в. „168 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.